Για «δομημένο αποπροσανατολισμό, δομημένους εκβιασμούς και δομημένα ψεύδη» έκανε λόγο η ΝΔ, κατά την ανακοίνωση της αποχώρησής της και από την Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Δύο μόλις ημέρες πριν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε οριστικά και από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, για το Βατοπέδι.

Ads

Οι βουλευτές της ΝΔ και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής τόνισαν ότι είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχτούν τέτοιες συμπεριφορές και κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ ότι αρνήθηκε επανειλημμένα να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση των ομολόγων από το 1997, ενώ ακολούθησε την τακτική εκβιασμών και τρομοκράτησης μαρτύρων.

«Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Επιτροπής το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί εμπειρογνώμονες και ενυπόγραφα έγγραφα και στηρίζεται σε ανυπόγραφα ή και ανώνυμα κείμενα. Είναι προφανές ότι έχει βγάλει πόρισμα. Έχει δικάσει και καταδικάσει. Έχει προαποφασίσει για ενόχους χωρίς στοιχεία, χωρίς ούτε μία μαρτυρία. Αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση των βουλευτών της ΝΔ.

«Η ΝΔ υπηρέτησε εξ αρχής το δημόσιο συμφέρον, τη διαφάνεια δίχως σκοπιμότητες και υπεκφυγές. Κατόπιν αυτών, με αίσθημα ευθύνης, αποχωρούμε από την Εξεταστική Επιτροπή. Μια επιτροπή που το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε σε πολιτική αρένα με τάσεις «ανθρωποφαγίας. Δεν ψάχνουν την αλήθεια, παραπληροφορούν, συκοφαντούν και κυρίως επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, καθηλωμένοι στο μνημόνιο τους. Τους παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ads

Για προηλειμμένη απόφαση έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τη ΝΔ για προσπάθεια συγκάλυψης ενόχων και όξυνσης του πολιτικού κλίματος, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, προσδοκώντας κομματικά οφέλη. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «φαιδρές και αστήρικτες δικαιολογίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία επιμένει στο καταδικασμένο παρελθόν της».

«Παρακολουθήσαμε σήμερα τη δεύτερη πράξη του θεάτρου της αποχώρησης της ΝΔ από τις Εξεταστικές Επιτροπές. Εκτελώντας προηλειμμένη απόφαση, μετά τη συμφωνία της παλαιάς και νέας ηγεσίας τους, οι βουλευτές της ΝΔ, με φαιδρές και αστήρικτες δικαιολογίες, αποχώρησαν από την Επιτροπή και μάλιστα την παραμονή της έναρξης εξέτασης των Διοικητών των Ασφαλιστικών Ταμείων που αγόρασαν υπερτιμημένα τα δομημένα ομόλογα» δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μέλη της Εξεταστικής.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρέπεμπαν στη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα Προκόπη Παυλόπουλου στις 31/8/10 που είχε καταγραφεί και στα πρακτικά. Ο κ. Παυλόπουλος στην Εξεταστική Επιτροπή, μετά από σχόλιο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Παπαχρήστου ότι η ΝΔ προετοιμάζει την αποχώρηση της, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καμία αποχώρηση, σας διαβεβαιώ ότι θα το δείτε, θα είμαστε εδώ, θα βγει μέχρι το τέλος, αλλά το εννοώ -και σας το είπα από την πρώτη μέρα- κάνω πράγματα που δείχνουν ότι φτάνουμε σε αποφάσεις που είναι προηλειμμένες».

«Αναίτια» χαρακτήρισε την αποχώρηση των βουλευτών της Ν.Δ. από την Επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Β. Μουλόπουλος. Η αποχώρηση «επιβεβαιώνει τις υποψίες για μεθοδευμένες τακτικές συγκάλυψης των πολιτικών σκανδάλων και των πολιτικών ευθυνών. Τα δύο κόμματα εξουσίας, στην προσπάθειά τους να επιρρίψουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο, αναλώνονται με ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων που οδηγεί μοιραία σε αδιέξοδο την έρευνα της Επιτροπής. Έρευνα, η οποία ήδη είχε προβλήματα από τις προκατασκευασμένες συγκρούσεις δι’ ασήμαντον αφορμήν των βουλευτών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και την αρνητική στάση της πλειονότητας των μαρτύρων – κρατικών λειτουργών που προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες των υπηρεσιών τους στην υπόθεση. Πολύ φοβάμαι ότι η απαίτηση των εργαζομένων να μάθουν τι συνέβη στα Ταμεία τους θα μείνει χωρίς απάντηση».

«Με τη σημερινή της αποχώρηση από την Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης των ομολόγων, η ΝΔ για άλλη μια φορά δραπέτευσε τόσο από τις θεσμικές της υποχρεώσεις όσο και από την ανάγκη διαλεύκανσης των μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς. Με την πράξη της αυτή η ΝΔ επέφερε σοβαρό πλήγμα σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και στην ανάγκη των πολιτών να μάθουν την αλήθεια» σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.