Βοήθεια ύψους 30 δις ευρώ στην Ελλάδα για την πρώτη χρονιά με επιτόκιο περίπου 5%, αποφάσισε το Eurogroup, στη σημερινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ. Με το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε ότι «η βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα, αν χρειαστεί, ώστε να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές υπό κανονικές συνθήκες».

Ads

Παράλληλα τόνισε ότι «τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο, είναι πολύ ενθαρρυντικά» και πρόσθεσε ότι «όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας».

Όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Γιούνκερ, η βοήθεια αναμένεται να δοθεί μετά από διμερή συνεννόηση, με την Επιτροπή να συντονίζει τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ στο δανεισμό θα προστεθεί και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο ενός συνολικού κοινού προγράμματος αρωγής. Το ποσό με το οποίο θα συμμετέχει το ΔΝΤ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, επισήμανε ότι δεν ελήφθη κάποια απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να το κάνει αυτό όταν χρειαστεί.

Ads

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, τόνισε ότι «τα μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν στα μέσα και τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αν χρειαστεί» και επισήμανε ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας θα κινείται γύρω στο 5%.

Επιπλέον, τόνισε ότι «τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν για τη συνεισφορά τους το πρώτο έτος», σημειώνοντας ότι ο δανεισμός θα είναι με «φόρμουλα του ΔΝΤ», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα ισχύσει η αρχή 2/3 βοήθεια από την Ευρωζώνη και 1/3 από το ΔΝΤ.

Οι Όλι Ρεν και Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει μία ακόμη συνάντηση τη Δευτέρα 12/04 στις Βρυξέλλες, στην οποία θα διασαφηνιστούν οι όροι δανεισμού της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή του Eurogroup, αναφέρεται ότι «οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες να συνεισφέρουν το μερίδιό τους, το οποίο θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 30 δις. ευρώ τον πρώτο χρόνο, για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες σε ένα κοινό πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί μαζί με το ΔΝΤ και με την συγχρηματοδότησή του», ενώ τονίζεται ότι οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στην παροχή των δανείων είναι οι ενδεδειγμένες.

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι «πήρε μορφή ο μηχανισμός στήριξης».

«Για το 2010, η συνεισφορά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης είναι 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα συμπληρωθούν με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για τα επόμενα έτη θα υπάρχουν περαιτέρω κεφάλαια», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα να δανειστεί με σταθερό επιτόκιο 5% ή με κυμαινόμενο επιτόκιο 4%. Παράλληλα επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού», επισημαίνοντας ότι επιθυμίας της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να δανεισθεί μέσω των αγορών.

Από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ικανοποιημένος και επισήμανε ότι «με την απόφαση του Eurogroup το δίχτυ ασφαλείας πήρε συγκεκριμένη μορφή. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η σημερινή εξέλιξη δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, είναι μία σημαντική απόφαση για την ίδια την ΕΕ».

«Με τη σημερινή απόφαση η Ευρώπη στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα: ότι κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα και ότι η ΕΕ ήταν, είναι και παραμένει μία κοινότητα κοινών αξιών, κοινών στόχων και αλληλεγγύης», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «κτίζουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας, ανακτούμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, πείθουμε όλη την διεθνή κοινότητα ότι είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε το ίδιο μας το σπίτι».

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί σαφή και ισχυρή δέσμευση, η οποία αποδεικνύει ότι η ευρωζώνη κάνει αυτό που χρειάζεται για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αλλά και για να στηρίξει την Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε ανακοίνωσή του.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να συνεχίσει την αυστηρή προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της και να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», καταλήγει ο Ζ. Μπαρόζο.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο μηχανισμός εισάγει τη λογική του ΔΝΤ στην ευρωζώνη και δεν είναι ικανός να προστατεύσει ούτε το ευρώ αλλά ούτε και τη χώρα μας από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών. Το μόνο που φαίνεται με βεβαιότητα να επιφέρει είναι νέα επώδυνα, υφεσιακά μέτρα, που θα βυθίσουν τη χώρα σε ένα βαθύ και παρατεταμένο τέλμα».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να ζητήσει την ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού, που μας οδηγεί στην αγκαλιά του ΔΝΤ και έχει ως προαπαιτούμενο τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων».

Ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε ότι «ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει άμεση, επίσημη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και, στη συνέχεια, η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης προς το συμφέρον του τόπου».

Το ΛΑΟΣ στην ανακοίνωση του τονίζει : «Σοβαρή αλληλεγγύη απ’ τους εταίρους μας. Μας δανείζουν πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι αυτοί δανείζονται. Η περίπτωσή τους θυμίζει τον ισχυρό δανειολήπτη που δανείζεται από μια Τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο και στη συνέχεια το δίνει στον αδύναμο με πολύ υψηλότερο. Εκεί που καταντήσαμε ισχύει η λαϊκή ρήση: απ’ το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα…»