Το πολιτικό στίγμα

Ads

«Μας πληγώνει όταν η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή σε ολόκληρη την ΕΕ», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για «κρίσιμη κατάσταση» και κίνδυνο «η χώρα να βουλιάξει από το χρέος»: δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 12,7% και δημόσιο χρέος 300 δις ευρω. Ο ίδιος δεσμεύθηκε για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως το 2013 (ισόποσα από περιορισμό σπατάλης και αύξησης εσόδων) και έναρξη αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους από το 2012.

«Δεν μπορούμε να περιμένουν την 4ετία», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι «το διακύβευμα για τη χώρα αφορά στα κυριαρχικά της δικαιώματα». «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, «φυγομάχησε». Κατηγόρησε, μάλιστα, την ΝΔ για «εγκληματική διαχείριση».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη χώρα «αιχμάλωτο συμφερόντων αλλά και αντιλήψεων» που εμποδίζουν την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη. «Χρειάζεται η προσπάθεια όλων», σημείωσε, προαναγγέλλοντας «σύγκρουση με αντιλήψεις του παρελθόντος με βάση τις αξίες» και «επενδύοντας στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στους πολίτες».

Ads

Αναφερόμενος στην αυριανή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια, μετέφερε ότι θα ζητήσεις από τους εκπρόσωπους των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Εμείς το κάναμε», συμπλήρωσε.

Τα μέτρα

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την κατάργηση των bonus για τα διευθυντικά στελέχη των δημόσιων τραπεζών αλλά και τη φορολόγηση των bonus για τα στελέχη των ιδιωτικών τραπεζών με συντελεστή 90%. Ακόμη, τη φορολόγηση των συναλλαγών με offshore εταιρείες, καθώς και την παύση καθήκοντος για ελεγκτές – εφοριακούς, στην περίπτωση που δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Επιγραμματικά, προστίθενται:

-Δημιουργία «τράπεζας της οικονομίας» με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων για «πράσινες επενδύσεις»

-Έναρξη διαλόγου για τα «κλειστά» επαγγέλματα

-Εξέταση, από τα σώματα επιθεώρησης εργασίας, και καταγγελιών που αφορούν στην εργασιακή εκμετάλλευση μεταναστών(οι οποίοι συν τοις άλλοις «αποτελούν τεράστιο απόθεμα εργατικού δυναμικού»

-Κατάρτιση νέου εκλογικού νόμου για τον περιορισμό των δαπανών και την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος»

-Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων από το 7% στο 11%

-Αύξηση της επιστροφής φόρου για τους αγρότες

-Ενίσχυση ρευστότητας της αγοράς μέσω της ρύθμισης οφειλών

-Άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη δημιουργία μιας επιχείρησης (ίδρυση σε λιγότερες από 15 ημέρες)

«Φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου» η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου

«Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: «Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι». Η λαϊκή παροιμία επιβεβαιώθηκε πλήρως από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, αφού καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες για τις αποψινές του δηλώσεις, και πάλι απογοήτευσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, οι Έλληνες πολίτες περίμεναν να ακούσουν από τα χείλη του την ανακοίνωση ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου σχεδίου εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Αντί για τα αναμενόμενα, ο Πρωθυπουργός αναλώθηκε, για μια ακόμη φορά, κατά κύριο λόγο, σε εκθέσεις ιδεών, σε διακηρύξεις αφηγηματικού χαρακτήρα και σε εκδηλώσεις καλών προθέσεων», συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Η εμμονή του κ. Παπανδρέου να επιλέγει την απραξία και την αδράνεια ή στην καλύτερη περίπτωση την αοριστία, την ώρα που όλοι του ζητούν να ανακοινώσει ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δημιουργεί κλίμα πολιτικής παθογένειας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να αποδεσμευτεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πρέπει παράλληλα να παρουσιάσει άμεσα και όχι τον Μάρτιο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης και σταθεροποίησης της οικονομίας.

«Σε μια τέτοια προσπάθεια που συνδυάζει την ανάπτυξη με την σταθεροποίηση, η κυβέρνηση θα μας βρει στο πλευρό της. Μόνον έτσι θα πειστούν οι αγορές ότι υπάρχει εθνικό και αξιόπιστο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Με αίσθημα ειλικρινούς ανησυχίας διαπιστώνουμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των καιρών», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Η έκθεση ιδεών, που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, άφησε απ’ έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση. Οι παλινωδίες των τελευταίων ημερών και η αδιαφάνεια γύρω από τις δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες μιλούν από μόνες τους. Δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ήδη κατατεθειμένος προϋπολογισμός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση», σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

«Το μέτρο της αξιοπιστίας της οικονομικής μας πολιτικής δεν μπορεί να είναι οι αντιδράσεις των κερδοσκοπικών αγορών, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, αλλά η αμφισβήτηση της ηγεμονίας του, μέσα από συγκεκριμένες αλλαγές στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τα άλλα, ο διάλογος είναι καλός όταν δεν συρρικνώνεται σε επικοινωνιακό τέχνασμα. Το πρώτο, δε, πεδίο διαλόγου είναι η βουλή», καταλήγει ο ΣΥΝ.

«Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα», τονίζει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «Έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στην Ασφάλιση, στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις».

«Καμία συναίνεση στη λεγόμενη πατριωτική συστράτευση, που έχει στόχο να φτιάξει τα νέα πράσινα τζάκια. Πραγματικά πατριωτικό για το λαό είναι ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντά του και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Απ’ ότι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι σίγουρο ότι ο Ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα σήμερα από τη «διακαναλική» του κ. Παπανδρέου», σημείωσε ο ΛΑΟΣ.