Ανατροπή σημειώνεται την τελευταία στιγμή στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με το Reuters, η ρωσική Gazprom δεν υπέβαλε τελικά προσφορά για τη ΔΕΠΑ, ενώ και η επίσης ρωσική Sintez αποσύρεται από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Ads

Το πρακτορείο μεταδίδει πως στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά ούτε η δεύτερη εταιρεία που είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, η M&M των ομίλων Motor Oil-Μυτιληναίου.
 
Η μόνη προσφορά που κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ αφορά τον ΔΕΣΦΑ και προέρχεται από την αζέρικη εταιρεία Socar, μετά την αποχώρηση της ρωσικής Sintez.
 
Νωρίτερα, όπως ανέφερε το Reuters, η ρωσική εταιρεία Sintez ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της και δεν θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ. Άλλη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο πως και το ελληνο-τσέχικο σχήμα PPF-Τέρνα δεν θα υποβάλει τελικά δεσμευτική προσφορά, αφήνοντας ως μοναδικό υποψήφιο για τον ΔΕΣΦΑ την εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν.
 
Τα παραπάνω δείχνουν αποτυχία του διαγωνισμού σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ και μερική επιτυχία στο ΔΕΣΦΑ, λόγω της βαρύτητας που έχει η αζέρικη εταιρεία στην τροφοδοσία της ΕΕ με αέριο από την Κασπία.
 
Όπως γίνεται εμφανές, η Socar μέσω της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, επιδιώκει να εντάξει το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς, στο ευρύτερο σύστημα μεταφοράς αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη, στο οποίο εντάσσεται και ο αγωγός ΤΑΡ.
 
Η προθεσμία υποβολής προσφορών για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ έληξε σήμερα.
 
Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με «Το Βήμα», χαρακτηρίζουν ανεξήγητη τη ρωσική υπαναχώρηση καθώς ο πρόεδρος της Gazprom είχε έλθει τρεις φορές στην Ελλάδα και είχε πολύωρες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όπου είχαν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες της επένδυσης, που έχει χαρακτηριστεί στρατηγικού χαρακτήρα από την κυβέρνηση. 

Βουτιά στο Χρηματιστήριο
 
Κατακόρυφη πτώση, της τάξης του 5%, σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να επηρεάζονται αρνητικά μετά τις παραπάνω εξελίξεις. Η αγορά διασπά καθοδικά τα επίπεδα των 950 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου.
 
Στις 14:40 ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 934,36 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 5,24%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,860 εκατ. ευρώ.