Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί «μικρή παράταση» στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση άφησε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 υποστήριξε ότι ήδη έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος διαβουλεύσεων, κατά συνέπεια το αίτημα των πρυτάνεων για τρίμηνη παράταση δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Έκανε μάλιστα λόγο για τακτική καθυστερήσεων εκ μέρους των πρυτάνεων. «Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και μία εβδομάδα επιπλέον είναι αρκετή για να το μελετήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ads

Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι πολλές από τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο -όπως η τριετής φοίτηση για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου- εφαρμόζονται ήδη σε ξένα πανεπιστήμια. Σχετικά με το άσυλο, η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι αυτό προστατεύεται συνταγματικά όσον αφορά τη διακίνηση των ιδεών και την έρευνα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι έτσι όπως εννοείται σήμερα το πανεπιστημιακό άσυλο, αυτό έχει ουσιαστικά καταργηθεί.

Σοβαρές αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο έχουν ήδη εκφράσει οι πρυτάνεις, ενώ οι πρόεδροι των ΤΕΙ αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών.

Οι πρυτάνεις έχουν ήδη συναντηθεί με τους προέδρους του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα συναντηθεί σήμερα, Τετάρτη, με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Ads