Το επικαιροποιημένο μνημόνιο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από τη συμφωνία που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας. Μεταξύ άλλων, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται η χορήγηση επιπλέον 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τη μορφή εγγυήσεων, η είσπραξη 50 δις ευρώ την περίοδο 2011- 2015 από πώληση δημόσιας περιουσίας, αλλά και η άμεση εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, για τις οποίες η τρόικα έδωσε διορία πέντε μηνών για την εφαρμογή τους, αλλιώς θα υπάρξουν αλλαγές στον εργασιακό νόμο.

Ads

Το επικαιροποιήμενο μνημόνιο, στο πλαίσιο του ελέγχου της οικονομίας από την τρόικα για την εκταμίευσης της 4ης δόσης του δανείου, προβλέπει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2011 και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012, από ύφεση 3% για το σύνολο του 2011.

Παράλληλα, προβλέπεται η χορήγηση επιπλέον 30 δισ. ευρώ, με τη μορφή των εγγυήσεων του Δημοσίου, προς τις τράπεζες, ώστε να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας, ενώ οι τράπεζες πρέπει να εκπονήσουν δράσεις για τη μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο από τις αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει έσοδα τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011- 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ έως το 2012.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει έχει ψηφίσει έως τα μέσα Μαΐου το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό δημοσιονομικό πλαίσιο 2012- 2014, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα για μείωση του ΑΕΠ κατά 8%. Οι βασικές αυτές παρεμβάσεις, καθώς και πρόσθετες εναλλακτικές, θα περιγράφονται σε οκτώ τομεακά σχέδια δράσης, προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2014 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ. Για το 2011 στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος κατά 2%, δηλαδή θα πρέπει να μειωθεί στο 7,4% από 9,4% που ήταν το 2010.

Ads

Οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που θα πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση την επόμενη περίοδο είναι μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, που αφορά στις επιχειρησιακές συμβάσεις, και όπως σημειώνεται αν χρειαστεί θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον εργασιακό νόμο.

Παράλληλα, ζητείται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, παρεμβάσεις στον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο, κλάδοι που χαρακτηρίζονται ως σημαντικοί για την ανάπτυξη, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δημιουργία ενιαίας αρχής προμηθειών και απλοποίηση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Σχετικά με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης, ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ορισμό οικονομικών υπευθύνων σε όλους τους φορείς της κεντρικής διοίκησης, έλεγχο των δημόσιων δαπανών και απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του ΚΒΣ.

Για την υγεία, ζητείται, μεταξύ άλλων, η επιτάχυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, – σημειώνεται ότι θα υπάρξει ένας διαγωνισμός έως τα τέλη Απριλίου για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου συστήματος-, μείωση των δαπανών όπως προβλέπονται από τον προϋπολογισμό και εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων για την παρακολούθηση των δαπανών και των προμηθειών των νοσοκομείων.

Για το ασφαλιστικό σύστημα σημειώνεται ότι στα επικουρικά ταμεία με μεγάλα ελλείμματα, θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς τους, ενώ τονίζεται ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Όπως τονίζεται στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο», «για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση και αυτό θα παρουσιαστεί στο τέλος Μαρτίου, ενώ ως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν συσταθεί διυπουργικές ομάδες εργασίας για την εκπόνηση των τομεακών σχεδίων δράσης». Τέλος, «το μεσοπρόθεσμο σχέδιο μαζί με τα τομεακά σχέδια δράσης θα είναι έτοιμα, σε μία πρώτη μορφή, έως το τέλος Μαρτίου και θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο έως τα μέσα Απριλίου, για να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή έως τα μέσα Μαΐου».