«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή», τόνισε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον, η οποία επισήμανε και τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα δεν πρόκειται να υπάρξει σε αναδιάρθρωση χρέους.

Ads

Η Κάρολαϊν Ατκινσον τόνισε ότι «η αντιμετώπιση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης και του υψηλού χρέους στην οποία είχε περιέλθει η ελληνική οικονομία την περασμένη άνοιξη είχε δύο πυλώνες: αυτόν των μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, και αυτόν που αφορά στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών».

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξη για την πορεία του μνημονίου, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ «αναμένει πως το πρόγραμμα θα πετύχει». Ωστόσο, η Ατκινσον υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επιτυχία, και επισήμανε ότι είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, για την υλοποίησή του οποίου όμως έχει δεσμευθεί πλήρως η ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, δήλωσε πεπεισμένη ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν με αποτελεσματικό τρόπο.

Τέλος, σχολιάζοντας το περιστατικό της ανακοίνωσης από την Τρόικα, στις 11 Φεβρουαρίου, του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ και κατά πόσο αυτή η ανακοίνωση επηρέασε τις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ, δήλωσε ότι «το ΔΝΤ διατηρεί πολύ στενή και ισχυρή σχέση με την κυβέρνηση της Ελλάδας και σέβεται τις πολιτικές που ακολουθεί όπως και τον καθορισμό αυτού που θεωρεί ως τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ads