Μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ΔΝΤ – ΕΕ, στην οποία διαπιστώνονται σημαντικές αδυναμίες στο φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στη λειτουργία του ΣΔΟΕ. Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της έκθεσης, ο κ. Στουρνάρας παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Πάντως σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε την ανάγκη να βελτιωθεί η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει την απόρρητη έκθεση.

Ads

Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν μέσω της έκθεσης της τρόικας μελετώνται προσεκτικά. «Τα μελετούμε όλα προσεκτικά, λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις και κινούμεθα», επισήμανε και παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση της έκθεσης.

Διαβάστε επίσης: Καλύτερη στελέχωση του ΣΔΟΕ ζητά η προανακριτική  

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η έκθεση, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Βεβαίως. Και απαντήσαμε νομίζω. Βγήκε ανακοίνωση, δε βγήκε;». «Από τότε που ελήφθη η έκθεση, που ήταν τον Ιανουάριο, μέχρι σήμερα, ήδη έχουν γίνει πολλά πράγματα», πρόσθεσε.

Ads

Για την έκθεση ρωτήθηκε σήμερα και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο οποίος απέφυγε όμως να κάνει κάποιο σχόλιο. Ο κ. Μάρεϊ επισήμανε ότι αν υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ο ίδιος τόνισε ότι «είναι σπουδαίο να βελτιωθεί το φορολογικό σύστημα».
 
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων 25.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η προσαρμογή του επιπέδου της απασχόλησης εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για να γίνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων και ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.
 
Το υπουργείο Οικονομικών για την έκθεση
 
Νωρίτερα, είχε εκδοθεί ανακοίνωση, στην οποία απαριθμούνται όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.
 
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων που αναφέρονται στην έκθεση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς. Γίνεται επίσης λόγος για σημαντική αύξηση των ελέγχων αλλά και της είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών.
 
Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ
 
Με αφορμή την έκθεση ΔΝΤ – ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η έκθεση αναδεικνύει «τις τραγικές ευθύνες της συγκυβέρνησης» και επιβεβαιώνει «την έλλειψη πολιτικής βούλησης, την ανικανότητα και κυρίως τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας».
 
Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον κ. Στουρνάρα να απαντήσει, μεταξύ άλλων, εάν «θα αναλάβει τις ευθύνες, για την κατάσταση που εμφανίζει η έκθεση;», αλλά και τη Δικαιοσύνη να «μελετήσει την συγκεκριμένη έκθεση και να εξετάσει πιθανές ευθύνες, από την απώλεια φόρων και την διάλυση κρατικών υπηρεσιών».