Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας είχε χθες το κλιμάκιο της τρόικας, που βρίσκεται στην Αθήνα για να αξιολογήσει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να εκταμιευτεί η τέταρτη δόση του δανείου ύψους 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν και το ζήτημα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν τέθηκε στη συνάντηση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη συνάντηση με τη Λούκα Κατσέλη συζητήθηκε η μείωση του κόστους εργασίας. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη χθεσινή συζήτηση στο υπουργείο Εργασίας, στο επίκεντρο βρέθηκε η μείωση του κόστους των υπερωριών, η πιο ελαστική εφαρμογή του 8ώρου και επιστροφή του επιπλέον χρόνου εργασίας, η επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων, η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων αλλά και το «σπάσιμο» των συμβάσεων ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον ωράριο «λάστιχο» η τρόικα φέρεται να ζητά αλλαγή του νομικού πλαισίου με στόχο να αυξηθεί το διάστημα -σήμερα είναι 4 μήνες- που μπορεί να εφαρμοστεί η πιο ελαστική εφαρμογή του 8ώρου (όπου ο εργαζόμενος δουλεύει για ένα χρονικό διάστημα 10 ώρες και στη συνέχεια για αντίστοιχο διάστημα απασχολείται 6 ώρες).

Για τις κλαδικές συμβάσεις, θα δημιουργηθούν αντικειμενικά κριτήρια για την επέκταση τους σε όσες επιχειρήσεις δεν συμμετέχουν στη συλλογική διαπραγμάτευση και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα πρέπει να αιτιολογεί την πρότασή του (περί επέκτασης) προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας (που από το νόμο αποφασίζει τελικά), σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Ads

Όσον αφορά στις επιχειρησιακές συμβάσεις η τρόικα φέρεται να ζήτησε γενικευμένη εφαρμογή τους, σύμφωνα με το «Έθνος». Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας επισημάνθηκε πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση επιχειρησιακών σωματείων, δηλαδή των σωματείων των επιχειρήσεων που έχουν υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις, και θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσα σε έναν μήνα (σήμερα απαιτούνται οκτώ μήνες).

Σχετικά με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με το «Έθνος», η τρόικα ζητά τη γενικευμένη εφαρμογή τους. Ουσιαστικά θα μπορεί ένας εργοδότης να απασχολεί τον εργαζόμενο με διαδοχικές συμβάσεις για όσο διάστημα επιθυμεί (σήμερα μετά την τρίτη ανανέωση μπαίνει θέμα μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου χρόνου) και να τον απολύει χωρίς αποζημίωση. Αντίστοιχο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», αναφέρει ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα μπορούν να «σπάνε» προ της λήξης τους (ανά πάσα στιγμή απόλυση και όχι με την ολοκλήρωσή της -6, 8 ή 16 μήνες- όπως υπαγορεύει ο Αστικός Κώδικας στο ελληνικό δίκαιο). Σε αυτή την περίπτωση, ο απολυμένος θα λαμβάνει αποζημίωση (μοντέλο Ισπανίας) για την ολιγόμηνη εργασία.

Πάντως, όπως τόνισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, στη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα δεν τέθηκε κανένα θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού. «Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα» ξεκαθάρισε και ο Γ. Πεταλωτής, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αφορμή τα εντεινόμενα σενάρια γύρω από το θέμα.

«Η εκθεμελίωση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας τοποθετούνται ξανά στην ατζέντα της Τρόικας και των δανειστών, με την ανοχή της κυβέρνησης», επισημαίνει η ΓΣΕΕ Καλεί επιπλέον κυβέρνηση, εργοδότες και τρόικα «να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, θα εκτοξεύσουν την ανεργία, θα βαθύνουν και θα διευρύνουν την ύφεση και την κρίση».

Οι ελεγκτές θα βρίσκονται στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή που αναμένεται να οριστικοποιηθεί η 3η αναθεώρηση του Μνημονίου και το νέο πακέτο μέτρων που θα κληθεί να πάρει η Ελλάδα την τριετία 2012-2014 και θα γίνει νόμος του κράτους τον Απρίλιο.

Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα παραθέσει σύντομη συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Νομική Σχολή. Θα ακολουθήσει δείπνο προς τιμήν του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να είναι τα θέματα που θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπως το Γαλλογερμανικό σχέδιο για «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», αλλά και η επιμήκυνση του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ. Την Τετάρτη ο Α. Σαμαράς θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλόντ Τρισέ.