Την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου ότι η πολιτική δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη χώρα. «Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο» ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. «Ξετσίπωτη» χαρακτήρισε την παρέμβαση του κ. Δασκαλόπουλου η Αλέκα Παπαρήγα, για «απύθμενο θράσος» έκανε λόγο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπήρξαν πιο προκλητικοί παρά ποτέ άλλοτε».

Ads

«Κάποιοι τις ημέρες αυτές βρήκαν τη λαμπρή ευκαιρία να σηκώνουν το δάχτυλο προς τον πολιτικό κόσμο και να ζητούν την αντικατάσταση του πολιτικού κόσμου από κάποιον άλλο εφευρέτη που μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τη ζωή των Ελλήνων. Αυτοί προσβάλουν την ίδια τη Δημοκρατία. Δεν υπάρχει άλλος εκτός από την πολιτική που να μπορεί να ορίσει με συντεταγμένο τρόπο το μέλλον του έθνους και των πολιτών» σημείωσε ο κ. Καστανίδης.

«Και επειδή άκουσα χθες εκπρόσωπο των επιχειρηματιών να υπερασπίζεται την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα, αλλά θα το κάνουν οι επιχειρήσεις, του απαντώ με τη λαϊκή σοφία: ‘Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο’. Την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν και να την αλλάξουν επιχειρηματίες βουτηγμένοι στη διαπλοκή» πρόσθεσε.

Παράλληλα, μιλώντας στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Αλέκα Παπαρήγα απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον αν έχει αποφασίσει να ζητήσει τη στήριξη «ποικιλώνυμων συμμάχων τύπου ΛΑΟΣ, και σοβαρών επιχειρηματιών που παρεμβαίνουν με ξετσίπωτο τρόπο».

Ads

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης μίλησε για «απύθμενο θράσος» των επιχειρηματιών και πρόσθεσε ότι «έχουν ταχθεί να προστατεύσουν το πορτοφόλι τους. Όλοι αυτοί οι κεφαλαιοκράτες να προσέξουν πάρα πολύ γιατί η επιείκεια με την οποία τους έχει συμπεριφερθεί ο πολιτικός κόσμος, νομίζω ότι τους δημιουργεί περισσότερη αναίδεια και γίνονται θρασύτεροι από ότι πρέπει. Ας προσέξουν. Οι πολιτικοί είμαστε ταγμένοι, έχουμε ορκιστεί στο Σύνταγμα να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική Δημοκρατία».

Για «ανοίκειες και αήθεις επιθέσεις κατά του κύρους του Κοινοβουλίου και της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, που εκπορεύονται από πομπούς μηνυμάτων, που χρησιμοποιούν δημόσια αγαθά», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας. «Θα πρέπει να κυκλοφορούν μηνύματα μέσα από τα κανάλια της τηλεοπτικής επικοινωνίας, τα οποία να είναι σύμφωνα με τις αρχές που πρέπει να υπηρετεί η ιδιωτική τηλεόραση και η οποία εφαρμογή όλων αυτών των διατάξεων έχει αφεθεί στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να γίνει ένα διάβημα προς τη διοικητική αυτή Αρχή, γιατί είναι μέσα στα καθήκοντά της να επιβάλει τον σωστό τόνο των μηνυμάτων και των εκπομπών, οι οποίες θα πρέπει να επωμίζονται τη σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία που επιβάλλουν αυτοί οι καιροί».

«Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, στη φετινή του Γενική Συνέλευση, ενθαρρυμένοι προφανώς από τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας υπήρξαν πιο προκλητικοί παρά ποτέ άλλοτε. Επέκριναν δε και την αριστερά για έλλειψη ευθύνης! Αυτοί που δεν τους διακρίνει μόνο η ταξική βαναυσότητα αλλά και η ιδιοτέλεια και η ανικανότητα» σχολίασε, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε χθες, Τρίτη, τα κόμματα του μεταπολιτευτικού σκηνικού «διαπλεκόμενα με το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης, είτε οργανικά είτε ιδεολογικά» και υποστήριξε ότι «είναι προφανής σήμερα η απροθυμία όλων των κομμάτων να κόψουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται», γιατί «αισθάνονται ότι η συρρίκνωση του Κράτους και η ανεμπόδιστη ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οικονομίας, θα συρρίκνωνε την εξουσία τους -άρα και τα προνόμιά τους».