Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse που πραγματοποιήθηκε για το «Ποντίκι» το ένα τρίτο των ψηφοφόρων τοποθετείται στην αδιευκρίνιστη ψήφο, εξοργισμένο και απογοητευμένο από τα κόμματα εξουσίας, χωρίς, ωστόσο, να δείχνει τη διάθεση να εναποθέσει ελπίδες στην αριστερά και τα άλλα μικρότερα κόμματα. Η δημοσκόπηση καταγράφει και την πρώτη σύγκριση των διδύμων Σγουρού- Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής και Καμίνη- Κακλαμάνη για το δήμο Αθηναίων.

Ads

Από το 31% που βρισκόταν τον Μάρτιο, το ΠΑΣΟΚ πλέον εμφανίζεται να βρίσκεται στο 26,5% ενώ η διαφορά στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων πλέον βρίσκεται στο 7.5%. Η μείωση ωστόσο οφείλεται μόνο στην πτώση του ΠΑΣΟΚ αφού η ΝΔ παραμένει στο 19%, εκεί δηλαδή που βρισκόταν και κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Παρά την απογοήτευση, οι ψηφοφόροι δεν στρέφονται προς τα μικρότερα κόμματα: το ΚΚΕ παραμένει στο 7%, ο ΛΑΟΣ σημειώνει πτώση από το 6% που ήταν στο 5%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 2,5%, οι ΟΙκολόγοι Πράσινοι στο 2,5% ενώ ένα 5% απαντά ότι θα επέλεγε «άλλο κόμμα». Οι αναποφάσιστοι, αυτοί που δεν απαντούν, αυτοί που δηλώνουν αποχή και όσοι λένε ότι δεν θα ψηφίσουν φτάνουν το 32,5% (ενώ τον Μάρτιο, κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse το ποσοστό ήταν 30%).

Σε ερώτημα για χαρακτηρισμό του της απόδοσης της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, την απάντηση «καλή, πολύ καλή» δίνει το 21%, «μέτρια» απαντά το 31% ενώ «κακή έως πολύ κακή» απαντά το 47%. Ούτε όμως και προτάσεις της νέας δημοκρατίας για την οικονομία χαίρουν σπουδαίας εκτίμησης, αφού το 67% απαντά πως τις κρίνει «μάλλον ή σίγουρα αρνητικά». Το 23% απαντά πως κρίνει τις προτάσεις «μάλλον ή σίγουρα θετικά».

Ads

Το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τους επόμενους μήνες η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του θα επιδεινωθεί, το 28% ότι θα μείνει ίδια ενώ μόλις ένα 5% απαντά ότι θα βελτιωθεί.

Η δυναμική σε Αττική και Αθήνα

Αναφορικά με τις δυο ξεχωριστές έρευνες για την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων, ο γενικός διευθυντής της Pulse Γιώργος Αράπογλου σημειώνει ότι: «Αυτές δεν αποτυπώνουν «πρόθεση ψήφου» (αρά ούτε και κατάταξη υποψηφίων). Για να γίνει κάτι τέτοιο με ακρίβεια, πρέπει στην έρευνα να περιλαμβάνονται όλοι οι επίσημοι και τελικοί υποψήφιοι και μόνο αυτοί».

Πάντως από τις απαντήσεις, ο Γιάννης Σγουρός εμφανίζεται ισχυρότερος από τον Βασίλη Κικίλια. Η μεταξύ τους διαφορά είναι ευκρινής αλλά μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων. Ο κ. Σγουρός λαμβάνει 27%, ο κ. Κικίλιας 18%, το 22% δηλώνει “αναποφάσιστοι”, το 15% “λευκό-άκυρο”, το 16%, “αποχή” και το 2% δεν απάντησε.

Για το Δήμο Αθηναίων ο Γιώργος Καμίνης εμφανίζεται πιο αδύναμος από τον Νικήτα Κακλαμάνη. Στο ερώτημα «αν τη δεύτερη κυριακή των δημοτικών εκλογών υποψήφιοι ήταν οι Ν. Κακλαμάνης και Γ. Καμίνης, τι θα ψηφίζατε», το 31% απαντά Ν. Κακλαμάνη, το 27% Γ. Καμίνη, ένα 15% δηλώνει αναποφάσιστο, το 12% επιλέγει λευκό/άκυρο ενώ η αποχή φτάνει στο 13%.

*Η εφημερίδα Το Ποντίκι θα αναρτήσει όλους τους πίνακες της δημοσκόπησης το απόγευμα στην ιστοσελίδα της.