Επί 23 περίπου μήνες μένουν απλήρωτοι και χωρίς εργασία, περίπου 650 εργαζόμενοι στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. H εταιρεία διαθέτει εργοστάσια σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Νάουσα, Νομό Πέλλας, Αυλίδα Βοιωτίας και Αθήνα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, προκαλώντας την αγανάκτηση των εργαζομένων, που ακούν στις υποσχέσεις για επαναλειτουργία της εταιρείας και τελικά παραμένουν ακόμη άνεργοι.

Ads

Εμπλεκόμενοι φορείς στο τομέα της κλωστοϋφαντουργίας μιλούν στο tvxs.gr, για την εναλλακτική λύση που έχει δοθεί, για τον αγώνα των εργαζομένων, καθώς και για τους λόγους που το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης έχει μείνει ακόμη στα χαρτιά.

Της Φανής Παρλή

Το επιχειρηματικό σχέδιο

Στις 28 Μαϊου 2010 εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό και την τότε υπουργό Ανάπτυξης ένα επιχειρηματικό σχέδιο, που αργότερα δημοσιεύθηκε στο υπ’αριθμόν 956 ΦΕΚ στις 30 Ιουνίου 2010 και το οποίο περιγράφει τους όρους χρηματοδότησης της εταιρείας με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, βάσει ενός επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» (ΕΝ.ΚΛΩ.). Το σχέδιο αυτό ήταν χωρισμένο σε δύο άξονες και αφορούσε από τη μια πλευρά, τη συρρίκνωση του δυναμικού, μόνο στα ανταγωνιστικά κομμάτια, με το άνοιγμα τριών από τα εφτά εργοστάσια της εταιρείας ΕΝ.ΚΛΩ. και κατά συνέπεια την απασχόληση 300 εργαζομένων από τους συνολικά 750. Από την άλλη πλευρά, προέβλεπε επενδυτικές δραστηριότητες των υπόλοιπων εργοστασίων της εταιρείας σε άλλους πιο κερδοφόρους τομείς ανάπτυξης με συγκεκριμένες προτάσεις ενδιαφέροντος από Έλλληνες και ξένους επενδυτές, οι οποίες αφορούν τη δημιουργία, για παράδειγμα, ενός κεντρικού βιολογικού καθαρισμού σε τοποθεσία 800 μέτρων από τον Ασωπό ποταμό ή τουριστική και εμπορική ανάπτυξη σε περιοχή εργοστασιακής εγκατάστασης έκτασης 55 στρεμμάτων που ανήκει στην ΕΝ.ΚΛΩ. στον Αγ. Νικόλαο Ναούσης.

Ads

Το επιχειρηματικό πλάνο χαιρετήθηκε θερμά από τους εργαζόμενους, όπως υποστηρίζει η κα Μάρθα Στογιαντσάκη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κλωστήρια Κομοτηνής. «Συμφώνησαν άπαντες ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο. Και οι τράπεζες, και η εταιρεία, και η κυβέρνηση». Η ουσία, τονίζει η ίδια, είναι να ανοίξουν τα εργοστάσια και όχι μόνο «να πάρουμε έτοιμα χρήματα», ενώ προσθέτει ότι από τη στιγμή που ήρθε το ΠΑΣΟΚ τους προειδοποίησε ότι «εδώ πρέπει να μπει μια σειρά. Σε βαρέλι χωρίς πάτο, λεφτά δεν βάζουμε».

Το σχέδιο βρίσκεται σε αδιέξοδο

Στις 24 Μαρτίου 2010, η νέα κυβέρνηση όρισε νέα διοίκηση στην ΕΝ.ΚΛΩ., λόγω των αυθαιρεσιών της προηγούμενης, με βασικό εκπρόσωπο τον κύριο μέτοχο της εταιρείας, Θωμά Λαναρά, ο οποίος μέχρι τώρα είναι εξαφανισμένος, ενώ παράλληλα όλες του οι μετοχές έχουν μεταβιβαστεί υπό μορφή ενεχύρου στις τράπεζες. Άρα η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει πλέον στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο συνδιαλέγεται με την Πολιτεία.

Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει χρέος περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ και 160 εκατομμμύρια ευρώ περιουσία. Από τα 300 εκατομμύρια, τα 235 αφορούν χρέη στο ΙΚΑ, ενώ τα 65 εκατ. προορίζονται για τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους και τους ασφαλιστικούς φορείς. Επί ΝΔ, η κυβέρνηση αποφάσισε να εγγυηθεί το ποσό των 37 εκ. ευρώ ώστε να καλυφθεί ένα μέρος από το χρέος των 65 εκ. ευρώ. Ωστόσο, αν και τα λεφτά δόθηκαν, η εγγύηση εκκρεμούσε καθώς πραγματοποιήθηκαν οι πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά της αποφάσισε να εγγυηθεί γι’ αυτό το ποσό και επιπλέον για άλλα 28 εκ. ευρώ.

Οκτώ μήνες έχουν περάσει από την επικύρωση του επιχειρηματικού σχεδίου από την κυβέρνηση, η οποία ορίστηκε ως εγγυήτρια για το 80% των χρημάτων. Ενώ οι τέσσερις από τις πέντε τράπεζες συμφώνησαν να παρέχουν το ποσό των 28 εκατομμυρίων που όρισε η κυβέρνηση, η Εμπορική Τράπεζα εξέφρασε την ένστασή της, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η πράξη του Κράτους δεν είναι συμβατή με όλα τα άρθρα του Κοινοτικού Δικαίου που αφορούν τις εγγυήσεις.

«Κάθε χρόνο το επιχειρησιακό σχέδιο προέβλεπε εξαγωγές αξίας 50 εκ. ευρώ, οι οποίες δεν είναι εξαγωγές του «θα κάνουμε». Οι παραγγελίες υπάρχουν, αυτή τη στιγμή ξεκινάει ο κύκλος της ανάπτυξης της κλωστοϋφαντουργίας, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Γιάννης Μουσουλίδης, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΝ.ΚΛΩ, μετά την εξαφάνιση του πρώην προέδρου και βασικού μετόχου της εταιρείας Θωμά Λαναρά.

«Ελπίζουμε ότι θα έρθει και το αποτέλεσμα. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε στα όριά μας», σημειώνει η κα Στογιαντσάκη. «Η κοροϊδία αυτή πρέπει πλέον να τελειώνει», δηλώνει αγανακτισμένη.«Δεν μπορεί να κρατήσει άλλο».

Πριν από 2,5 χρόνια, το συνολικό δυναμικό του Ομίλου αριθμούσε γύρω στα 1.200 άτομα, ενώ τώρα έχουν μείνει περίπου 650-680 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, στην Κομοτηνή βρίσκονται σε επίσχυση εργασίας από τον Ιούνιου του 2008 περίπου 400 άτομα, 190 στα κλωστήρια Κομοτηνής και 180 στη Fanco, γιατί ο κος Λαναράς δεν τους πλήρωνε, παρά την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας, Βασίλης Σταμούλης, είχε πληροφορήσει τους εργαζόμενους για την αντίθεση της Ομοσπονδίας, σχετικά με τις κινητοποιήσεις που θα είχαν ως αποτέλεσμα την κερδοφορία της εργοδοσίας. «Να προβούν σε κινητοποίηση για να ικανοποιηθούν τα δικά μας αιτήματα, όχι για να πάρει χρήματα η εργοδοσία», δήλωσε ο κ. Σταμούλης, ενώ τους καλεί να παλέψουν σε ταξική κατεύθυνση. Αποκαλεί, ακόμη, την κίνηση «πρόσχημα για να δοθούν τα χρήματα σε συγκεκριμένους μονοπωλιακούς φορείς», ενώ δηλώνει ότι είναι ενάντια στον ανταγωνισμό.

Στον αντίποδα αυτής της άποψης, βρίσκεται ο κ. Μουσουλίδης, ο οποίος έρχεται να προσθέσει ότι «Εμείς δεν είπαμε δώστε λεφτά, να φύγει ο κόσμος, να κερδίζει η εταιρεία και τελειώσαμε. Εμείς είπαμε να ξεκινήσει η εταιρεία βιώσιμα και αμέσως μετά πουλώντας περιουσία και αξιοποιώντας την περιουσία να ξαναδημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τις οποίες δεν θα κάνει η εταιρεία, αλλά ξένοι επενδυτές, τους οποίους και θα έχουμε. Γιατί το να βλέπεις κλειστά εργοστάσια-κουφάρια δεν προσφέρει κάτι», τονίζει περιγράφωντας την πρόθεση του, την οποία αποκαλεί «μετάλλαξη», εφόσον «μεταλλάσσεται κάτι σε κάτι άλλο». Εξάλλου, όπως επισημαίνει, η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου «δεν σημαίνει ότι το Δημόσιο θα βάλει λεφτά. Σημαίνει ότι εάν σε εννέα χρόνια από σήμερα, τα χρήματα αυτά δεν επιστραφούν προς τις τράπεζες από την εταιρεία, τότε η διαφορά που δεν θα έχει επιστραφεί θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Η επόμενη μέρα

Η τριμερής συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης, της διοίκησης της ΕΝ.ΚΛΩ. και των τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία δεν απέφερε καρπούς την Τέταρτη 12 Ιανουαρίου, προγραμματίστηκε να επαναληφθεί την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου. Όμως ούτε και αυτή η συνάντηση ευοδώθηκε. Όπως υποστήριξε στο tvxs, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΝ.ΚΛΩ, Γιάννης Μουσουλίδης, η διοίκηση δεν έλαβε εν τέλει καμιά ενημέρωση για τη συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε. Έτσι τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, καθώς στη σύσκεψη της προηγούμενης Τετάρτης συζητήθηκε το κατά ποσό η εταιρεία μετά από εφτά μήνες μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμη. Η απάντηση είναι θετική, μόνο στην περίπτωση που η εταιρεία ανοίξει άμεσα.

Η πρώτη σύσκεψη δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, διότι το Κράτος είναι υποχρεωμένο πρώτα να λύσει τις ενστάσεις που του κατέθεσε η Ευρωπαική Ένωση, σχετικά με τη νομιμότητα της συγκεκριμένης κρατικής εγγύησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σωκράτης Ξυνίδης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους εκπροσώπους όλων των σωματείων των εργαζομένων της εταιρείας ΕΝ.ΚΛΩ (από την Κομοτηνή, τη Νάουσα, τη Βέροια, την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη, όπου η εταιρεία διατηρεί τα εργοστάσιά της) και ζήτησε να συναντηθεί μαζί τους την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου. Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι δέχτηκαν την πρόσκληση και πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα για να προχωρήσουν οι συζητήσεις πάνω στο θέμα.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν σταματήσει τις κινητοποιήσεις, καθώς είναι ο μόνος τρόπος «να ακουστεί η φωνή τους» και πρόκειται να συνεχίσουν αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Όπως επισημαίνει και ο κ. Μουσουλίδης: «Οι εργαζόμενοι διατηρούν τα εργαστάσια σε άριστη κατάσταση και είναι καθημερινά εκεί, παρόλο που είναι κλειστά». Φυλάνε τις περιουσίες της εταιρείας, ενώ ανά πάσα στιγμή αν αποφασιστεί η επαναλειτουργία της εταιρείας, «μέσα σε 72 ώρες θα δουλεύουν τα φουγάρα και αυτό οφείλεται στους εργαζόμενους». Από τον Απρίλιο και μετά, όταν οι γεννήτριες ήταν κλειστές, κατασκευάσαν τα τελευταία δείγματα ελληνικού υφάσματος για να εξαχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το εγχείρημα όμως κατέρρευσε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. «Δουλεύανε οι άνθρωποι απλήρωτοι για να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα και μέλλον», τονίζει επικροτώντας τους ο κος Μουσουλίδης. «Τους αξίζουν συγχαρητήρια σ’αυτήν την περίοδο που διανύουμε».