Με ισχυρή αστυνομική συνοδεία ξεκίνησε χθες, Δευτέρα του Πάσχα, η επιχείρηση κατεδάφισης παλαιών λυόμενων αιθουσών στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δυο δικηγόροι από την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, σκοπεύουν να καταθέσουν μήνυση κατά του πρύτανη αλλά και των αστυνομικών – τόσο για την παράνομη κατεδάφιση των κτιρίων από αμίαντο, όσο και για την παραβίαση του ασύλου από τους αστυνομικούς και βιαιοπραγία εις βάρος των νεαρών αλλά και των ιδίων. Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο από την «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης» κ. Γιώργο Τζαμαδάνη.

Ads

Οι αίθουσες αυτές φιλοξενούσαν στο παρελθόν τις σχολές Θεάτρου και Καλών Τεχνών, ενώ κάποιες από αυτές είχαν καταληφθεί από αντιεξουσιαστικές ομάδες και λειτουργούσαν ως χώροι επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας κ.ά. Από το πρωί και καθ’ όλη την επιχείρηση ήταν έντονη η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που περιπολούσαν με μοτοσυκλέτες και στάθμευσαν στην περιοχή περισσότερες από πέντε κλούβες ΜΑΤ.

Ο δικηγόρος από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τζαμαδάνης, ο οποίος βρέθηκε επιτόπου, περιγράφει στο tvxs.gr τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου:

« Εμείς κληθήκαμε, με το συνάδελφό μου της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, και πήγαμε στις 12.00 η ώρα μέσα στο χώρο του ΑΠΘ. Εκεί, τα γκρέιντερ είχαν ήδη γκρεμίσει τα περισσότερα από τα 12 καταλύματα. Σημειωτέον, όταν λέμε τα γκρέμισαν, τα γκρέμισαν, όχι τα ‘αχρηστεύσανε’ όπως κάνει δηλώσεις σήμερα ο κ. Μάνθος στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης.

Ads

Εκεί, λοιπόν, βρήκαμε και την εισαγγελέα, η οποία στην αρχή δεν μας έδινε ούτε το όνομά της, το οποίο μας το έδωσε μετά από πολύ πίεση. Της ζήτησα να μας επιδείξει το έγγραφο της πρυτανείας και μου το επέδειξε: ήταν από τις 29/3 και ζητούσε τη συνδρομή της αστυνομίας για τυχόν πρόληψη επεισοδίων κατά την κατεδάφιση, η οποία θα γίνει 5/4, δεύτερη μέρα του Πάσχα. Να σημειωθεί ότι το ‘5’ ήταν διορθωμένο με μπλάνκο, δηλαδή είχε σβηστεί προφανώς μια άλλη ημερομηνία τυπωμένη, και είχε αντικατασταθεί χειρόγραφα με την δεύτερη μέρα του Πάσχα, 5/4, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή της μέρας, γιατί είναι αργία και όλοι απουσιάζουν.

Σε ερώτημά μας για το αν είναι νόμιμη η κατεδάφιση, αν υπάρχει άδεια – γιατί, σημειωτέον, τα δέκα από τα δώδεκα κτίρια ήταν κατασκευασμένα από αμίαντο. Για κατεδάφιση οικοδομημάτων από αμίαντο χρειάζονται ειδικές προϋποθέσεις, όπως αναφέρει το ΠΔ 1073/1981. Πρέπει να βγει ειδική άδεια, να παρίσταται πολιτικός μηχανικός, να γίνουν ορισμένες ενέργειες πριν από την κατεδάφιση (διαβροχή των κατεδαφιζομένων τμημάτων, αφαίρεση των επικίνδυνων υλικών με ειδικά εργαλεία, αποθήκευσή τους σε ειδικούς σάκους, οι εργαζόμενοι πρέπει να φοράνε μάσκες, να υπάρχουν πινακίδες σήμανσης που να προειδοποιεί τον κόσμο να μην πλησιάζει κλπ, υπάρχει), υπάρχει ολόκληρη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Όμως, δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο, και είχαν γκρεμίσει ήδη πάρα πολλά τειχία και στέγες από αμίαντο.

Ερωτώντας λοιπόν εγώ ‘πού είναι ο εργολάβος; Πού είναι ο μηχανικός;’ Την εισαγγελέα, διότι είναι κι αυτή υπεύθυνη αφού πρέπει να ελέγξει τη νομιμότητα των πράξεων, δεν έπαιρνα απάντηση. Όλοι ήταν ανευθυνοϋπεύθυνοι, δηλαδή «φωνή βοόντος εν τη ερήμω», υπήρχε ένα σώμα σιωπούντων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και δυο ένστολοι ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι οποίοι επίσης δεν έδωσαν τα ονόματά τους, ερωτώμενοι για το ποιος ο λόγος της εκεί παρουσίας τους και σε αίτημα να απομακρυνθούν αφού εκεί ήταν άσυλο, δεν πήραμε καμία απάντηση. Εν πάση περιπτώσει, μετά από διαβουλεύσεις, διαμαρτυρίες και αιτήσεις, αποχώρησαν για περίπου δυο ώρες, όλοι και οι ένστολοι και αυτοί με τα πολιτικά, της Ασφάλειας κλπ, πολύ αστυνομία – κι απέξω ήταν παραταγμένες κλούβες.

Αποχώρησαν λοιπόν κι εμείς ζητήσαμε την άδεια για να δούμε αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και να προχωρήσετε, άλλωστε κινδυνεύουν ζωές και, δεύτερον, δεν έχει καμία δουλειά η Αστυνομία μέσα στο χώρο, διότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική παραβίαση του ασύλου, μήπως και ενδεχομένως τελεστούν αδικήματα.

Μετά από δύο ώρες όμως, επανέρχεται η εισαγγελέας και κάποια άλλα άσχετα άτομα τα οποία κυκλοφορούσαν στο χώρο από το πρωί με πολιτικά ρούχα. Ρωτήσαμε ξανά αν υπάρχει άδεια και αν την έφεραν, και αντ’ αυτού βλέπουμε τρεις διμοιρίες ΜΑΤ να εισέρχονται στον χώρο του Πανεπιστημίου. Τα παιδιά, στο μεταξύ, ένεκα των ημερών δεν ξεπερνούσαν στην κατάληψη τα 35 άτομα και ήμασταν κι εμείς οι δυο δικηγόροι, 37 άτομα συνολικά. Δεν λαμβάνουμε λοιπόν καμία απάντηση, και οι διμοιρίες κατευθύνονται προς ένα κτίσμα που έστεκε ακόμα όπου τα παιδιά είχαν τα διάφορα πράγματά τους, και λένε ‘φύγετε τώρα, το γκρεμίζουμε’. Παρεμβαίνουμε εγώ με το συνάδελφό μου και τους λέμε «αφού φτάσατε μέχρι εδώ, ωραία εκτελείτε εντολές, δώστε μας μια δυο ώρες διορία να πάρουν τα παιδιά τα πράγματά τους.

Αντ’ αυτού, παρά το ότι δηλώναμε την ιδιότητα μας και το λόγο που βρεθήκαμε εκεί ακριβώς, για να βοηθήσουμε να μην γίνουν επεισόδια – και δεν έγινε κανένα μα κανένα απολύτως επεισόδιο – τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με τις ασπίδες, βιαιοπραγώντας και κλοτσώντας τους πάντες και σπρώχνοντας βίαια, ακόμα κι εμένα και το συνάδελφό μου, και στην κυριολεξία, μέσα πέντε λεπτά χτυπώντας μας, μας πέταξαν έξω από τον πανεπιστημιακό χώρο. Αμέσως μετά γκρέμισαν και το τελευταίο κτίριο.

Εγώ και ο συνάδελφός μου, που ήμασταν παρόντες, αυτόπτες και αυτήκοοι, θα καταθέσουμε μήνυση εναντίον του πρύτανη, εναντίον της εισαγγελέως που προΐστατο υποτίθεται για να επιβλέπει τη νομιμότητα, εναντίον των ένστολων αξιωματικών που δεν δήλωναν τα ονόματά τους, εναντίον αυτού που προΐστατο στις ομάδες των ΜΑΤ και εναντίον οποιουδήποτε άλλου υπευθύνου και για την παραβίαση του ασύλου, χωρίς να υπάρχει κάποιος νόμιμος λόγος από αυτούς που επικαλούνται, αφού δεν έγιναν επεισόδια ούτε και υπήρχε η δυνατότητα να υπάρξουν επεισόδια, και για βιαιοπραγία εναντίον μας, και για την παράνομη κατεδάφιση, με την έννοια ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που σας ανέφερα παραπάνω.

Σήμερα κάναμε παράσταση στον προϊστάμενο εισαγγελίας, τα είπαμε όλα αυτά, ο οποίος είπε «ξέρετε κάτι, εγώ είχα έγγραφο του πρύτανη, δεν γκρεμίστηκαν, μοναχά αχρηστεύτηκαν τα κτίρια». Στη σημερινή εφημερίδα της Θεσσαλονίκης μπορείτε να δείτε δήλωση του κ. Μάνθου που λέει «ναι, δεν υπάρχει άδεια κατεδάφισης». Αυτό που λέγαμε εμείς εχθές, το ομολογεί σήμερα με δήλωσή του! Και βέβαια, υποστηρίζει ότι δήθεν άνοιξαν μόνο τρύπες, αλλά αν πάει κάποιος τώρα να βγάλει φωτογραφίες, θα δείτε ότι είναι σαν βομβαρδισμένα τα κτίρια».

Από τη σημερινή εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, απόσπασμα άρθρου με τις δηλώσεις του πρύτανη Αναστάσιου Μάνθου:

«Δεν προχωρήσαμε σε κατεδάφιση αλλά σε λειτουργική αχρηστία των κτιρίων (π.χ. τρύπες στα πλάγια τοιχώματα), προκειμένου να εκκενωθούν τα λυόμενα. Αργότερα θα τα κατεδαφίσουμε, αφού αφαιρέσουμε τον αμίαντο με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε άδεια κατεδάφισης. Στη συνέχεια, αν χρειαστεί, θα πάρουμε», τόνισε ο κ. Μάνθος απαντώντας στις καταγγελίες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι επέλεξαν να προχωρήσουν σε αυτήν την ενέργεια αυτό το διάστημα, για να προφυλαχτούν ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθούν επεισόδια από τους καταληψίες, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, επιτέθηκαν στα συνεργεία την περασμένη εβδομάδα. Στο χώρο των λυόμενων θα διαμορφωθεί χώρος πρασίνου για τους φοιτητές.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η διαδικασία απομάκρυνσης των αυθαίρετων λυόμενων κτισμάτων που βρίσκονται γύρω από την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, δρομολογήθηκε από το πανεπιστήμιο με βάση απόφαση που έλαβε πέρσι η Σύγκλητος και το Πρυτανικό Συμβούλιο, μετά από διαμαρτυρία του φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών για την ακαταλληλότητά τους, αφού ήταν κατασκευασμένα από αμίαντο. Η απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών αμιάντου θα ξεκινήσει από ειδικά συνεργεία αύριο.