Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές, αντιδρώντας για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, ενώ εντός της ημέρας το υπουργείο Παιδείας θα δημοσιοποιήσει το τελικό σχέδιο για το Νέο Λύκειο.

Ads

Οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει για τις 12.30 συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ στις 11.00 το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί στην Ομόνοια συγκέντρωση για την Υγεία και την Παιδεία. Η ΟΛΜΕ κατηγορεί την υπουργό Παιδείας για προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών ώστε να μη συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών είναι ο «Καλλικράτης» στην Παιδεία που προβλέπει συνενώσεις 1.933 σχολείων σε 877.

«Λέμε ”όχι” στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων γιατί δεν γίνονται με παιδαγωγικά κριτήρια», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα 99,5» ο γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Τριαντάφυλλος Οικονόμου.

Στο μεταξύ, το σχέδιο για το Νέο Λύκειο παρουσιάζεται σήμερα, προβλέπει σημαντικές αλλαγές που θα ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά. Σύμφωνα με «Τα Νέα», μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:

Ads

– Η Α’ Λυκείου θα είναι τάξη γενικής παιδείας και θα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Γυμνασίου και Λυκείου. Δεν θα υπάρχουν επιστημονικά πεδία και κατευθύνσεις και θα διατηρηθεί ο βασικός κορμός των σημερινών υποχρεωτικών μαθημάτων. Τα μαθήματα επιλογής θα κατατάσσονται σε ομάδες, τις οποίες θα επιλέγουν οι μαθητές, ενώ θα υπάρχουν και ώρες για δραστηριότητες ως μαθήματα επιλογής.

– Στη Β’ Λυκείου θα υπάρχουν δύο κατευθύνσεις: η θετική (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία κτλ.) και η θεωρητική (Γλώσσα, Φιλολογία, Ιστορία κτλ.). Και εδώ θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής και δραστηριότητες.

– Στη Γ’ Λυκείου εισάγεται μία τρίτη επιστημονική κατεύθυνση. Παραμένουν η θετική και η θεωρητική κατεύθυνση. Διαχωρίζονται, όμως, οι ανθρωπιστικές επιστήμες και εισάγεται μία νέα, τρίτη κατεύθυνση που αφορά τους υποψηφίους για Νομικές Σχολές, Κοινωνιολογικές, Κοινωνικές Επιστήμες, Παιδαγωγικές Σχολές. Ρόλο-κλειδί για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα έχουν οι ερευνητικές εργασίες, τις οποίες θα εκπονούν και θα παραδίδουν οι μαθητές ανά τετράμηνο.