Εικοσιτετράωρη απεργία στους συμβασιούχους και τετράωρη στάση για τους μόνιμους (11-3) έχει εξαγγείλει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους του δήμου της Αθήνας και αντιδρώντας στις απολύσεις. Την ίδια στιγμή, οι συμβασιούχοι του δήμου Αθηναίων συνεχίζουν για 16η μέρα την κατάληψη στο δημαρχείο, ενώ ο Γ. Καμίνης χαρακτήρισε χθες «πολιτικά υποκινούμενη και συνδικαλιστικά ακατανόητη την κινητοποίηση».

Ads

Για το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της Αθήνας και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει «τις συστηματικές και αθρόες απολύσεις εργαζομένων και απομακρύνσεις συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την καθυστέρηση της καταβολής των αποδοχών του συνόλου των εργαζομένων». Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ανακοινώσει και Πανελλαδικό Συλλαλητήριο για το Σάββατο 9 Απριλίου, διαμαρτυρόμενη στην κυβερνητική πολιτική.

Στο μεταξύ, δύο άτομα τραυματίστηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών συμβασιούχων και αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά σειρά κινητοποιήσεων. Τελικά, μικρή ομάδα των συμβασιούχων συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών.

Μετά τη συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Ραγκούσης, υποστήριξε ότι το «κλειστό επάγγελμα του συμβασιούχου του δημοσίου ‘άνοιξε’. Η κυβέρνηση, 18 μήνες τώρα, δεν έκανε ούτε θα κάνει καμία έμμεση ή άμεση πελατειακή πρόσληψη. Και θα προασπίσει το πολύτιμο κεκτημένο αξιοκρατίας για τη Δημόσια Διοίκηση και τη χώρα».

Ads

«Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν εκείνη όχι μόνον που καταψήφισε το νόμο της αξιοκρατίας αλλά και αυτή που σήμερα φτάνει στο σημείο να γίνει καθοδηγητής και υποστηρικτής καταλήψεων χώρων λειτουργίας της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, αποτελώντας έτσι τον εκφραστή του πιο ανεύθυνου και επικίνδυνου λαϊκισμού για τον τόπο» υποστήριξε.

Χθες, οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κοτζιά προς το δημαρχείο στην οδό Λιοσίων. Επιδίωξαν να συναντήσουν τον δήμαρχο, ωστόσο τους προτάθηκε να δουν τον γενικό γραμματέα του Δήμου, Θ. Λιβάνιο, κάτι που όμως δεν έγινε, καθώς οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μπει στο κτίριο αντιπροσωπεία εννέα ατόμων και όχι τριών, που πρότεινε η δημοτική αρχή. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, Β. Πολυμερόπουλος, σύμφωνα με το «Έθνος», οι συμβασιούχοι πρόκειται να καθορίσουν άμεσα τη στάση τους «είτε με απεργίες είτε με επέκταση των παρεμβάσεων σε επίπεδο Δήμου».

Από την πλευρά του, ο Γ. Καμίνης απηύθυνε εκ νέου έκκληση τους συμβασιούχους να επιστρέψουν στην εργασία τους, ειδικά σε εκείνους που εργάζονται στα τμήματα των Βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του δήμου και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων, που υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν επιπλέον αμοιβές στο προσωπικό που εργάζεται ώστε να λειτουργήσουν όλοι οι παιδικοί σταθμοί έως τις 4 το απόγευμα και όχι μόνο μέχρι τη 1 ενώ δόθηκε εντολή να τεθεί άμεσα σε λειτουργία εναλλακτικός τρόπος διανομής του φαγητού στα παιδιά.

«Δύο εβδομάδες μετά τη συνδικαλιστικά ακατανόητη κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου καθώς επίσης και με την επιζήμια για τις δημοτικές υπηρεσίες αποχή πολλών συμβασιούχων από την εργασία τους, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις λειτουργίες του δήμου», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η δημοτική αρχή «μέχρι σήμερα επέλεξε μια στάση υπομονής και καλής θέλησης ώστε να μην κλιμακώσει μια αντιπαράθεση στην οποία ουσιαστικά δεν εμπλέκεται».

Επιπλέον, σε σημερινές του δηλώσεις στον Real διατύπωσε επικρίσεις κατά των πολιτικών κομμάτων, αλλά και του πρώην δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, που, όπως ανέφερε, επιδοκιμάζουν την κατάληψη του δημοτικού μεγάρου από συμβασιούχους. Yποστήριξε ακόμη πως υπάρχει ένα σύστημα μέσα στο δήμο, ένα κατεστημένο, το οποίο δεν βλέπει με καλό μάτι την παρούσα δημοτική αρχή, ενώ ζήτησε από τον απελθόντα δήμαρχο «να καταδικάσει την κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου και την ομηρία στην οποία βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες με την ιστορία των παιδικών σταθμών».

Την παραίτηση Καμίνη υποδεικνύει ο Νικήτας Κακλαμάνης

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, τέσσερις μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, την παραίτηση του νυν δημάρχου, Γιώργου Καμίνη.

«Όταν ένας δήμαρχος, όπως ο κ. Γιώργος Καμίνης, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Δήμου και της πόλης του, όταν δεν μπορεί, λόγω αλαζονείας, να διαχειρισθεί κρίσεις, όπως των συμβασιούχων ή του μεγάρου ‘Υπατία’, τότε για αυτόν υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Ελπίζω ότι τον ξέρει και ουδείς χρειάζεται, να του τον υποδείξει» υποστήριξε ο τέως δήμαρχος.