Όλο και πληθαίνουν οι απεργίες πείνας στις φυλακές σε μια ύστατη προσπάθεια των κρατούμενων να διεκδικήσουν πιο ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Στην 29η ημέρα απεργίας βρίσκεται ο Χρήστος Φίλος στις φυλακές Μαλανδρίνου, ζητώντας να του χορηγηθεί τακτική άδεια. Για τέταρτη φορά σε απεργία «ενάντια στη φρίκη του σωφρονιστικού σφαγείου», όπως αναφέρει σε επιστολή του, και ο κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων Νίκος Τσουβαλάκης, ζητώντας να μεταχθεί στην αγροτική φυλακή Χανίων.

Ads

Ο Ν. Τσουβάλακης σε επιστολή του στην «Ελευθεροτυπία» καταγγέλλει παραβιάσεις των δικονομικών δικαιωμάτων του και ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης «ποιος προστατεύει τον ανώνυμο πολίτη από τα νύχια και τα δόντια της αλαζονικής, ασύδοτης και αυθαίρετης δικαστικής εξουσίας».

Την ίδια στιγμή, ο Χ. Φίλος, ο οποίος έχει υποβάλει από τις αρχές του 2010 δύο αιτήσεις για τακτική άδεια, οι οποίες έχουν απορριφθεί, τονίζει ότι «θα συνεχίσω μέχρι τελικής πτώσης την απεργία πείνας για να διεκδικήσω το νόμιμο δικαίωμά μου που αυθαίρετα μου κόβεται, αν και πληρώ τις προϋποθέσεις», με επιστολές του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και το διευθυντή των φυλακών.

Ακόμα, καταγγέλλει τους εισαγγελικούς λειτουργούς του Μαλανδρίνου για απάνθρωπη συμπεριφορά και εμπαιγμό. «Καταπατάτε συνειδητά κάθε είδος ανθρώπινης αξιοπρέπειας (μας βιάζετε), νομίζοντας με τη νοσηρή φαντασία σας πως θα καμφθούμε και θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας που εσείς αυθαίρετα μας στερείτε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ads

Το δικαστικό συμβούλιο αρνήθηκε να του δώσει άδεια με το σκεπτικό ότι «η χορήγηση άδειας δεν θα λειτουργήσει ακόμη θετικά για την επανένταξη του κρατουμένου λόγω του μεγάλου υπολοίπου ποινής». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν και μόνο ένα μικρό ποσοστό εγκλείστων, που δεν υπερβαίνει το 4%, κάνει κακή χρήση του δικαιώματος των αδειών, οι εισαγγελείς εξακολουθούν να τις περικόπτουν αναιτιολόγητα ή, στην καλύτερη περίπτωση, με τυπικές και προσχηματικές αιτιολογίες.

Ο Χ. Φίλος στην επιστολή του προς τον Χ. Καστανίδη κάνει έκκληση να «δώσει λύση στον Γολγοθά μας», ενώ αναφέρει ότι: ο οδοντίατρος των φυλακών παραμένει απλήρωτος για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζει μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους να είναι στη διάθεση 450 κρατουμένων, εξετάζοντας πάνω από 20-30 ασθενείς, η υδροδότηση της φυλακής γίνεται με κουπόνι όπως μοιραζόταν, πριν από 50 χρόνια το ψωμί στη Σοβιετική Ενωση, είδη προσωπικής υγιεινής, όπως χαρτί τουαλέτας, σαμπουάν και είδη καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων είναι ανύπαρκτα, ενώ το τηλέφωνο στην πτέρυγα όπου κρατείται δεν λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο.