Στους επισκέπτες του tvxs περνάει η ενημέρωση για ένα 24ωρο, καθώς οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν στην γενική πανελλαδική απεργία. Οι επισκέπτες μέσω των σχολίων τους μπορούν να αλληλοενημερώνονται για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Ads

Συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, στις 11:00, σήμερα το πρωί και πορεία στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνουν τα συνδικάτα, μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία με ασφαλιστικά και οικονομικά αιτήματα. Το συνδικαλιστικό κίνημα επιδιώκει να στείλει στην κυβέρνηση το μήνυμα πως δεν θα πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ, στις 12 το πρωί.

Στην Θεσσαλονίκη, απεργιακή προσυγκέντρωση των σωματείων θα πραγματοποιηθεί στην Καμάρα στις 9:30 με κατεύθυνση το Ε.Κ.Θ. και κοινή πορεία με όλα τα απεργιακά μπλοκ στο δρόμο. Συγκέντρωση πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ στις 10:00 στην Αγ. Βενιζέλου. Την ίδια ώρα η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους (συμβολή με Ολύμπου).

Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Παρακαλούμε τους φίλους του Tvxs να στείλουν τις δικές τους ανταποκρίσεις από παντού.

Ads

Ασφαλιστικό – Μισθοί τα βασικά αιτήματα

Οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι μισθοί βρίσκονται στην κορυφή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εκφράζουν την αντίθεση τους στο πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και τις περικοπές στα επιδόματα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, οι απώλειες στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων φτάνουν έως και το 15%.

Στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την εθνική συλλογική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα, η ΓΣΕΕ ζητεί να δοθεί μια «επιπλέον» αύξηση σε όσους αμείβονται με τα κατώτερα όρια της σύμβασης, με στόχο ο βασικός μισθός να πάει από τα 740 στα 800 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση θα δεχόταν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού για τους υπόλοιπους εργαζομένους. Στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό,η πλευρά των εργαζομένων προειδοποιεί την κυβέρνηση πως η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων αποτελούν «αιτία πολέμου».


Ποιοι κατεβαίνουν στους δρόμους

Στην απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία και στις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι και το προσωπικό των δήμων και των νομαρχιών.

Λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στην 24ωρη απεργία, τα ΚΕΠ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς στο Σύνταγμα, στους Αμπελόκηπους, στον Πειραιά, στο Κερατσίνι και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπερνομαρχίας Αθηνών και Πειραιώς.

Επιπλέον δικαστικοί, υπάλληλοι υπουργείων, τελωνειακοί και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Και τα ιδιωτικά ιατρεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά, μετά την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να καλέσει σε συμμετοχή στην απεργία το σύνολο των γιατρών της χώρας. Ο ΠΙΣ δηλώνει αντίθετος σε οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής κεκτημένων δικαιωμάτων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών, αλλά και της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών και του επιδόματος βιβλιοθήκης.

Αντίστοιχα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί σε μαζική συμμετοχή των γιατρών, καταγγέλλοντας ότι διαχρονικές πολιτικές επιλογές οδήγησαν στα σημερινά προβλήματα και καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το λογαριασμό.

Επιπλέον απεργούν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ), ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που διεκδικούν μαζικούς διορισμούς, με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο, και ζητεί να μην απαξιωθεί η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών (με αφορμή τα σχέδια για αλλαγές στο καθεστώς διορισμών).

Στην απεργία θα βρεθούν επίσης εργαζόμενοι σε αεροπορικές και ασφαλιστικές εταιρείες, λιμενεργάτες, οικοδόμοι, βιομηχανικοί εργάτες και υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες, εμποροϋπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι. Χωρίς ενημέρωση για 24 ώρες, καθώς απεργούν οι δημοσιογράφοι μετά την απόφαση της ΕΣΗΕΑ.

«Παραλύει» όλη η χώρα

10:00 με 16:00 λειτουργούν λεωφορεία και μετρό για να διευκολύνουν τους απεργούς να μεταβούν στα σημεία συγκέντρωσης. Μετ’ εμποδίων, στη συνέχεια θα γίνουν οι μετακινήσεις, καθώς έχουν προγραμματιστεί στάσεις εργασίας στα λεωφορεία, στο μετρό, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στα τραμ. Μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών θα γίνουν στον ΟΣΕ.

Πιο αναλυτικά:

Στο Λεκανοπέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ

Δεν θα κινηθούν ολόκληρο το 24ωρο τα τρένα του ΟΣΕ,το τραμ, ο προαστιακός, το μετρό και τα τρόλεϊ

Στα λεωφορεία ΕΘΕΛ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι από τις 5 έως τις 7.30 το πρωί και από τις 22.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Στον ηλεκτρικό ΗΣΑΠ ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί έως τις 10 το πρωί και από τις 16.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί στα αεροδρόμια, καθώς απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς στην απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Σε συνάντηση που έγινε την Παρασκευή η εργοδοτική πλευρά επέμεινε στη μείωση των αποδοχών των ναυτικών κατά 10% και η Ομοσπονδία προειδοποιεί για κινητοποιήσεις μέσα στο Πάσχα. Τέλος αναμένεται «νεκρώσουν και τα εμπορικά λιμάνια, καθώς απεργούν οι λιμενεργάτες, οι αρχιεργάτες και οι επόπτες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε. Αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος σε χθεσινή της ανακοίνωση, επισημαίνει ότι στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία. Επίσης, από την ΠΟΕΠΛΣ αποφασίσθηκε και η κατά τόπους συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο και στις μετακινήσεις των Θεσσαλονικέων, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ΟΑΣΘ στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Από τον ΟΑΣΘ, ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορήσουν εβδομήντα τρία (73) λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας. Τα δρομολόγια θα έχουν έναρξη από 4.30 έως 6.00 και λήξη 20.00 έως 23.30 περίπου. Η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο. 78Ν «ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο» θα λειτουργήσει κανονικά.