Την απόφασή τους να προχωρήσουν σε απεργία πείνας αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έκαναν πράξη 38 πρόσφυγες από το Κέντρο Υποδοχής Πολιτικών Προσφύγων Λαυρίου. Πρόκειται για 25 Κούρδους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, και 13 Αφγανούς. Οι διαμένοντες στο Κέντρο πραγματοποιούν κατάληψη από το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσής τους.

Ads

της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

Στην κατάληψη συμμετέχουν 270 άτομα από τα οποία τα 53 είναι παιδιά. “Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι πραγματικά απαράδεκτες” δήλωσε στο tvxs η Ελευθερία Ψυχογιού, μέλος της Νεολαίας ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE). Όπως υποστήριξε, “τα παιδιά κινδυνεύουν από τη πείνα και τη βρώμα”. Η ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη είναι ένα από τα αιτήματα των προσφύγων, καθώς πολλοί από αυτούς πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Βρέφη μερικών μηνών στερούνται εδώ καιρό ακόμα και το γάλα, ενώ υπάρχουν ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ζάχαρο και καρδιά, οι οποίοι δεν λαμβάνουν τα αναγκαία ιατρικά σκευάσματα. “Υπάρχει γυναίκα που εδώ και ενάμιση μήνα αιμορραγεί και δεν έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν τα οδοιπορικά έξοδα” τονίζει η κα Ψυχογιού, ενώ το ιατρείο του κέντρου υποδοχής προσφύγων στερείται φαρμάκων και χορηγεί depon για “πάσα νόσο”.

Παράλληλα, το κτίριο στέγασης έχει υποστεί σοβαρές φθορές, οι οποίες πρέπει να επισκευαστούν άμεσα, καθώς η υγρασία επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ενώ οι διαμένοντες στο κέντρο κινδυνεύουν να τραυματιστούν από τους μισογκρεμισμένους τοίχους. Η έκθεση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, πριν από πέντε χρόνια, έκρινε το κτίριο ακατάλληλο και έκτοτε έγιναν κάποιες επισκευές στην Γ΄πτέρυγα, ενώ στην Α΄και Β’ καμία.

Ads

Το βασικό αίτημα όσων μένουν στο κέντρο είναι να αναγνωριστούν ως πολιτικοί πρόσφυγες. Επιπλέον, ζητούν να επισκευαστούν τα κτίρια Α΄ και Β’ και να τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα για τα παιδιά, να χορηγείται φαγητό και να μη γίνονται περικοπές στη σίτιση, να τους παρέχονται κάθε μήνα τα είδη καθαριότητας, καθώς και ηλεκτρικά είδη ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η κατάληψη, τα παιδιά του κέντρου υποσιτίζονται και το μόνο που τους παρέχεται είναι “τσάι και νερό με ζάχαρη” τόνισε η κα Ψυχογιού. Ένα παιδί μεταφέρθηκε την Τετάρτη με ιδιωτική πρωτοβουλία στο νοσοκομείο Παίδων ενώ η κα Ψυχογιού καταγγέλλει τη στάση του δημάρχου Δημήτρη Λουκά, ο οποίος “συνοδεία του αστυνομικού διευθυντή απείλησε του καταληψίες πρόσφυγες, επειδή –όπως υποστήριξε– σπιλώνουν τη φήμη του δήμου”. Την Πέμπτη αναμένεται να φτάσουν στα Λαύριο οχτώ άτομα από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα για να αξιολογήσουν την κατάσταση, ενώ ζητείται η ενεργοποίηση της αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων, των κοινωνικών οργανώσεων αλλά και των εθελοντών γιατρών.