Αρνητική στάση διατηρεί η πλειοψηφία των πολιτών απέναντι στο Μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει σε έρευνα της εταιρείας VPRC, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Αξία». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 43% των Ελλήνων επιθυμεί απεμπλοκή από το Μνημόνιο, ενώ μόλις το 34% των πολιτών πιστεύει πως η χώρα πρέπει να τηρήσει τους όρους του Μνημονίου. Στη σχετική ερώτηση, ένα 10% δήλωσε ανενημέρωτο για το Μνημόνιο και για τους όρους του.

Ads

Τη μεγαλύτερη αντίθεση στο Μνημόνιο εκφράζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, σε ποσοστό 76%. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ (66%) και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (55%). Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακριβώς οι μισοί από τους ψηφοφόρους του που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θέλουν απεμπλοκή απ’ το Μνημόνιο, ενώ το 35% ανέφερε πως επιθυμεί την τήρησή του. Στο ΠΑΣΟΚ, τα αποτελέσματα είναι ακριβώς αντίστροφα: το 35% δηλώνει κατά του Μνημονίου, ενώ μόλις οι μισοί από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος θέλουν η χώρα να τηρήσει το Μνημόνιο.

image

Η έρευνα της VPRC προσφέρει και εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Όπως σημειώνει, εάν οι εκλογές γίνονταν την προσεχή Κυριακή, θα προέκυπτε εξακομματική Βουλή και θα έκλεινε η ψαλίδα μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 35,5% και ακολουθεί η ΝΔ 29,5%. Το ΚΚΕ αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με 12,5%. Το ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ξεπερνά το ΛΑΟΣ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με τα ποσοστα τους να κυμαίνονται στο 5,5% και το 5% αντιστοίχως. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μπαίνουν στη Βουλή με 4%, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνει τις ψήφους του 2% των πολιτών. Τα λοιπά κόμματα φέρεται να προτιμά το 6% των ερωτηθέντων.

Ads

Το άθροισμα των αναποφάσιστων και των όσων δεν επιθυμούν να απαντήσουν κινείται στο 21,7%.

image

Κατά τα άλλα συμπεράσματα της έρευνας, έξι στους δέκα πολίτες φέρεται να πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση και ένας στους δύο αναφέρει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η φτώχεια και οι χαμηλοί ρυθμοί.

Συντριπτική είναι η απαξίωση όλων των πολιτικών κομμάτων στα μάτια των πολιτών. Το 64% δηλώνει κανένα κόμμα δεν ανταποκρίνεται στις ελπίδες τους, ενώ το 59% εκτιμά ότι κανένα κόμμα δεν έχει καλύτερες προτάσεις για τη χώρα.