«Ο Γιάννης Μπουτάρης ουδέποτε πρότεινε τη μετονομασία της οδού Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», σχετικά με τις δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ads

«Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας» η οδός Αποστόλου Παύλου ονομάσθηκε σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εν έτει 1938, όταν πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς και διατήρησε αυτό το όνομα μέχρι το 1955, οπότε, λόγω των γεγονότων της Κωνσταντινούπολης σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού, ξαναπήρε την αρχική της ονομασία: οδός Αποστόλου Παύλου», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

«Ο κ. Μπουτάρης, το 1997, με αφορμή την επίσκεψη Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και αφού είχε προηγουμένως δοθεί το όνομα του Γεωργίου Σεφέρη σε οδό της γενέτειρας πόλης του στα Βουρλά της επαρχίας Σμύρνης, πρότεινε να ονομασθεί και πάλι η οδός Αποστόλου Παύλου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ, στο πνεύμα της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτή και μόνο αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως καταγράφεται στα ιστορικά εγχειρίδια».