Απέρριψε η κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων με 36 ψήφους σε σύνολο 56 βουλευτών. Απείχαν 19 βουλευτές, ενώ ένας απουσίαζε. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τον απόλυτο σεβασμό του» στην απόφαση. Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε επικοινωνία μισής ώρας με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν αμέσως μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής. Σημειώνεται ότι ο υπ. Οικονομικών της Κύπρου, βρίσκεται στη Μόσχα. Αύριο το πρωί πραγματοποιείται στην Κύπρο, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Ads

 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τον απόλυτο σεβασμό του στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και έχει ήδη συγκαλέσει για αύριο το πρωί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού συζήτηση και μελέτη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Πούτιν 

Ο Χριστος Στυλιανίδης ενημέρωσε επιπλέον ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ημίωρη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία «διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών».

Ads

Με σύντομο σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο έκανε γνωστή την τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν λίγο νωρίτερα οι πρόεδροι Κύπρου και Ρωσίας.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τηλεφωνικά ένα μεγάλο σύνολο ζητημάτων των διμερών σχέσεων, την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις προτάσεις του Eurogroup για την έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο κ. Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι αρχηγοί των δύο κρατών ανέλυσαν την οικονομική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο των προτάσεων του Eurogroup» σημείωσε ο κ. Πεσκόφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημα έγινε έπειτα από πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς.

Θρίλερ με τον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου
 
Νωρίτερα, θρίλερ προέκυψε με τον υπ. Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλη Σαρρή, αφού, σύμφωνα με το Bloomberg, είχε υποβάλλει την παραίτησή του. Πληροφορίες και διαρροές ανέφεραν ότι υπήρχε δυσαρέσκεια εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόδοση του Μιχάλη Σαρρή στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ δυσαρεστημένη με τη στάση του ήταν και η Μόσχα.
 
Αργότερα, το Reuters, μετέδωσε ότι ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει υποβάλλει την παραίτησή του. Πάντως, κυβερνητική πηγή απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία ότι ο υπουργός τελεί υπό παραίτηση, πριν αναχωρήσει το απόγευμα για τη Μόσχα.
 
Και ο υπουργός Εργασίας, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος αναπληρώνει τον κ. Σαρρή, περιορίστηκε να δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» ότι δεν γνωρίζει για το θέμα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία, που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τις πληροφορίες για την παραίτηση του κ. Σαρρή.
 
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έχει μεταβεί στη Μόσχα, προκειμένου να συναντηθεί αύριο Tετάρτη με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σαρρής αναμένεται να ενημερώσει τον κ.Σιλουάνοφ για τις επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας, αλλά και να ξεκαθαρίσει τι ζητά από τη Ρωσία η κυπριακή κυβέρνηση.

Το tvxs.gr μετέδωσε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό. Στο τέλος της ανάρτησης συνεχής ροή ειδήσεων από το twitter. 

22:50 – O υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου L.Frieden ζητά να συνεδριάσει το Eurogroup εκ νέου και εκτάκτως για την Κύπρο μετά την απόρριψη του κουρέματος στις καταθέσεις. 

22:40 – Στο γραφείο του βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Ν. Αναστασιάδη όσο και με τον Α. Σαμαρά  προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τα επόμενα βήματα της κυπριακής κυβέρνησης μετά την απόρριψη της απόφασης του Eurogroup από την βουλή. 

22:14 – Αντιδράσεις στο twitter μετά το «όχι» της Κύπρου 
 
Κάποιος έβαλε γκολ στην Κύπρο. Σημαίες και καπνογόνα βλέπω.
 
Τελικά το εξώφυλλο του Focus ήταν προφητικό. Η Αφροδίτη δεν ήταν της Μήλου, ήταν της Κύπρου. Spyros Teskos
 
Tελικά η διαφορά ανάμεσα σε ένα ΝΑΙ και ένα ΟΧΙ σε ένα μνημόνιο είναι μία Ζήμενς. Sofia Lampiki

Βέβαια για να μη νομίζουμε ότι πήραν τα χειμερινά ανάκτορα οι κύπριοι βουλευτές… Oποιαδήποτε άλλη απόφαση θα σήμαινε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος από το περίφημο «τρέξιμο στις τράπεζες» και ίσως κάνα ψάρι τυλιγμένο σε εφημερίδα ρωσικής προέλευσης. Μarx Factor
 
Άραγε πώς νιώθουν αυτή τη στιγμή οι Ελλαδίτες βουλευτές που ψήφισαν «ναι σε όλα»; Sarreas Costas

21:54 – Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Σίμος Κεδίκογλου αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κυπριακής βουλής που απέρριψε την απόφαση του Eurogroup δήλωσε: «Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την Κύπρο. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και κανείς δεν μπορεί να παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια».

21:53 – Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΠτΔ, Κάρολος Παπούλιας, μεταβαίνει στο προεδρικό Μέγαρο. 

21:48 – Βίντεο από τις κινητοποιήσεις έξω από την κυπριακή Βουλή

21:45 – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προσφέρει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες όταν αυτές επαναλειτουργήσουν, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ. Δείτε την ανακοίνωση της ΕΚΤ. 

21:44 – Ως ιστορική χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να καταψηφίσει τις αποφάσεις του Eurogroup για τη Λευκωσία και αναφέρει ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι για την επόμενη μέρα». Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Λιλλήκας χαιρετίζει «τη μαζική κινητοποίηση των κυπρίων πολιτών, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βαδίσει στο δρόμο της κοινοτικής αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού μακριά από εκβιαστικές νοοτροπίες».  

21:42 – «Μετά το περήφανο ΟΧΙ της κυπριακής βουλής, οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας. Η σημερινή απόφαση της κυπριακής βουλής δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας» αναφέρει συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

21:31 – Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το σχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων. Ο κ. Σαμαράς του εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ συζήτησαν και τις πιθανές λύσεις την επομένη του κυπριακού «όχι».
 
21:30 – Αναθεώρηση της απόφασης για την Κύπρο ζητούν ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ. «Οι ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «ιστορικό σφάλμα» και τόνισε πως «θα πρέπει να διορθωθεί το ταχύτερο». Από την πλευρά του, ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να πτωχεύσει. 

21:21 – Παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Βουλής διαδηλωτές που κινητοποιήθηκαν εναντίον του κουρέματος των καταθέσεων. Με το άκουσμα του αποτελέσματος, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

image
 
Νωρίτερα, διαδηλωτές πέταξαν αυγά στους παραταγμένους πέριξ της Βουλής αστυνομικούς χωρίς να προκληθεί περαιτέρω ένταση. Λόγω αδιαθεσίας, ένας διαδηλωτής διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.


 
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν είναι «Δεν θα περάσει» και «Τρόικα έξω από την Κύπρο». Συνθήματα ακούστηκαν και υπέρ της Ρωσικής Δημοκρατίας.
 
21:14 – Βίντεο από τη στιγμή απόρριψης του νομοσχεδίου για το κούρεμα στην κυπριακή Βουλή

21:04 – Οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων στην κυπριακή Βουλή
 
Ο αναπληρωτής πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως η Κύπρος βρίσκεται σε βασανιστικά δυσχερή θέση. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η απόφαση για «κούρεμα» είναι «οικονομικό χαρακίρι στα θεμέλια της ευρωζώνης» και υπεραμύνθηκε της στάσης Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ άλλων δεν ήταν στις θέσεις του το κούρεμα. «Πιστεύουμε ότι η πιο χρήσιμη στάση από το ΔΗΣΥ είναι η αποχή από την ψηφοφορία» κατέληξε.
 

 
Στην ομιλία του ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων απέσυραν το τελευταίο διάστημα χρήματα από τις κυπριακές τράπεζες. Άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τη στάση που τήρησε στο Eurogroup, επικαλούμενος μάλιστα δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο, η απόφαση για την Κύπρο είχε ληφθεί από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής.


 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος του Σώματος, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι θα ψηφίσει «όχι» λέγοντας ότι η συμφωνία θα μετατρέψει την Κύπρο σε αποικία.
 
Ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό από πλευράς των Ευρωπαίων.


 
Πρέπει να πούμε «όχι» στο νομοσχέδιο γιατί θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, υπογράμμισε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.
 
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο δεν λύνεται το πρόβλημα και πως πρέπει με μεθοδικότητα και ενωμένοι «να βρούμε μόνοι μας τις λύσεις».

20:50 – Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων τάχθηκαν αρνητικά στο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Την είδηση περί αποχής του ΔΗΣΥ επιβεβαίωσε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
20:48 – «Όχι» είπαν οι βουλευτές από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ, τους Οικολόγους και ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι βουλευτές του ΔΗΣΥ απείχαν. Η συνεδρίαση και η ψηφοφορία αποφασίστηκε να γίνουν, καθώς όλα τα κόμματα απέρριψαν την εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να αναβληθεί η συνεδρίαση για αύριο Τετάρτη.

Δείτε τη ροή ειδήσεων για την Κύπρο στο twitter

Tweets about “#cyprus”

Δείτε τι προηγήθηκε στο tvxs.gr