Ολιγόμηνα προγράμματα για την απασχόληση ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με… ανώτερο μισθό τα 490 ευρώ μηνιαίως περιλαμβάνουν τα μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας που προωθεί η κυβέρνηση.

Ads

 
Η διατύπωση της νομοτεχνικής προσθήκης του Γιάννη Στουρνάρα, για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – που αφορά στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ – προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως – ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.
 
Σε ό,τι αφορά, δε, την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αυτή μπορεί να προβλέπεται «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας, για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες σε αυτές, θέσεις εργασίας».
 
Η τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής, πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυχτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».
 
Αργότερα και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ζήτησε από το προεδρείο να μην κάνει αποδεκτές τροπολογίες που δεν είναι σε γνώση των βουλευτών και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει και ο αρμόδιος υπουργός στην Ολομέλεια.
 
«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι επιθυμητή, καθώς είναι απ’ τις πιο υψηλές στην Ευρώπη» απάντησε ο υπ. Οικονομικών. «Η διατύπωση λέει εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις» σημείωσε.
 
«Όταν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου για δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες και θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό είναι θετικό μέτρο. Και τα 490 ευρώ είναι όντως χαμηλός μισθός – αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ανέργους. Θα είναι μια ανακούφιση γι’ αυτούς» πρόσθεσε. 

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον realfm υποστήριξε ότι «πάμε για γενίκευση ενός μισθού κάτω από τον νομοθετημένο κατώτατο, όπως η κυβέρνηση έλεγε».
 
«Αυτό που λέει η τροπολογία που ψηφίστηκε είναι μέχρι 490 ευρώ και λέει μέχρι 427. Το ανώτατο. Επειδή πονηρά το είδαμε ότι μέσα εναλλακτικά, διαζευκτικά έχει και το ύψος του ημερομισθίου, φαίνεται ότι με αυτά τα προγράμματα της ωφελούμενης κατάρτισης – μιλάει το νομοσχέδιο για ωφελούμενους, νέους καταρτιζόμενους – πολλοί δεν θα μπαίνουν με πλήρη απασχόληση 8ωρη ή με όλα τα ημερομίσθια σε αυτά τα ποσά που προαναφέρομαι που οπωσδήποτε μειώνει τον παλιό, κατώτατο μισθό – τον επίσης μειωμένο – αλλά θα μπαίνει και με λιγότερες μέρες. Άρα, θα εισπράττουνε λιγότερα ημερομίσθια. Άρα, θα έχουμε νέους στα προγράμματα αυτά που θα παίρνουν 200 και 300 και 400, όπως υποστηρίξαμε και στη Βουλή» πρόσθεσε.
 
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ίδιο σταθμό υποστήριξε ότι  «από το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα προσπαθεί να απαξιώσει αυτή τη ρύθμιση. Να είμαστε καθαροί. Δεν υπάρχει καμία μείωση του κατώτατου μισθού. Δεν το έχουν διαβάσει ή το κάνουν από λαϊκισμό και σκοπιμότητα γιατί η διαφορά που προκύπτει είναι γιατί είναι κοινοτικό πρόγραμμα και δεν υπάρχει παρακράτηση του ΙΚΑ, τις εργατικές εισφορές θα τις πληρώσει απευθείας ο ΟΑΕΔ. Ας σταματήσουν λοιπόν να παίζουν με δημαγωγικούς όρους και να απαξιώνουν ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αναγκαίο για την κοινωνική συνοχή».