Στα ύψη εκτινάχθηκε σήμερα το spread (η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των 10ετών κρατικών ελληνικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών) φτάνοντας από τις 349 στις 408 μονάδες βάσης. Τα χωρίς ιστορικό προηγούμενο υψηλά επίπεδα των επιτοκίων που καλείται να πληρώσει η χώρα, ανατρέπουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την οικονομία και τα νέα δάνεια που χρειάζονται να συναφθούν τους επόμενους μήνες. Στη μεταπασχαλινή ανώμαλη προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα, η Eurostat κάνει λόγο για εκτίναξη του ελλείμματος στο 14% του ΑΕΠ το 2009, την ίδια στιγμή που φτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ads

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος των δαπανών καθώς και στις μεθόδους διαχείρισης τους. Το ΔΝΤ αναμένεται επίσης να προσφέρει τεχνική βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν, θα περιληφθούν στην ετήσια έκθεση η οποία θα δημοσιοποιηθεί αργότερα, προς τα τέλη του έτους. Παράλληλα, μικτό κλιμάκιο από Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας και του ΔΝΤ αναμένεται στην Αθήνα μέχρι τα τέλη του μήνα, ενόψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενήργησε το κλιμάκιο της Εurostat στις υπηρεσίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, κατά το 2009 το έλλειμμα ξεπέρασε το 14% του ΑΕΠ, αν και το υπουργείο Οικονομικών διατείνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Μarket News International, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να τροποποιήσει τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 25ης Μαρτίου, ώστε να αποφύγει μια εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πηγή του άρθρου φέρεται να είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δεν κατονομάζεται. Το δημοσίευμα διέψευσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ads

«Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου για τον μηχανισμό στήριξης», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Επιπλέον, σημείωσε ότι η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα», ενώ επανέλαβε ότι «η χώρα μας δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού». Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι «ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας εξαρτάται από την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης».

Επίσης, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει σήμερα πως η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση ομολογιακού δανείου, αξίας 5-10 δισ. δολαρίων, στις ΗΠΑ, μέσα στον τρέχοντα μήνα. Το δάνειο, που στοχεύει στην κάλυψη της χρηματοδότησης του Μαΐου, φέρεται να δρομολογείται σε δολάρια λόγω της έλλειψης ζήτησης για τα ελληνικά ομολογιακά δάνεια σε ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών θα ηγηθεί ο ίδιος roadshow στις ΗΠΑ μετά τις 20 Απριλίου, ενώ δεν πρόκειται να μεταβεί αργότερα στην Ασία, όπως αρχικά προγραμμάτιζε.

Τα δύο δημοσιεύματα συντέλεσαν στην εκτόξευση του spread, πάνω από τις 408 μονάδες βάσης, γύρω στις 16:00. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε έτσι το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 405 μονάδων βάσης, στο οποίο είχε αναρριχηθεί τον Ιανουάριο. Στο χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τις 2.048,67 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική πτώση 2,21%

«O επιχειρηματικός κόσμος καλεί το οικονομικό επιτελείο να σταματήσει τις αλχημείες»

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμμένει σε μέτρα που θα οδηγήσουν την αγορά σε πτώχευση» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση να προχωρήσει, έστω και με μειωμένο ποσοστό, στην επιβολή φόρου στις συναλλαγές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ο κ. Μίχαλος στη δήλωσή του ανέφερε: «Με την τακτική της η κυβέρνηση θυμίζει τη λαϊκή ρήση στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα και για πολλοστή φορά, ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί το οικονομικό επιτελείο να σταματήσει τις αλχημείες και να αλλάξει πολιτική αν δε θέλει να οδηγήσει τον ιδιωτικό τομέα στην ίδια κατάσταση με το δημόσιο. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία μόνο με την έντονη δραστηριοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε συνδυασμό βέβαια με την εξυγίανση του δημόσιου τομέα, η χώρα θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της και να βγει από τη στενωπό της ύφεσης. Η αγορά απαιτεί την πλήρη απόσυρση της διάταξης, τροποποιημένης ή μη, που προβλέπει παρακράτηση φόρου για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων».

Βήμα ταχύ για τις μεταρρυθμίσεις

Την ίδια στιγμή, η διοικητική μεταρρύθμιση, τα «κλειστά» επαγγέλματα, το ασφαλιστικό και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες βρίσκονται στην κυβερνητική ατζέντα μετά το Πάσχα. Μέλημα της κυβέρνησης, όπως είχε διαφανεί και από την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είναι να προωθηθούν τα βασικά νομοσχέδια στη Βουλή τουλάχιστον έως τις 15 Μαΐου, σίγουρα πριν από τον επόμενο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και να αρχίσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για το σχέδιο «Καλλικράτης» αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αρχές Μαΐου και να ψηφιστεί στα τέλη του ίδιου μήνα. Με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να γίνουν βάσει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, φρένο στην υιοθέτηση του νομοσχεδίου για την διοικητική μεταρρύθμιση ενδέχεται να βάλει απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ανακινείται το ζήτημα της συνταγματικότητας της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων και υποδομών. Το ζήτημα έρχεται στο προσκήνιο, μετά από την αντιδικία της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανία με το Δήμο Ναυπάκτου, ο οποίος εισηγήθηκε της μεταφορά της πολεοδομικής υπηρεσίας στη νομαρχία, η οποία με τη σειρά της επικαλέστηκε έλλειψη ρημάτων και προσωπικού και τελικά δικαιώθηκε από το ΣτΕ.

Το θέμα των «κλειστών επαγγελμάτων» είναι άλλο ένα ακόμα ζήτημα που να απασχολήσει και την διυπουργική επιτροπή στο άμεσο μέλλον, με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι.

Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ανακινηθεί στο προσεχές διάστημα, καθώς αποτελεί τη δεύτερη πηγή εσόδων, μετά τα φορολογικά μέτρα, που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση. Ηδη καταρτίζεται ο κατάλογος με τις πιο ελκυστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να είναι στην κορυφή της λίστας.

Στο τραπέζι για την εξεύρεση πόρων πέφτει στο αμέσως επόμενο διάστημα και η λύση των κατασχέσεων ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου. Τουλάχιστον 1.521 φορολογούμενοι αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς όπως διαπιστώθηκε από ελέγχους, την ίδια στιγμή που οφείλουν στο Δημόσιο ποσά που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, έχουν στο όνομα τους μεγάλη ακίνητη περιουσία. Σημειώνεται πως όπως προέκυψε από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψαν 26.165 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν τα 520 εκατ. ευρώ, οι οποίοι έχουν δηλώσει 103.290 ακίνητα.

Οι τίτλοι του τέλους της συζήτησης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να πέσουν αυτή την εβδομάδα, με την τελική του ψήφιση να δρομολογείται για τις 5 Απριλίου, ενώ δέσμευση του υπουργείου Εργασίας είναι και η κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου μέσα στον Απρίλιο, πράγμα που αποτελεί άλλωστε και απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι «αγκάθι» για την κυβέρνηση συνεχίζει να αποτελεί η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ και φέτος. Ενδεικτικά, ο ΟΑΕΕ χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση κατά 500 εκατ. ευρώ, το ΝΑΤ κατά 200 εκατ., ενώ ακόμα άγνωστο παραμένει το πρόσθετο κονδύλι για τον ΟΑΕΔ.

Τέλος, υψηλά στη λίστα διευθέτησης είναι και το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς και το νομοσχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ενώ προτεραιότητα δίνει η κυβέρνηση και στις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η νέα εκτόξευση του spread προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Παναγιώτη Λαφαζάνη, κάνει λόγο για «πλήρες ναυάγιο της κυβερνητικής πολιτικής και φιάσκο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την υποτιθέμενη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

«Η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των κυρίαρχων επιλογών της ΕΕ έχει εισέλθει σε ένα τραγικό φαύλο κύκλο που οδηγεί τον τόπο σε μεγάλα και καταστρεπτικά αδιέξοδα.», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ την ακύρωση των αντικοινωνικών κυβερνητικών μέτρων και μια νέα προοδευτική πορεία, η οποία θα θέσει, πριν είναι πολύ αργά, σε πρώτη προτεραιότητα τις ξεχασμένες επιλογές της ανάπτυξης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Η άνοδος των spread είναι ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύπτει το μέγεθος του εμπαιγμού της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν και τα επόμενα που ακολουθούν στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στους μισθούς τα λαμβάνουν για την κάλυψη του μεγάλου δημόσιου χρέους και του ελλείμματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Το δημόσιο χρέος το δημιούργησαν και το διογκώνουν οι φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης και η κρατική χρηματοδότησή της, ενώ τα υψηλά spread είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των κεφαλαίων εντός και εκτός της ΕΕ», καταλήγει το ΚΚΕ.

«Κανείς, και ιδιαιτέρως ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στη εξουσία», αναφέρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. «Ο Πρωθυπουργός, αν δεν αλλάξει πρόσωπα και νοοτροπία στην Κυβέρνηση του, τότε θα επιφορτιστεί ευθύνες για την κατάσταση της χώρας, ανάλογες μ’ εκείνες του κ. Καραμανλή. Δυστυχώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας όπως ελέχθη», τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.