Για σχεδόν… ανύπαρκτους ελέγχους υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων κάνουν λόγο οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι του Δημόσιου ενώ δεν διστάζουν να θέσουν ζήτημα δημόσιας υγείας. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις κρατικές δαπάνες ορίζει περικοπές τόσο στις υπερωρίες όσο και στις εκτός έδρας μετακινήσεις για τους δημόσιους υπάλληλους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι γεωτεχνικοί που υπηρετούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις – σήμερα γίνονται περιφερειακές διοικήσεις – στις κρατικές περιφέρειες και στον ΕΦΕΤ.

Ads

Οι υπηρεσίες αυτές έχουν πια δικαίωμα για μετακινήσεις 60 ημέρες ετησίως αντί για 120 οι οποίες έτσι κι αλλιώς θεωρούνταν ανεπαρκείς και συνήθως ενισχύονταν μέσω υπουργικών αποφάσεων.

«Οι γεωτεχνικοί και ιδιαίτερα οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τους ελέγχους στα φυτικά και ζωικά τρόφιμα μπήκαν στο ίδιο καλάθι με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό έγινε κατά παρέκκλιση των κανονισμών της ΕΕ» τονίζει στο tvxs, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), Νίκος Κακαβάς. «Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η Ελλάδα σύρθηκε στο ΔΝΤ και την τρόικα και καλούμαστε άπαντες να υποστούμε θυσίες για το καλό της χώρας, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τους δεσμευτικούς κανονισμούς της ΕΕ» τονίζει υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένα τιμωρήσει την Ελλάδα για έλλειψη προσωπικού στο γεωτεχνικό προσωπικό.

Γύρω-γύρω υπουργεία και στη μέση ο ΕΦΕΤ

Ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα ήταν αυτό με το μολυσμένο Ηλιέλαιο. Εκτός των άλλων, ακόμη και στελέχη του ΕΦΕΤ είχαν κάνει λόγο για έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας του ΕΦΕΤ και των αρμόδιων φορέων αλλά ακόμη και για ανύπαρκτη βάση δεδομένων για τη διευκόλυνση του έργου του φορέα.

Ads

Με πέντε συναρμόδια υπουργεία και αντίστοιχους μηχανισμούς ελέγχου και με τον ΕΦΕΤ να λογοδοτεί πότε στο ένα και πότε στο άλλο υπουργείο, χωρίς μητρώα ελεγκτών και επιχειρήσεων, και με σύγχυση ως προς τα πρότυπα πιστοποίησης, είναι προφανές ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ως οφείλει.

«Έγκλημα» χαρακτηρίζει από την πλευρά του την μεταφορά του ΕΦΕΤ στο υπουργείο υγείας, ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ. «Με τον τρόπο αυτό η δημόσια υγεία μπαίνει στην εντατική. Ο θεός να βάλει το χέρι του να μη συμβεί καμιά διατροφική κρίση» επισημαίνει ο κ. Νίκος Κακαβάς και εξηγεί: «Το υπουργείο υγείας δεν έχει καμιά σχέση με τα τρόφιμα. Είναι σα να πηγαίνει ένας ασθενής στον Ευαγγελισμό για εγχείριση να τον στέλνουν για αναισθησία στο Γενικό Κρατικό και πάλι πίσω. Θα πεθάνει ο ασθενής. Τα τρόφιμα πρέπει να ελέγχονται από την παραγωγή έως την κατανάλωση αδιάκοπα».

Σύμφωνα με τον κ. Κακαβά, η λειτουργία των ελέγχων στο σύνολο των υπηρεσιών διενεργείται υπό πλήθος προβλημάτων. Όπως, υποστηρίζει για να υπάρχει ασφάλεια σε περιόδους κρίσης ή υποψίας εισαγωγής ή παραγωγής μη ασφαλών τροφίμων χρειάζονται καθημερινοί έλεγχοι στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό και στους τόπους παραγωγής και στους τόπους κατανάλωσης τροφίμων.

«Μπορεί τα κομπιούτερ να αντικαταστήσουν τους γραμματείς, τα τηλέφωνα τους Φαρισαίους, τα ΑΤΜ τις τράπεζες, ο έλεγχος του τροφίμου όμως δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ηλεκτρονικά συστήματα. Δεν μπορεί να γίνει έλεγχος χωρίς αυτοψία. Είναι σαν να εγχειρίσει ένας χειρούργος από το γραφείο του» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ.

«Το κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα. Όταν υπάρχουν ελλιπείς έλεγχοι υπάρχει αθέμιτο κέρδος. Πρέπει κάποτε να διαλέξουμε ή τους πολίτες ή το κέρδος. Εμείς διαλέγουμε τους πολίτες. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτά που επιτάσσουν οι οδηγίες της ΕΕ» καταλήγει ο κ. Κακαβάς.