Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την τακτοποίηση αυθαιρέτων νέας γενιάς που προβλέπει αναστολή της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια, αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο.

Ads

 
Επίσης αντισυνταγματικός κρίθηκε στο σύνολό του ο νόμος 4014/2011, γνωστός και ως νόμος Παπακωνσταντίνου, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, την δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», κ.λπ., καθώς όπως επισημαίνει το ΣτΕ είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, το οικιστικό περιβάλλον, κ.λπ. Το ΣτΕ δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς περί δημοσίου συμφέροντος. 

Πλέον οι ιδιοκτήτες που έχουν μπει στη ρύθμιση έχουν δικαίωμα να προσφύγουν ζητώντας πίσω τα χρήματα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα, ενώ το κράτος δεν θα έχει το δικαίωμα να εισπράξει τις υπόλοιπες δόσεις.
 
Σύμφωνα με την Ημερησία μέχρι τον Μάρτιο του 2013 είχαν ολοκληρωθεί 310.000 υπαγωγές στον 4014, ενώ άλλες 137.000 δηλώσεις βρίσκονται σε επεξεργασία. Έχουν εισπραχθεί 801.649 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο των δόσεων που εκκρεμούν ανέρχεται στα 600 εκ. και οι υπό επεξεργασία αιτήσεις φθάνουν στο ποσό του 1,319 δισ.