Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, που έφτασε μέχρι τη Βουλή. Με αιτήματα τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες, οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την εναντίωσή τους στο χτίσιμο φράχτη στον Έβρο, στην παρουσία της Frontex στην Ελλάδα ενώ κατήγγειλαν την δράση της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας. Καταδικάστηκε επίσης η συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Ads

Συμμετείχαν ομάδες μεταναστών και προσφύγων, η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», η «Ένωση Μεταναστών Εργατών», η «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό», το «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών» και σειρά άλλων κινήσεων και οργανώσεων.Το παρόν έδωσαν και εκπαιδευτικοί της Α, Β, Γ και Ε ΕΛΜΕ Αθηνών, δηλαδή της ΕΛΜΕ του κέντρου της Αθήνας καθώς και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην πλατεία Ομόνοιας και στην πλατεία Κοτζιά συγκεντρώθηκαν οι συμμετέχοντες το μεσημέρι. Η διαδήλωση έφτασε μέχρι τη Βουλή, όπου σταμάτησε απευθύνοντας συνθήματα υπέρ της νομιμοποίησης των μεταναστών, της χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες και κατά της Frontex. Επιστρέφοντας στην πλατεία Ομόνοιας, η πορεία σταμάτησε για λίγο στην Πανεπιστημίου, όπου χειροκροτήθηκε από τους Αφγανούς πρόσφυγες που αιτούνται πολιτικό άσυλο.

Όπως δήλωσε στο tvxs ο Πέτρος Κωνσταντίνου, μέλος της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο της Αθήνας, «πρόκειται για το ξεκίνημα ενός τριήμερου δράσης κατά του ρατσισμού» που θα κορυφωθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου με «αντιρατσιστικές εκδηλώσεις σε σχολεία». Με αυτό τον τρόπο, «θα υπάρξει σύνδεση του κινήματος ενάντια στο ρατσισμό με το κίνημα κατά των συγχωνεύσεων των σχολείων ιδιαίτερα στην Αθήνα, καθώς η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. μαζί με συνδικάτα εκπαιδευτικών καλούν σε μαζική κινητοποίηση κατά των συγχωνεύσεων την ίδια μέρα στις 14:30 το απόγευμα στην πλατεία Κοτζιά».

Ads

«Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου είναι κοινός με τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου εξηγώντας πως η κυβέρνηση «αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να περάσει την πολιτική της». Είναι προκλητικό, πρόσθεσε, να υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά την στιγμή που βρίσκουν χρήματα για «πολεμικές και οικονομικές διευκολύνσεις για να μακελέψουν το λαό της Λιβύης». Έμφαση έδωσε, επίσης, στην αντίθεση της κίνησης απέναντι «στο χτίσιμο ρατσιστικού τείχους στον Έβρο» αλλά και στη δραστηρίοτητα της Frontex.

Παρούσα στο συλλαλητήριο ήταν και η Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος με την «Ανοιχτή Πόλη», στο δήμο της Αθήνας. Η κ. Πορτάλιου δήλωσε στο tvxs :«Είμαστε σήμερα εδώ για να διακηρύξουμε ότι πρέπει να σταματήσει η ρατσιστική και φασιστική βία στις γειτονιές της Αθήνας και πρώτα απ’ όλα στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και την πλατεία Αττικής, που έχουν καταληφθεί από τη Χρυσή Αυγή». Επεσήμανε την ανάγκη «στήριξης των φτωχών συμπολιτών μας μεταναστών και Ελλήνων», ενώ υποστήριξε πως «μετά την απεργία πείνας των 300 μεταναστών, μετά από αυτό τον δυνατό αγώνα, αισιοδοξούμε».

Ο Θανάσης Κούρκουλας της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», μιλώντας στο tvxs στήριξε την επιθυμία για «συνέχεια στον ηρωικό αγώνα των 300 μεταναστών που κέρδισε δικαιώματα για τους ίδιους αλλά και χιλιάδες άλλους μετανάστες και Έλληνες εργαζόμενους». Έθιξε το ζήτημα των αστέγων, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και εναντιώθηκε στη «φασιστική βία στις γειτονιές». Πρότεινε «αντί για φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης και απελάσεις, νομιμοποίηση των μεταναστών, λεφτά για τους ανέργους, αυξήσεις στους μισθούς» και «άσυλο στους πρόσφυγες, όχι στα κλειστά σύνορα».

Συλλαλητήριο έλαβε χώρα και στη Θεσσαλονίκη, στην Καμάρα. Πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν αλλοδαποί μετανάστες, συνδικάτα, πολιτικές κινήσεις και φοιτητές. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της νομιμοποίησης των μεταναστών και ζήτησαν «σύνορα ανοιχτά για την εργατιά». Η πορεία κατέληξε έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης.