Ολοκληρώθηκε πριν τις 15:00, το μεσημέρι του Σαββάτου, η αντιρατσιστική πορεία ενάντια στη βία της Χρυσής Αυγής, στην Ξάνθη. Ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, όπως ανέφερε στο tvxs.gr, ο δημοσιογράφος του xanthipress.gr, Γιάννης Σιδηρόπουλος. Ήταν η ογκωδέστερη πορεία στην πόλη της Ξάνθης μετά την μεταπολίτευση, σημείωσε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας συμμετείχαν πάνω από 2.500 άτομα.

Ads

Η ειρηνική πορεία, στην οποία συμμετείχαν από κοινού Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και αποτέλεσε απάντηση «απέναντι σε όσους δυναμιτίζουν το κλίμα και προσπάθησαν να αποτρέψουν τη διαδήλωση», ανέφερε στο tvxs.gr, o Γιάννης Σιδηρόπουλος.

image

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στην κεντρική πλατεία με την ανάγνωση του πολιτικού πλαισίου που είχε καθορίσει η οργανωτική επιτροπή των πολιτικών, συνδικαλιστικών φορέων και κινήσεων πολιτών της Ξάνθης.
 
Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε από την περιοχή της Παν. Τσαλδάρη στις μειονοτικές γειτονιές, προχώρησε προς το κέντρο της πόλης, πέρασε μπροστά από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και κατέληξε στην πλατεία.

Ads

image
 
Παρόντες ήταν οι βουλευτές κ.κ. Ζεϊμπέκ, Καραγιουσούφ, Χατζηοσμάν, ο πρώην υπουργός Σ. Ξυνίδης, ο πρώην βουλευτής Μ. Τσετίν, οι δήμαρχοι Β. Τσολακίδης, Μ. Τζουκάλ, Σ. Χατζηευαγγέλου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Α. Μπεμπεκίδης, γραμματείς κομμάτων, επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέλη κινήσεων πολιτών.

image
 
Ήταν μια μεγάλη στιγμή για την ειρηνική συμβίωση στην περιοχή και ένα μήνυμα στη συντεταγμένη πολιτεία, για την απαίτηση της κοινωνίας να απομονώσει τα ακραία στοιχεία και να διατηρήσει την κατάκτηση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, αναφέρεται στο xanthipress.gr.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 13.00 στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο παραλήρημα ρατσιστικής βίας στην περιοχή, μετά την επίθεση σε 30χρονο μουσουλμάνο στην πλατεία της πόλης.

Την οργάνωση αντιρατσιστικής πορείας είχε προτείνει, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Καναλιού 6, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν. Ο βουλευτής Ξάνθης μετέφερε την εικόνα της αναστάτωσης που επικρατεί στη μειονότητα και, γενικότερα, στην κοινωνία της Ξάνθης μετά την τελευταία ρατσιστική επίθεση ζητώντας μια κοινή παρουσία όλων, «χωρίς σημαίες κομμάτων» σε μια ενωμένη παρουσία και δράση, πριν η ρατσιστική βία της Χ.Α. ξεφύγει τα όρια.

*Πληροφορίες από: Xanthipress.gr