Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος υπεραμύνεται του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), υποστηρίζει ότι θέλει τη συνεργασία των γιατρών, ενώ ανακοίνωσε τη λειτουργία ιστότοπου του υπουργείου (ΕΣΥnet), στον οποίο θα αναρτώνται υποχρεωτικά από τα νοσοκομεία όλα τα οικονομικά τους στοιχεία. Την ίδια ώρα, η πολιτική αντιπαράθεση για το πολυνομοσχέδιο της Υγείας συνεχίζεται ενώ οι απεργοί γιατροί δηλώνουν ανυποχώρητοι.

Ads

«Θέλουμε συμπαραστάτες τους γιατρούς και είμαστε έξω από τη λογική τού να πάμε σε συμβάσεις των 600 ευρώ. Τους κάλεσα να ξαναμπούν σε διάλογο», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί ξανά με τους γιατρούς πιθανόν την Πέμπτη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι όλες οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία «είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα, καθώς με αυτήν το σύστημα πολέμησε και τους περισσότερους υπουργούς Υγείας.

Ο υπουργός έκρινε θετικά την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Μόνο χθες, οι τηλεφωνικές κλήσεις για ραντεβού στο 184 ανήρθαν στις 4.500, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα με τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα λυθούν τις προσεχείς ημέρες και τόνισε ότι πλέον οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα έχουν 26.000 γιατρούς στη διάθεσή τους αντί των 7.000, που είχαν μέχρι σήμερα.

Ο Αν. Λοβέρδος εξήγησε ότι δεν μεταβάλλεται η σχέση των γιατρών του ΙΚΑ, γιατί είναι εξαρτημένη σχέση. Δεν θα εργάζονται στα πρότυπα του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, αφού το υπουργείο τους καλεί να πληρώνονται με πληθυσμιακά κριτήρια και ανάλογα με την παραγωγικότητά τους, δηλαδή κατά πράξη και κατά περίπτωση. Προς το παρόν, αφήνεται η εποπτεία του ΟΠΑΔ στον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ενώ από τον Ιούνιο, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρχει συνεποπτεία του Οργανισμού με το υπουργείο Υγείας.

Ads

«Τα τελευταία πέντε χρόνια ο ΟΠΑΔ είχε ξεφύγει», τόνισε ο Α. Λοβέρδος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δαπάνες του θα περιοριστούν φέτος κατά 150 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ιστότοπου (ΕΣΥnet), στον οποίο θα πρέπει να αναρτώνται κάθε μήνα όλες οι πράξεις που αφορούν τα οικονομικά των νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα κάλεσε όλους τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, έως τις 15 Φεβρουαρίου να αναρτήσουν τα πάντα στην ιστοσελίδα αυτή. Οι αναρτήσεις θα πρέπει να αφορούν τις προμήθειες, τις τιμές φαρμάκων και υλικών, τη μισθοδοσία, τις αγορές, τα αναλώσιμα υλικά, τα νοσήλεια και οτιδήποτε άλλο αφορά τα οικονομικά κάθε νοσοκομείου. Ο Α. Λοβέρδος έκανε σαφές ότι όσοι διοικητές δεν προβούν άμεσα στην ανάρτηση των στοιχείων αυτών θα υποστούν τις κυρώσεις ή θα απομακρύνονται.

Δεν υποχωρούν οι γιατροί

Υπενθυμίζεται ότι εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πραγματοποιούν έως την Παρασκευή οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ έως και την Πέμπτη 10/2 απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκε από σήμερα και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ η οποία έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία έως και την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.

Οι απεργοί δεν δείχνουν διάθεση να μαλακώσουν τη στάση τους. Μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης μίλησε για «ενιαίο σύστημα και ενιαίο φορέα υγείας κατά πράξη και περίπτωση με συλλογικές συμβάσεις και λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών».

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση έκανε και ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ιατρικός κόσμος πλήττεται βάναυσα από το νομοσχέδιο, το οποίο «παραβιάζει απροκάλυπτα, αναίτια και ωμά τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η Πολιτεία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς». «Αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις εφημερίες. Να έρθει ο Λοβέρδος να εφημερεύσει και όχι οι νοσοκομειακοί γιατροί που τόσο κατάφωρα τους πρόσβαλε» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για το πολυνομοσχέδιο

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο. Η ΝΔ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία υποστηρίζοντας ότι είναι πρόχειρο και γεμάτο αοριστίες. «Κυριαρχείται, από τη λογική του ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’. Αφήνει τις σχετικές αποφάσεις μακριά από τη Βουλή, αποκλειστικά και μόνο στον εκάστοτε υπουργό», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Μιχελάκης. Στη ΝΔ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στηρίζει τους καταληψίες στο υπουργείο Υγείας.

Υπέρ ενός ενιαίου φορέα υγείας-συνταξιοδότησης τάσσεται ο ΛΑΟΣ τονίζοντας ότι αυτή η πρόταση αυτή καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζει «πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα» που θα διαλύσει ότι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε επίσης ευθύνες για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στο υπουργείο και χαρακτήρισε φιάσκο την προσπάθεια Λοβέρδου «να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό προκειμένου να κάμψει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών».

Η Δημοκρατική Αριστερά κάνει λόγο για «ασάφειες και προχειρότητα» και παρότρυνε κυβέρνηση και φορείς να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Για ασάφειες μιλά και η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.