Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τον υπουργό Οικονομικών να επιτίθεται στη Βουλή κατά της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας πως στις 7 Ιουλίου του 2010, «έλεγε να κάνουμε τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, μνημονιακή υποχρέωση». Άμεση ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ads

«Πουθενά δεν έθεσε ο κ. Σαμαράς ζήτημα Μνημονίου. Είπε πως τα 50 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους ακίνητης περιουσίας και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα, σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης, το λεγόμενο bridge financing, για τη μείωση του χρέους. Αυτό δεν συνιστά ξεπούλημα, σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός ψεύδεται εντός του Κοινοβουλίου – και δεν είναι η πρώτη φορά», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Εμείς δεν ξεκινάμε κακόπιστα, δεν λέμε πως θέλατε να τα ξεπουλήσετε», απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Λέμε, όμως, πως κάποιος που λέει πως θα φέρει 50 δισ. από την ακίνητη περιουσία χωρίς να λαμβάνει άλλα μέτρα, καθιστά το μέτρο αυτό, μνημονιακή υποχρέωση».

Νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής πως η αποκόμιση 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, «δεν είναι μνημονιακός στόχος, γιατί ξεπερνά τα όρια του Μνημονίου που τελειώνει το 2013, αλλά γιατί ακόμα και αυτού του είδους οι στόχοι, και μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου, δεν έχουν την ίδια δεσμευτικότητα που έχουν άλλοι στόχοι, όπως ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011».

Παράλληλα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στη στάση των εκπροσώπων της τρόικας,
σημειώνοντας ότι αυτή την φορά «ξεπέρασαν τον ρόλος τους και υπερέβησαν τα εσκαμμένα», καθώς «ανακοίνωσαν μονομερώς θέματα που αφορούν μόνον την ελληνική κυβέρνηση». Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η σχετική πρακτική των συνεντεύξεων Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ο «τρόπος χειρισμού του συγκεκριμένου στόχου από τους εκπροσώπους της τρόικας, δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τις «κόκκινες γραμμές» του εγχειρήματος».

Ads

Στην στάση της ΝΔ αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ύστερα από την αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του εκπροσώπου της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη. «Εγώ θα αναγνωρίσω στον κ. Σαμαρά, ότι τον Ιούλιο του 2010, είπε πολύ σωστά ότι είναι ώρα να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία και να βγάλουμε 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια. Τώρα γιατί το παίρνετε πίσω;», τόνισε. «Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να γίνουν και συμβάσεις παραχώρησης και εταιρεία επενδύσεων μπορεί να γίνει και να μετοχοποιηθεί – και θα υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο, ακόμα και για πώληση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με διαδικασίες πλήρους διαφάνειας και ενημέρωσης της Βουλής», ανέφερε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις αποφάσεις του ECOFIN της 20ης Δεκεμβρίου του 2010, όπου αναφέρεται ο στόχος της είσπραξης εσόδων «από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση χρέους και φυσικά δεν θα μειώσουν την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Καθώς η σχετική αναφορά υπαγόταν σε κεφάλαιο που αφορούσε την «Καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με σκοπό την αύξηση σε 7 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013», ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «αργότερα, αυξήθηκαν οι απαιτήσεις». Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, συνέδεσε τις αποφάσεις του ECOFIN με τις αναγγελίες περί αποκόμισης 50 δις από «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, για να καταγγείλει την κυβέρνηση πως «καμώνεται πως τσακώνεται με την τρόικα, για πράγματα όμως, που είχε συζητήσει μαζί τους, είναι συναποφασίσει και υπογράψει».

«Σας ακούω να μιλάτε για εκποίηση και ξεπούλημα. Φοβούμαι πως ακόμα και αυτό που καταθέσατε, μιλά για αξιοποίηση για καλύτερη διαχείριση», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. «Αν ακολουθούσαμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση πληρωμών που πρότειναν πολλά απ’ τα στελέχη του, θα είχε οδηγηθεί στο χάος και την αναρχία», πρόσθεσε.

«Τα 50 δισεκατομμύρια, δείχνουν το μέγα αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το μνημονιακό πρόγραμμα κατεδάφισης και λεηλασίας της κυβέρνησης», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Μας λέγατε ότι ο λαός θα υποστεί θυσίες, αλλά έως το 2013, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και θα επανέλθει σιγά-σιγά η ανάκαμψη. Τώρα φαίνεται καθαρά, ότι το μνημονιακό αυτό πρόγραμμα έχει ναυαγήσει…»

Κάλεσμα προς το λαό «να κάνει το δικό του χρέος γιατί «δεν πρέπει να χάνει καθόλου χρόνο και να ψάχνει να βρει τις διαφορές ανάμεσα στην πώληση και το ξεπούλημα, στην εκποίηση και την “αξιοποίηση”, στα ελλείμματα και το χρέος», απηύθυνε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Ο λαός χειραφετημένος από την κυρίαρχη πολιτική πρέπει να κατευθύνει τις προσπάθειές του στη πάλη για την ανατροπή του συσχετισμού των δυνάμεων, για την νίκη στο επίπεδο της εξουσίας. Εργατική λαϊκή εξουσία πρέπει να είναι ο στόχος του λαού. Μόνο με ένα τέτοιο στόχο μπορεί ο λαός να δυσκολέψει το να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, πρότεινε επανεκτίμηση του χρέους, υπολογίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση, «θα βρούμε ότι τουλάχιστον τα 50 δισ. απ’ το συνολικό χρέος, δεν τα χρωστάμε». Από την άλλη, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστήριξε πως «αν πρόκειται να ξεχρεώσουμε και να σωθεί η πατρίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να πει πως δεν πωλείται αρχαίος τόπος, η παραμεθόριος κ.ά., αλλά όλα τα άλλα πωλούνται». Λίστα των εκποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, διερωτώμενος «μήπως πίσω από το «σκηνικό» της διαμάχης τρόικας και κυβέρνησης, δρομολογείται το σενάριο της εκποίησης των απίστευτων αποθεμάτων μας σε πετρέλαιο και σε αέριο».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε πως «Όταν ξεφεύγουμε, επινοούμε παραμύθια τα οποία μας προσβάλλουν, όπως τα 50 δις ευρώ» και ζήτησε να αναπροσαρμοστεί το χρέος της χώρας.

«Ή έχουμε την πολιτική τόλμη να ζητήσουμε αναπροσαρμογή του χρέους ή επινοούμε φαντασιώσεις όπως τα 50 δις ευρώ και διάφορα άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες. Υπερασπιζόμενος την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης απάντησε πως «είναι εύκολο να λέμε ότι έχουμε τεράστια περιουσία και όταν ερχόμαστε στο δια ταύτα να λέμε ότι αυτό είναι ξεπούλημα κλπ».

Στην γαλάζια παράταξη, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Χρ.Σταϊκούρας εξέφρασε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 αμφιβολία εάν το μνημόνιο επιτρέπει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος που ανακοινώθηκε από τον κ. Παπανδρέου. «Να δούμε τι εννοεί ο πρωθυπουργός, αν μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους νόμος, γιατί το μνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια» δήλωσε ο Χρ.Σταϊκούρας.

Αξιοποίηση δεν σημαίνει ξεπούλημα, επανέλαβε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι τεχνικές διαδικασίες που διαθέτει το χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς ώστε να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, χωρίς να χάσει το δημόσιο την κυριότητα.

Ο υφυπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real Fm», υπερασπίστηκε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, με τη μορφή ενός λεγομένου καλυμμένου ομολόγου, το οποίο θα δοθεί ως εγγύηση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, προκειμένου η χώρα να λάβει δάνειο και να ξεχρεώσει ένα μέρος του δημόσιου χρέους. Ο ίδιος τόνισε τον κίνδυνο, η συνέχιση της συζήτησης σε ένα συγκεχυμένο περιβάλλον να οδηγήσει σε απαξία την εμπορικά αξιοποιήσιμη περιουσία της χώρας και συμπλήρωσε: «Ο εθνικός πλούτος πρέπει να προστατευθεί από όλους μας, γιατί αν συνεχίσουμε μία συζήτηση μέσα σε αυτό το κλίμα, όλοι θα τρίβουν τα χέρια τους και οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί επενδυτές».

Λύση προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η δήλωση του πρωθυπουργού για απαγόρευση της πώλησης δημόσιας ιδιοκτησίας με νόμο, σχολίασε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, τονίζοντας πως «Οι όποιες αποκρατικοποιήσεις πρέπει να προσδίδουν οφέλη στο δημόσιο, από τις υπεραξίες που διαμορφώνονται και να καταλήγουν στην αξιοποίηση του προϊόντος τους, με τοποθετήσεις που βελτιώνουν τις προοπτικές της οικονομίας. Να μην αποτελούν όμως, κάτω από την πίεση των καταστάσεων, λύσεις πανικού, που θα μετατρέψουν το επιχειρούμενο νοικοκύρεμα της οικονομίας σε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας ωφελούν μονοσήμαντα τους δανειστές».

Πεταλωτής : κλείνουμε κάθε παράθυρο για πώληση της δημόσιας γης

«Δεν μένει κανένα παράθυρο ανοιχτό, ως προς την προστασία της δημόσιας γης. Αντίθετα κλείνουμε κάθε παράθυρο για πώληση δημόσιας γης και στο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα θα είμαστε απόλυτοι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έθεσε χτες ξεκάθαρα το πλαίσιο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση, στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική προς τη ΝΔ για τη στάση της απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. «Δεν πουλάμε γη κι αυτό το κατοχυρώνουμε, για πρώτη φορά από καταβολής ελληνικού κράτους, με συγκεκριμένο νόμο,που απαγορεύει την πώληση, τη μεταβίβαση και την ανταλλαγή», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση προστατεύει την περιουσία του ελληνικού λαού από νέα Βατοπέδια».

«Η ΝΔ χαρακτήρισε εύκολα την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως επικοινωνιακό τρικ, κρίνοντας, για άλλη μια φορά, εξ ιδίων τα αλλότρια και σκεπτόμενη τον τρόπο που οι ίδιοι πολιτεύτηκαν, με χαριστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Κάθε φορά ανακαλύπτει υποτίθεται από κείμενα συνόδων και μνημόνια, διάφορα ζητήματα, ότι δήθεν στο μνημόνιο προβλέπεται η κατάσχεση της δημόσιας περιουσίας γενικά και αόριστα», τόνισε.

«Είναι γνωστόν ότι πάσχουν από πολιτικό αναλφαβητισμό, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν, όταν πρόκειται για νόμους του κράτους, που αφορούν σε σημαντικά ζητήματα. Αυτά που λένε είναι ψευδή, καθώς το δίκαιο αναγκαστικής κατάσχεσης προφυλάσσει τη δημόσια γη και τα κοινόχρηστα αγαθά», σημείωσε ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ερωτηθείς για τον τρόπο «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «οι μισθώσεις είναι ένας τρόπος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και πως οι μακροχρόνιες συμβάσεις είναι νόμιμες, αλλά και πολλές φορές απαραίτητες». «Φυσικά για μισθώσεις 99 χρόνων δεν έχει μιλήσει κανείς. Είναι σενάριο που δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ, τέτοιες προτάσεις είναι απορριπτέες εξαρχής».