Εν μέσω αντιπαράθεσης συνεχίστηκε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2011 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για εφαρμογή πολιτικών που βαθαίνουν την ύφεση και διογκώνουν την φτώχεια και την ανεργία και τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, να υπεραμύνεται των κυβερνητικών επιλογών, επικαλούμενος τις έκτακτες δημοσιονομικές συνθήκες.

Ads

«Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της μεταπολεμικής ιστορίας, σε δημοσιονομικές συνθήκες που θυμίζουν εποχές πολέμου. Είναι δυνατόν να πας στον πόλεμο, με διάταξη στρατεύματος για συνθήκες ειρήνης; Πρέπει λοιπόν να κάνουμε συζήτηση για το πώς φτάσαμε ως εδώ» επισήμανε ο κ. Σαχινίδης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, εξίσου «ευθύνες με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρει και η Αριστερά, γιατί κάθε φορά στήριζε το οποιοδήποτε αίτημα, είτε αφορούσε δαπάνη εκατομμυρίων, είτε δαπάνη δισεκατομμυρίων».

Το σύνολο των εισηγητών της αντιπολίτευσης υποστήριξε πως βασικοί άξονες εφαρμογής πολιτικών κοινωνικής συνοχής είναι υποχρηματοδοτούμενοι, ενώ και η συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική δυναμιτίζει την ανάπτυξη.

Ads

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι εισηγητές του κόμματος Θ. Καράογλου, Μ. Μπεκίρης και Αλ. Δερμετζόπουλος, επέκριναν την κυβέρνηση για το «μείγμα οικονομικής πολιτικής» που ακολουθεί, υποστηρίζοντας πως είναι εφικτή η εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής, ακόμα και εντός του πλαισίου που προδιαγράφει το Μνημόνιο.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, αναφερόμενη στην πρόσφατη επίταξη των ναυτεργατών, «υπό την απειλή όπλων και αστυνομίας μέσα στα καράβια». Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για μια πολιτική, που «καταδικάζει το λαό οριστικά στη φτώχεια προκειμένου να προστατεύσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οδηγεί σε ανθρωποθυσίες χωρίς τέλος για τα μονοπώλια».

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης έδωσε χρονικό ορίζοντα στον προϋπολογισμό 100 μέρες, «όσο το περιθώριο δηλαδή, για να προλάβουμε να πάρουμε την τέταρτη δόση. Καλά σαράντα» τόνισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε να αξιοποιήσει τις προτάσεις του κόμματός του είτε τις υλοποίησε με καθυστέρηση. Επιπλέον αμφισβήτησε την αξιοπιστία και των νέων στοιχείων του προϋπολογισμού.

«Καταλαβαίνω πως ο δανειστής θέλει να επιβάλλει τους όρους του στον δανειζόμενο που είναι το ελληνικό Δημόσιο – αλλά δεν καταλαβαίνω πού κολλάει μια διάταξη, για το πώς θα αμείβεται ένας εργαζόμενος σε μια ιδιωτική μικρομεσαία επιχείρηση» υποστήριξε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.