Αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, μετά από αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος, με αφορμή σχετική ερώτηση στη Βουλή του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα, ζήτησε να μάθει γιατί απορρίφθηκε πρόταση για φθηνό δανεισμό της χώρας.

Ads

Ο κ. Μαρκόπουλος ρώτησε αν αληθεύει ότι στις 11 Ιανουαρίου δέχθηκε επιστολή ο πρωθυπουργός της χώρας, από ένα fund του εξωτερικού, το Hayman Private Equity, για δανεισμό 7 δισ. με επιτόκιο 1,25%, και η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη του απάντησε ότι δεν γνωρίζει τα στοιχεία, ούτε το συγκεκριμένο fund αλλά ότι «σε σοβαρά κράτη όπως η Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για δανεισμό κυρίως μέσω του ΟΔΔΗΧ».

Ο κ. Μαρκόπουλος κατέθεσε την επιστολή προς τον κ. Παπανδρέου και είπε ότι δέχθηκε πρόταση για δεκαετή δανεισμό 20 δισ. με το ίδιο επιτόκιο και υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Hayman Private Equity και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για αυτό το δανεισμό.

«Τους έχετε δει προσωπικά; Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός; Που εστάλη η επιστολή; Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση; Γιατί δεν έγινε αποδεκτή προς συζήτηση η πρόταση;» ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ads

«Έχω δει πολλά τέτοια fundς στα 30 χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας που λένε ότι μπορούν να δανείσουν με ευνοϊκούς όρους. Δεν γνωρίζει κανείς ποιοι είναι και τι κάνουν. Άλλο ένα σημαντικό fund που έρχεται να συμμετέχει με συγκεκριμένες διαδικασίες σε ένα σημαντικό πρόγραμμα κι άλλο ο οποιοσδήποτε που θέλει να δανείσει σε μια χώρα. Δεν δανείζουν έτσι ιδιωτικά funds σε μια χώρα εκτός ορισμένων διαδικασιών οι οποίες είναι θεσμοθετημένες» απάντησε η Λ. Κατσέλη.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής ρώτησε τον κ. Μαρκόπουλο αν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το fund στο οποίο αναφέρθηκε δεν έχει συμμετοχή σε οποιαδήποτε έκνομη πράξη σε όλο τον κόσμο. «Εσείς που φέρατε το θέμα, όχι η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία πράξη, αντίθετα βγήκε στις διεθνείς αγορές. Έκανε την επιλογή της διαφάνειας, της μάχης στην Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού. Δεν προχώρησε σε αυτού του είδους τις διαδικασίες. Τέτοιου είδους funds σε όλο τον κόσμο, σε περιόδους ανάγκης δανεισμού προσπαθούν να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, προκειμένου οι ίδιες να πάρουν μια σύμβαση με την εκάστοτε κυβέρνηση και να τρέξουν στις διεθνείς αγορές με τον δικό τους όγκο συναλλαγών για να αποκομίσουν οφέλη» συμπλήρωσε ο κ. Παπουτσής.

«Είναι δυνατόν με ένα μη σοβαρό fund να έρχεται σε επαφή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και να υπογράφει Μνημόνιο Κατανόησης; Εκεί είναι το θέμα. Υπεγράφη τέτοιο Μνημόνιο; Αν έγινε αυτό είστε εκτεθειμένοι. Αν δεν υπάρχει και διαψεύδεται η υπογραφή του Μνημονίου τότε θα σας δώσω δίκια. Αλλά κατατέθηκαν έγγραφα, στα οποία δεν είδα να δίνετε σημασία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.