Αντιπαράθεση σημειώθηκε την Τετάρτη στη Βουλή με αφορμή τα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας το θόρυβο που δημιουργήθηκε ενώ επανέλαβε πως έχουν καλυφθεί οι δανειακές ανάγκες Απριλίου, ύψους 13 δις. ευρώ. Προχωράμε για το Μάιο, ενώ οι υπόλοιποι μήνες έχουν πολύ χαμηλότερες υποχρεώσεις, τόνισε.

Ads

«Είναι η πρώτη φορά στην τελευταία εικοσαετία που η χώρα δεν μπόρεσε να δανειστεί», παρατήρησε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου. «Διαλύσατε το κράτος και ζητάτε τώρα τα ρέστα», απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Καράογλου, ζήτησε να σταματήσει η λογική πως για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως είναι άδικο να θεωρείται χαρά η αγωνία της ΝΔ για το επιτόκιο. «Είναι λάθος να υποστηρίζετε ότι επιχαίρουμε. Την αγωνία μας για το πού πάει η οικονομία δεν μπορείτε εσείς να τη μεταφράζετε σε χαρά. Αυτό πρέπει να το πάρετε πίσω», τόνισε.

«Δεν κάνω δίκη προθέσεων, αλλά η ΝΔ εξακολουθεί να μην αποδέχεται τις ευθύνες της, για το πού βρίσκεται σήμερα η χώρα», υπογράμμισε με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών.

Ads

Ειδικά για τον προ ημερών δανεισμό με ομόλογο επταετούς διάρκειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως έγινε σκοπίμως, γιατί τα προηγούμενα δάνεια ήταν πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας, ενώ το συγκεκριμένο απευθυνόταν σε συγκεκριμένους ενδιαφερομένους.

Για το χθεσινό δανεισμό, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως ήταν κάτι απολύτως ειδικό και τόνισε χαρακτηριστικά: «Οποιος μιλά και σχολιάζει, δείχνει πως δεν ξέρει πώς λειτουργεί το σύστημα». Ο υπουργός παραδέχθηκε ωστόσο ότι η χώρα συνεχίζει να δανείζεται με επιτόκιο πιο υψηλό απ’ ότι θα ήθελε, αλλά τόνισε ότι η αποκλιμάκωση «θα γίνει ανάλογα με το πόσο καλά θα εφαρμοστούν τα μέτρα σταθερότητας».

«Η ψυχρολουσία των υψηλών επιτοκίων στον δημόσιο δανεισμό δείχνει ότι το περίφημο πιστόλι, ήταν νεροπίστολο», παρατήρησε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτης Παπαδημούλης, προειδοποιώντας πως η ανησυχητική δυναμική του δημόσιου χρέους και η ύφεση που επιτείνουν τα άδικα κυβερνητικά μέτρα, οδηγούν τη χώρα βήμα-βήμα στα νύχια του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ: «Είναι ακατανόητο γιατί συγχέεται ό,τι υποστηρίζει ένας οργανισμός στην Ουάσιγκτον. Το ΔΝΤ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που έχει τους δικούς του κανόνες και αυτά που δήλωσε ο επικεφαλής Στρος Καν είναι το προφανές. Η πραγματική διάσταση δεν έχει σχέση με το θόρυβο. Η πραγματική διάσταση είναι ότι η Ελλάδα χρειαζόταν την απόφαση που ελήφθη για ευρωπαϊκή στήριξη».

«Η όλη διαδικασία του τελευταίου διμήνου, όλα τα ταξίδια και όλες οι “επενδύσεις” της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στη Σύνοδο Κορυφής κονιορτοποιήθηκαν στην πρώτη έξοδο για εξασφάλιση κεφαλαίων. Τώρα προχωρούν σε έκδοση ομολόγου και σε δολάρια. Σε λίγο θα βγούμε σε αναζήτηση και κινεζικών γουάν…», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.