«Ιστορικό έγκλημα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ασκώντας κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε θα παραμείνει 3 μήνες. Η δηλώσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την παρέμβαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας σε αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλή επί της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα κέντρα πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ads

«Yπάρχει κανείς που πιστεύει ότι σε αυτό το ιστορικό έγκλημα θα βάλουν την υπογραφή τους μόνο οι κύριοι Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου; Θα τη βάλουν όλοι όσοι ψηφίσουν. Και όσοι στα μουλωχτά στηρίζουν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε μάλιστα λόγο για στημένο παιχνίδι αφού, όπως υποστήριξε, ο Α. Σαμαράς συμφωνεί με τις διαδικασίες – εξπρές και έτσι στον εφαρμοστικό νόμο «όσοι διαφωνούν θα καλυφθούν από τη ΝΔ».

«Υπάρχει κανείς που να μην πιστεύει ότι με αυτά τα δεδομένα και την αστοχία των μέτρων δεν θα οδηγηθούμε σε εξελίξεις σε πολύ γρήγορο διάστημα; Αυτή η κυβέρνηση θα παραμείνει τρεις μήνες. Μ’ αυτή τη λογική υπάρχουν βουλευτές που αισθάνονται και κερατάδες και δαρμένοι…», ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.

«Ναι θα το υπογράψω με απόλυτη συνείδηση γιατί θέλω να προστατεύσω το μέλλον των παιδιών μου και δεν μπορείτε εσείς να με απειλήσετε, είμαι υπεύθυνος της θέσης μου και δεν ανέχομαι να με απειλεί κανείς. Είναι λάθος ο δρόμος που διαλέξατε», απάντησε ο παριστάμενος υφυπουργός Υγείας Χρ. Αηδόνης.

Ads

«Πολεμήστε μια πολιτική, αλλά μην είστε και έτσι κι αλλιώς και αλλιώτικα…», παρενέβη ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και ζητώντας του να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα αποπομπής των κάθε μορφής ακραίων αντιδράσεων.

«Το έχω ξεκαθαρίσει και στη Βουλή και σε συζήτηση με τον κ. Ευθυμίου. Κι έχω συστήσει ευθέως στα μέλη της παράταξής μου να μην συμμετέχουν σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις και να είναι προσεκτικά γιατί φοβόμαστε προβοκάτσιες», απάντησε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Αηδόνη είπε: «Λέτε σε μένα ότι απειλώ. Θεωρείτε ότι ο πολιτικός λόγος εμπεριέχει μεγαλύτερη βία από την άσκηση μιας βίαιης πολιτικής; Μιλάτε για βία σε μένα όταν εσείς έχετε ως εργαλείο άσκησης πολιτικής τον εκβιασμό;»

«Εγώ δεν σας είχα ακούσει και νιώθω ικανοποίηση που σας άκουσα μέσα στη Βουλή να λέτε ότι αποδοκιμάζετε κάθε αντισυγκέντρωση και τη βία. Η δική μου επίκληση ήταν γιατί, όπως είπα, ένιωσα την απειλή», ανταπάντησε ο υφυπουργός Υγείας.

Στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της ΝΔ, απάντησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα, λέγοντας πως δεν έχει καμία πολιτική ουσία. Αφού διερωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας αναφέρεται σε τυπικές διαδικασίες, πρόσθεσε «γιατί επί της ουσίας είναι σαφές ότι η ΝΔ αντιτίθεται σε αυτού του είδους την πολιτική που περνάει και το προηγούμενο μνημόνιο αλλά και το Μεσοπρόθεσμο κι αυτά που έρχονται την επόμενη εβδομάδα και ξέρετε ότι ο πρόεδρος του κόμματός μας μάχεται και εντός και εκτός για να μην περάσει η πολιτική αυτή που οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση».

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και σημείωσε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. θα το καταψηφίσει. «Θα τεμαχίσει την κοινωνία και δεν θα δώσει λύσεις», δήλωσε για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στο περιθώριο της επίσκεψης του στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι μακρύς ο δρόμος που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο κ. Κουβέλης που στις 20:30 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην Αποθήκη Δ΄ του λιμανιού , συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΟΛΘ και τους εργαζόμενους και τόνισε πως το λιμάνι δεν πρέπει να περάσει σε χέρια ιδιωτών. Επισκέφθηκε, επίσης, την ΕΥΑΘ, που είναι στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και συναντήθηκε με τη διοίκηση της εταιρίας και τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης από την πλευρά του κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές προκειμένου, όπως είπε, «να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό». Σε δήλωσή του υποστήριξε ότι «είναι πασιφανές ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φοβούνται πολύ την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου».

Κατά τον κ. Καρατζαφέρη το θέμα δεν είναι «πότε θα ψηφιστεί, αλλά με ποια πλειοψηφία θα ψηφιστεί». Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του Μνημονίου ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι εγείρονται ερωτήματα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο με ψήφους 7-6 αθώωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Το μεσοπρόθεσμο φέρνει μέτρα εξαθλίωσης και εξόντωσης των ασφαλιστικών – εργασιακών κατακτήσεων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Επιταχύνει την πτώχευση του λαού για να περιορίσει τις ζημιές για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια. Ο πόλεμος κατά των μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων, των νέων και των γυναικών κλιμακώνεται. Τώρα είναι ώρα ευθύνης και κοινής δράσης. Η επιτυχία της 48ωρης απεργίας είναι χρέος και καθήκον όλων. Πρέπει να δώσει εκκωφαντική απάντηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ισχυρό πλήγμα στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της».