Αντιπαράθεση μεταξύ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη προκλήθηκε λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του τελευταίου περί ακτιβιστικών συμπεριφορών στο δικαστικό σώμα.

Ads

To ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων σε ανακοίνωση του  «εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη δήλωση στην οποία προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου του για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του σωφρονιστικού συστήματος».
 
«Σύμφωνε με τη δήλωση (του κ. Ρουπακιώτη) -αναφερόμενος σε ‘θεσμική επιλογή αθρόων προφυλακίσεων που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση- ‘οι δικαστές και οι εισαγγελείς πρέπει να επιτελούν το καθήκον τους σε κάθε εποχή με την ίδια αυστηρότητα και επιείκεια, το δε υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν αποδέχεται ακτιβιστικές συμπεριφορές στο δικαστικό σώμα’», συνεχίζει η ανακοίνωση.
 
Η Ένωση αναφέρει ότι «δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες μάλιστα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, δημιουργούν πλάνη στους πολίτες, σχετικά με τα κριτήρια απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης και τον τρόπο άσκησης του δικαιοδοτικού έργου των δικαστικών λειτουργών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις τους είναι συχνά προϊόν αυθαιρεσίας και επιλογών άσχετων με το νόμο και το Σύνταγμα και, πάντως, ευκαιριακών».
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του «εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απρόσμενη ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, από την οποία προκύπτει, ότι, είτε δεν γνώριζε, είτε αγνόησε την πληρότητα των δηλώσεων του κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε», σημειώνοντας ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι αποκόπηκε μέρος των δηλώσεων του υπουργού για λόγους που ο ίδιος αδυνατεί να αντιληφθεί».