Σε «Νάπολη» αναμένεται να μετατραπεί η Αθήνα, καθώς ο δήμος Αθηναίων αδυνατεί να αντεπεξέλθει στον καθαρισμό της πόλης ελλείψει προσωπικού. Εκατοντάδες συμβασιούχοι αποχωρούν, ενώ προσλήψεις δεν γίνονται πια. Ήδη διακόπτονται τα νυχτερινά δρομολόγια των απορριμματοφόρων και από Σεπτέμβρη η αποκομιδή των σκουπιδιών πιθανότατα θα πραγματοποιείται ορισμένες ημέρες την εβδομάδα.

Ads

Συγκεκριμένα, η διεύθυνση Καθαριότητας θα χάσει σίγουρα 450 έμπειρους συμβασιούχους και θα της μείνουν 250 (μέχρι να βγει δικαστική απόφαση που εκκρεμεί για 99 από αυτούς). Επιπλέον από τους 1.800 μόνιμους τελευταίο πεντάμηνο αποχώρησαν οι 70 λόγω συνταξιοδότησης.

«Την ερχόμενη εβδομάδα αποχωρούν 210 συμβασιούχοι, εκ των οποίων πάνω από 100 είναι οδηγοί. Δεν είναι εύκολο να εκπαιδεύσεις κάποιον νέο οδηγό, ούτε να τον πάρεις μέσω ΑΣΕΠ με κριτήριο την ανεργία και μετά λίγους μήνες να τον ξαναχάσεις», δηλώνει στην «Ελευθεροτυπία» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανδρέας Βαρελάς.

Έτσι η αποκομιδή των σκουπιδιών που μέχρι τώρα γινόταν τις νυχτερινές ώρες, «με την έλλειψη προσωπικού που δημιουργείται, δυστυχώς δεν μπορεί να συνεχιστεί», ενώ από Σεπτέμβριο μπορεί να μαζεύουν τα σκουπίδια ορισμένες μέρες την εβδομάδα, προκειμένου να εξοικονομηθεί ανθρώπινο προσωπικό.

Ads

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν μόνο στην αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά και στο πλύσιμο των κάδων, των δρόμων και των πεζοδρομίων. «Εδώ έχουμε και ένα πρόβλημα κακού προγραμματισμού από προηγούμενες διοικήσεις. Ο δήμος έχει 30 ειδικά πανάκριβα οχήματα πλυσίματος κάδων απορριμμάτων, για τα οποία θα έπρεπε να διατίθεται το ανάλογο προσωπικό. Το καλοκαίρι θα έπρεπε οι 20.000 κάδοι να πλένονται μια φορά την εβδομάδα για να μη μυρίζουν. Δεν έχω όμως οδηγούς για τα οχήματα αυτά και καταλήγουν να κυκλοφορούν μόνο δυο-τρία. Αποτέλεσμα; Ολόκληρο τον Ιούλιο πλύθηκαν μόνο 6.000 κάδοι. Υπάρχουν υδροφόρες για να καθαρίζουν δρόμους και πεζοδρόμια αλλά αναγκάζομαι να παίρνω τους οδηγούς τους και να τους διαθέτω στην αποκομιδή. Η πίεση είναι μεγάλη και όλοι ζητούν τη συνδρομή του δήμου. Η φροντίδα για τα νοσοκομειακά απόβλητα απορροφά επίσης πολύ προσωπικό».

Πρόβλημα υπάρχει και στη χωματερή στη Φυλή, όπου συμβασιούχοι έχουν απολυθεί με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί βράδυ και έτσι «τα σκουπίδια κρατούνται μέσα στα απορριμματοφόρα, γιατί δεν μπορούν να αδειάσουν».