Τη διαμαρτυρία του ΚΚΕ για τα απαράδεκτα υψηλά τέλη κυκλοφορίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θ. Μωραϊτη. Την ίδια στιγμή τη διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Π. Λαφαζάνης, με ερώτηση του προς τη Λ. Κατσέλη και την Τ. Μπιρμπίλη, στην οποία χαρακτήρισε τα τέλη «φωτιά».

Ads

Ο Σπ. Χαλβατζής έδωσε έμφαση στις ουρές που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στις εφορίες και στα δημόσια ταμεία, από πολίτες που παραδίδουν τις πινακίδες των παλιών τους αυτοκινήτων. «Τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν διπλάσια τέλη απ’ ότι πληρώνουν οι κάτοχοι πανάκριβων αυτοκινήτων. Γι’ αυτό το λόγο οι κάτοχοι χαμηλής αξίας αυτοκινήτων αναγκάζονται να καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλβατζής, ο οποίος ζήτησε να μειωθούν τα τέλη που πληρώνουν οι κάτοχοι παλαιών αυτοκινήτων αλλά και να δοθεί παράταση των ημερομηνιών κατάθεσης των πινακίδων χωρίς πρόστιμα και άλλες επιβαρύνσεις.

Το θέμα της κατάθεσης πινακίδων από χιλιάδες πολίτες, εξαιτίας των τσουχτερών τελών, θίγει στην ερώτηση που κατέθεσε προς την Λ.Κατσέλη και την Τ. Μπιρμπίλη και ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει πως «η πράσινη ανάπτυξη εξελίσσεται σε πράσινη επιδρομή!».

«Έχουμε από την πρώτη στιγμή επικρίνει ως κατάφωρα άδικη, παράλογη και καθαρά εισπρακτική τη λογική που επιβάλλει τέλη «φωτιά», στους συμπολίτες μας, συνήθως τους πλέον φτωχούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν παλαιά αυτοκίνητα, αδυνατώντας να τα αντικαταστήσουν, λόγω οικονομικών δυσκολιών, με καινούργια. Είναι τέτοιος ο παραλογισμός των εισπρακτικών μέτρων ώστε συνήθως τα πανύψηλα τέλη, που καλούνται να πληρώσουν οι ατυχείς αυτοί συμπολίτες μας, στοιχίζουν πιο πολύ από την ευτελή αξία πώλησης του παλαιού αυτοκινήτου τους.

Ads

Οι θλιβερές εικόνες αυτών των τελευταίων ημερών με τις μεγάλες ουρές συμπολιτών μας να συνωστίζονται και να ταλαιπωρούνται γιορτινές μέρες, για τη συλλογή και κατάθεση δικαιολογητικών, μπροστά στις κατά τόπους εφορίες, προς επιστροφή πινακίδων παλαιών αυτοκινήτων, δεν επιβεβαιώνει μόνο το αυθαίρετο των κυβερνητικών αποφάσεων αλλά και συνιστά όνειδος για τη δήθεν πράσινη ανάπτυξη», προσθέτει ο κ. Λαφαζάνης.

Επισημαίνει επίσης ότι είναι «αδιανόητο τέτοιου είδους εισπρακτικά μέτρα πρωτοφανούς κοινωνικής αγριότητας να βαφτίζονται ως αντιπεριβαλλοντικά».