Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού αλλά και το αίτημα της Κομισιόν για επιπλέον περικοπή δαπανών ύψους 4 δις ευρώ.

Ads

Ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κατηγορεί τη κυβέρνηση για «λογιστικές ακροβασίες προκειμένου να παρουσιάσει μικρότερες αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού». «Η κυβέρνηση αντί του συγκερασμού της μείωσης του ελλείμματος και της ενίσχυσης της ανάπτυξης, επιλέγει μονομερώς τη λογιστική μείωση του ελλείμματος», προσθέτει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως κάθε έλεγχο στις οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις, οι οποίες ακολουθούν ένα απίστευτα τραγικό κατήφορο!», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και προσθέτει ότι «τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δις ευρώ τα οποία ζητάει να ληφθούν η Κομισιόν, προκειμένου να αντισταθμισθεί η υστέρηση των εσόδων, θα δώσουν τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό! Ζούμε το “Βατερλώ” των επιλογών Κυβέρνησης – “τρόικας”, οι οποίες οδηγούν τον τόπο στην μεγαλύτερη οικονομικοκοινωνική τραγωδία μετά τον πόλεμο!».

«Η νέα μείωση κατά 4 δις ευρώ των κρατικών εξόδων για το 2010, που στην ουσία εξάγγειλε η Κομισιόν εκφράζοντας την κυβέρνηση, εκτός από ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπεί και η ήδη τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σε άκρως επικίνδυνη για τη ζωή του λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ads

«Όσο η τρόϊκα, λόγω αδυναμίας συνεννοήσεως στο εσωτερικό, έχει το “πάνω χέρι”, τόσο θα μας αιφνιδιάζει με αντιλαϊκά μέτρα και προτάσεις. Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι το προσεχές, τουλάχιστον, διάστημα θα ακούσουμε κάτι ευχάριστο απ’ αυτούς…», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης σχετικά με τις νέες περικοπές που ζήτησε η Κομισιόν.