Έντονη κριτική με αφορμή τα αναθεωρημένα στοιχεία του ελλείμματος δέχθηκε η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

Με αφορμή τις σημερινές διαβουλεύσεις στο ΥΠΟΙΚ με την τρόικα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος απηύθυνε ερώτημα προς τον πρωθυπουργό για το αν σκοπεύει να λάβει νέα μέτρα: «Ως ΝΔ, καλούμε το Γιώργο Παπανδρέου να μας πει αν η προεκλογική δέσμευση που έδωσε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα εξακολουθεί να ισχύει και μετά τις εκλογές. Ρωτάμε ευθέως τον κ. Παπανδρέου αν θα πάρει και άλλα μέτρα και αν ναι, ποια είναι αυτά» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Όποια νέα μέτρα ληφθούν, θα είναι αποτέλεσμα αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010» υποστήριξε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Ν. Μηταράκης.

«Η αναθεώρηση του ελλείμματος είναι συνέπεια της αλλαγής του λογιστικού προτύπου της ΕΕ και είναι μια κίνηση-πρόφαση με σκοπό να δικαιολογηθούν τα νέα βαρύτατα αντιλαϊκά μέτρα» εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι τα νέα μέτρα θα έχουν μεγάλες συνέπειες για τους εργαζόμενους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα για τον ιδιωτικό τομέα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα γιατί «ούτως ή άλλως κάνουν ό,τι θέλουν» οι επιχειρηματίες. Επιπλέον υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν ότι η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές σημαίνει αποδοχή του ΔΝΤ, πρέπει να κάνουν όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ να το σκεφθούν και πρόσθεσε ότι ο λαός πρέπει να δώσει την απάντησή του τους επόμενους μήνες και στη ΝΔ που, όπως τόνισε, της αρέσει ο διάλογος για συναίνεση.

Ads

«Η οικονομία δεν πρόκειται να γυρίσει σε τροχιά ανάκαμψης αν δεν υπάρξει Εθνική στρατηγική για επιμήκυνση του συνολικού χρέους και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

«Η θαυμαστή υπομονή του Ελληνικού λαού, ενδέχεται να καμφθεί από τις πιέσεις της ακροαριστεράς που βγήκε ενισχυμένη από την αντιμνημονιακή ρητορική του κ. Σαμαρά. Τα εκλογικά παιχνίδια τελείωσαν. Το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά απαιτητικό. Τα σημάδια για Εθνική συνεννόηση πρέπει να γίνουν πιο ευδιάκριτα» επισημαίνει.

«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από το κλείσιμο της αυτοδιοικητικής κάλπης, και η σιγή ασυρμάτου που είχε κηρύξει η Eurostat, προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση να κάνει εκλογές, έληξε» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την ανακοίνωση του αναθεωρημένου ελλείμματος.

Εκτίμησε ακόμη ότι «το αναθεωρημένο έλλειμμα έχει ήδη φορτωθεί στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει την αφορμή για νέα ακόμα πιο σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα». «Μέτρα όμως, που είναι ήδη προσυμφωνημένα από την υπογραφή του μνημονίου τον προηγούμενο Μάη» πρόσθεσε.

«Η αναθεώρηση αφορά στοιχεία γνωστά από την αρχή σε Αθήνα και Βρυξέλλες, και δε δικαιολογεί από μόνη της κανένα νέο μέτρο. Οι θυσίες των πολιτών είναι ήδη βαριές, και η υπομονή τους εντυπωσιακή. Η κυβέρνηση, αλλά και η τρόικα που την επιτηρεί, οφείλουν άμεσες εξηγήσεις για την αποτυχία της μέχρι τώρα πολιτικής τους. Το έλλειμμα είναι η κορυφή ενός ολόκληρου παγόβουνου, που δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Παρασκευόπουλος, σχολιάζοντας την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της EUROSTAT.

«Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η λύση δεν είναι να στύψουμε το μέσο νοικοκυριό μέχρι θανάτου, αλλά να επενδύσουμε αποφασιστικά στην ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση» υποστήριξε.