Τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός της εισόδου του Κοινοβουλίου επί της οδού Βασ. Σοφίας από ομάδα «αγανακτισμένων πολιτών» το βράδυ της Τρίτης, που είχε ως αποτέλεσμα να φυγαδευθούν βουλευτές και υπάλληλοι της Βουλής μέσω του Εθνικού Κήπου.

Ads

Συγκεκριμένα ένταση επικράτησε το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Συντάγματος, όταν διαδηλωτές απέκλεισαν τις εισόδους και τις εξόδους της Βουλής, με αποτέλεσμα βουλευτές και εργαζόμενοι να μην μπορούν να αποχωρήσουν από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Τελικά, με την παράταξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, η αποχώρηση των βουλευτών και των εργαζομένων κατέστη δυνατή αργά τη νύχτα, υπό τις αποδοκιμασίες του πλήθους.

Σχολιάζοντας τις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων», σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΤτΕ για την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε πως οι διαδηλωτές σε Ελλάδα και Ευρώπη απευθύνονται σε εθνικά ζητήματα διακυβέρνησης, που είναι πιο αδύναμα από παλιά, και που πέρα από τις ενδογενείς ατέλειές τους, αιχμαλωτίζονται από τις παγκόσμιες εξουσίες και τις αλλαγές ενός παγκόσμιου συστήματος.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής καταδίκασε τα επεισόδια έξω από τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρακτικές αμαυρώνουν τις προσπάθειες όσων διαμαρτύρονται ειρηνικά. Απαντώντας σε ερώτηση, αν η λαϊκή αντίδραση οδηγεί σε εκλογές, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η λαϊκή εντολή δίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και εφαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι χθες το βράδυ».

Ads

Όσον αφορά τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι όλες οι κινήσεις πρέπει να είναι ενταγμένες μέσα στο πλαίσιο όπου λειτουργεί η Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι όποιος την αμφισβητεί και έχει άλλη πρόταση να την πει δημόσια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε δήλωσή του, αναφέρεται στους «κινδύνους που ενέχουν τέτοια φαινόμενα για την ίδια τη Δημοκρατία», τονίζοντας ότι «η συλλήβδην απαξίωση θεσμών και προσώπων υπονομεύει τον Κοινοβουλευτισμό, ο οποίος αποτελεί εγγύηση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες από τον ελληνικό λαό». «Η ιστορία έχει δείξει ότι γενικευμένο κλίμα απόρριψης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπου αυτό εκδηλώθηκε, είχε τραγικές συνέπειες για το λαό», καταλήγει.

«Που είναι το έως τώρα ειρηνικό στοιχείο; Μπορώ να δεχθώ την πιο σκληρή αμφισβήτηση και κριτική, αλλά όχι την πολιτική ισοπέδωση. Η δημοκρατία έχει διέξοδο και δίνει λύσεις. Η ισοπέδωση της Δημοκρατίας οδηγεί σε ολισθηρό δρόμο. Η πλειονότητα του ελληνικού λαού μπορεί να είναι αγανακτισμένη, αλλά όχι σε αυτό το κλίμα. Δεν μπορούμε να πούμε πως με πέντε συνθήματα, αυτό είναι το πολιτικό σκηνικό» υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο mega. Αναφορικά με την ομιλία του Μ. Θεοδωράκη υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να τη σχολιάσει.

«Υπάρχει σημαντική βάση για την οργή» υποστήριξε στον ΒΗΜΑ 99,5, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κ.Τασούλας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η οργή δεν οδηγεί σε λύσεις. Αυτή η επίθεση, αυτό το μένος, η υλοποίηση αυτών των κραυγών και αξιώσεων είναι κάτι που 1 στο δισεκατομμύριο μπορεί να οδηγήσει σε λύση. Μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση». «Πάντα υπάρχει καιρός για δημαγωγία. Παλιότερα η εύκολη σταδιοδρομία ήταν να πλειοδοτείς στις υποσχέσεις. Τώρα είναι να πλειοδοτείς στην αγανάκτηση. Άνθρωποι που είχαν ευκαιρία να νουθετούν πολίτες και πολιτικούς σε προηγούμενο χρόνο δεν το έκαναν» πρόσθεσε.

Μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε «αγανακτισμένος πολιτικός» και επέκρινε την καταδίκη συλλήβδην όλων των βουλευτών. «Μέσα στη Βουλή, υπάρχουν άνθρωποι με όραμα που έχουν δουλέψει. Μπορεί να καταδικάζονται όλοι συλλήβδην; Είναι όλες οι γυναίκες Τζούλιες;» επισήμανε και συνέχισε: «Να καεί το μπ.. η Βουλή, λένε. Να καεί, αλλά τι προτείνεις; Να φύγει το Μνημόνιο. Ναι, αλλά τι προτείνεις; Δεν λέω ότι η παράταξή μου είναι άμοιρη ευθυνών. Κρίθηκε στις εκλογές από τους πολίτες». Σημείωσε δε, κι αυτός ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει την ομιλία του Μ.Θεοδωράκη αλλά τόνισε ότι «τα ευχολόγια δεν είναι λύση» και πρόσθεσε: «Να τελειώσουμε τη Δημοκρατία; Ποιον θα ψηφίσουμε; Ανεπάγγελτους;».

Από την πλευρά τους, οι αγανακτισμένοι θα κατακλύσουν και σήμερα τις πλατείες της χώρας για όγδοη ημέρα καθώς ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις 18:00 το απόγευμα στις μεγάλες πλατείες της χώρας. Παράλληλα ετοιμάζονται δράσεις για ενημέρωση και κάλεσμα των πολιτών σε όλες τις πλατείες της χώρας. Επιπλέον τα μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» σε όλη την Ευρώπη απευθύνουν κάλεσμα για νέα πανευρωπαϊκή κινητοποίηση το απόγευμα της Κυριακής, 5 Ιουνίου. Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας οργανώνονται και πάλι στις κεντρικές πλατείες μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Στην πρώτη «Ευρωπαϊκή Επανάσταση», όπως έχει ονομαστεί η κινητοποίηση, στο κέντρο της Αθήνας ξεχύθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και κατά κοινή ομολογία ήταν μία πρωτοφανής σε όγκο συγκέντρωση.Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν, όμως και χθες στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30.000 συγκεντρωμένους συνολικά, ενώ αρκετοί διαδηλωτές ανέφεραν πως ο αριθμός ξεπέρασε τις 50.000.