Πρόταση να τεθούν προς συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, οι προπηλακισμοί πολιτικών από πολίτες κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αφήνοντας αιχμές ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι βρίσκονται πίσω από αυτές τις πράξεις.

Ads

«Συνάδελφοι ψηλά το κεφάλι, δεν φοβόμαστε κανέναν. Υπάρχουν πολιτικοί χώροι πίσω από ορισμένους που προπηλακίζουν και πετούν πέτρες. Πρέπει να έρθει το θέμα στη Βουλή για συζήτηση», είπε ο κ. Λοβέρδος και υποστήριξε ότι «οι τραμπούκοι είναι γνωστοί στη σύγχρονη ιστορία και στρέφονται τελικά εναντίον του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας, κατευθυνόμενοι».

Με τη θέση του κ. Λοβέρδου συμπαρατάχθηκαν οι βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, με εξαίρεση την πτέρυγα του ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα επεισόδια αλλά και τα καταδικάζει απερίφραστα. Είναι απαράδεκτα τα υπονοούμενα» είπε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του KKΕ, Χ.Χαραλάμπους και ζήτησε από τον υπουργό «αν έχει στοιχεία να τα αναφέρει».

«Το ΚΚΕ σε μια συζήτηση που μας ένωσε όλους, δεν ζήτησε να πάρει το λόγο. Όσο και αν φωνάζει ο κ. Χαραλάμπους, αυτός είναι που μου οργάνωσε αντισυγκέντρωση στην Κέρκυρα» απάντησε ο κ. Λοβέρδος. «Σας πετροβόλησα; Σας χτύπησα;» ρώτησε ο βουλευτής τον υπουργό Υγείας, ο οποίος έδωσε απάντησε αρνητικά. «Έχουν δικαίωμα οι Κερκυραίοι να εκφράσουν απόψεις», επανήλθε ο κ. Χαραλάμπους. «Ποιοι Κερκυραίοι; Εσείς ήσασταν. Επίσης, το ΠΑΜΕ ήταν που μου πέταξε πορτοκαλάδες στο Ηράκλειο» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Ads

Αιχμές για καθοδηγούμενους προπηλακισμούς από πολιτικές δυνάμεις άφησε και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος: «Δεν φοβόμαστε για τα κορμιά μας, όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που από κάποιους δεν καθοδηγείται, αλλά υποθάλπεται. Θα πρέπει να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και οι αρχηγοί των κομμάτων να λάβουν θέση» εκτίμησε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Η πολιτική οφείλει να αφουγκράζεται τις κοινωνικές διεργασίες, να ακούει προσεκτικά», δήλωσε από την πλευρά το, λίγο αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης με αφορμή τις μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις κεντρικές πλατείες της χώρας. Σημείωσε, ωστόσο, πως όσοι «προπηλακίζουν το κοινοβούλιο προπηλακίζουν την ίδια τη Δημοκρατία».

«Όσοι ασχημονούν και προπηλακίζουν τη Δημοκρατία, οφείλουν να γνωρίζουν ότι στο παρελθόν υπήρξαν ποταμοί αίματος για την υπεράσπισή της ή την αποκατάστασή της, μερικοί δε από τους προπηλακιζόμενους βουλευτές ανήκουν σε οικογένειες που έχουν καταβάλει υψηλό φόρο αίματος, στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, και αυτό οφείλουν να μην το αγνοούν», πρόσθεσε ο Χάρης Καστανίδης.

Σεβασμό στη δημοκρατία ζητά η Ντ. Μπακογιάννη

«Η Δημοκρατία έχει κανόνες» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις περί απόσυρσης βουλευτών και οι προπηλακισμοί πολιτικών, είναι επικίνδυνες λογικές.

Επισήμανε ότι αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο μίνιμουμ, «να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε ακριβά, γιατί θα έχουμε οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία και τους Ελληνες στην εξαθλίωση. Σε διαφορετική περίπτωση ας αποφασίσει ο λαός με εκλογές γιατί ο χρόνος τελειώνει.»

Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις στις πλατείες, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο κόσμος κινητοποιείται και που αυτές οι κινητοποιήσεις μέχρι προχθές ήταν ειρηνικές. «Κρίσιμο είναι αυτή η κινητοποίηση του κόσμου να μην εξαντληθεί σε ουτοπικές διεκδικήσεις, σε ευχάριστες και κούφιες θεωρήσεις».

Παράλληλα δήλωσε ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» συνυπογράφει το κείμενο των 32 ανθρώπων των “τεχνών και των γραμμάτων” που δημοσιεύθηκε σήμερα. Κατά την πρώην υπουργό δεν είναι όλες οι κινητοποιήσεις αυθόρμητες και κατέθεσε το ενδιαφέρον της να δημοσιοποιηθεί η χρηματοδότηση της εκδήλωσης με ομιλητή το Μίκη Θεοδωράκη στα Προπύλαια.

Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που κινητοποιούνται είναι αυθόρμητα οργισμένοι Έλληνες, είπε, επισημαίνοντας πως «σε αυτούς το πολιτικό σύστημα οφείλει να απαντήσει» και πως δεν δικαιολογούνται οι πολιτικές ηγεσίες να κρύβονται ή να παρασύρουν τον κόσμο, λέγοντας ότι μπορούμε να μην πληρώσουμε τα χρέη μας, γιατί τότε θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να κάνει και εσωτερική στάση πληρωμών.