Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των εκπαιδευτικών το τελευταίο εδάφιο απόφασης της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται πως «ο χρόνος άδειας μητρότητας και ανατροφής τέκνου δεν προσμετράται στον χρόνο άσκησης διδακτικών καθηκόντων» προκειμένου η εκπαιδευτικός να μοριοδοτηθεί στις επικείμενες κρίσεις για την επιλογή των διευθυντών και υποδιευθυντών όλων των σχολείων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ads

«Πρόκειται για μια σοβαρή φυλετική διάκριση που γίνεται εις βάρος των γυναικών, καθώς αντίστοιχα προσμετρώνται στον χρόνο άσκησης διδακτικών καθηκόντων για τους σχολικούς συμβούλους και τους διευθυντές άλλου είδους άδειες, οι οποίες μοριοδοτούνται» τονίζει στην εφημερίδα «Μακεδονία» το μέλος του δ.σ. της ΟΛΜΕ Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης.

Επιστολή για το θέμα προς την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου απέστειλε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη στις 15/4. Η γενική γραμματέας Ισότητας αναφέρει: «Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τη συνημμένη καταγγελία που έφθασε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και αφορά στην έμμεση διάκριση των γυναικών εκπαιδευτικών στις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτηθεί από το Υπουργείο σας για τα κριτήρια των αποσπάσεων και μεταθέσεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, στις προτεινόμενες από την Ομάδα Εργασίας τροποποιήσεις περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για το χρόνο άδειας ανατροφής τέκνου. Εφεξής, θα υπολογίζονται όχι οι μονάδες δυσμενών συνθηκών που αντιστοιχούν στη σχολική μονάδα της οργανικής θέσης αλλά ο ελάχιστος δυνατός αριθμός μονάδων μετάθεσης, δηλαδή μία (1) μονάδα κατά έτος, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα για τις εκπαιδευτικές άδειες και τις άδειες άνευ αποδοχών των εκπαιδευτικών. (…)

Ads

Όμως, η προτεινόμενη ρύθμιση, αναφορικά με την άδεια για ανατροφή τέκνου, συνιστά έμμεση διάκριση σε βάρος των γυναικών εκπαιδευτικών, ως ‘λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση γονέων λόγω άδειας ανατροφής, φροντίδας, υιοθεσίας ή αναδοχής’ όπως προσδιορίζεται τόσο από το άρθρο 18 του ν. 3896/2010 (ΦΕΚ207/Α) όσο και από τις Οδηγίες 2006/54/ΕΚ και 2010/18/ΕΚ. Επί πλέον δε αντίκειται και στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας των φύλων (άρθρο 4 παρ. 2) και της προστασίας της μητρότητας (άρθρο 21 παρ. 4).

Εν όψει των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου να μην υιοθετηθεί η προτεινόμενη από την Ομάδα Εργασίας για τις μεταθέσεις ρύθμιση και να παραμείνει το υφιστάμενο νομικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τα μόρια μεταθέσεων στις περιπτώσεις χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου (9μηνη)».