Τη θέση του κόμματός του ότι η υπογραφή του Μνημονίου δεν ήταν μονόδρομος και δεν αποτελεί διέξοδο επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική εξαπάτηση» , παρουσιάζοντας μάλιστα και ένα βίντεο -αντί του καθιερωμένου προλόγου- στο οποίο υπάρχει απόσπασμα της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο Γ. Παπανδρέου στο tvxs και μιλά για το ρόλο του ΔΝΤ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα έβαζε τη χώρα σε μια ανώφελη περιδίνηση.

Ads

Στο βίντεο, ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας στις ερωτήσεις του Σ. Κούλογλου, αναφέρει ότι το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας και «κόβει το μέλλον της χώρας» και την «καταδικάζει στην υπανάπτυξη». Μετά την προβολή του βίντεο πήρε το λόγο ο κ. Σαμαράς και είπε ότι «αυτό που είδατε ονομάζεται «πολιτική εξαπάτηση και αυτό το έχει καταλάβει όλος ο λαός».

Σχετικά με τις πρόωρες εκλογές, όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς δεν θέλει η χώρα να μπει σε μια προεκλογική διαμάχη καθώς η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία. «Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου», τόνισε. Εκτίμησε πως μόνο αν αναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε πρόωρες εκλογές, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει μία «ομολογία καταστροφής», ενώ πρόσθεσε ότι στόχος του δεν είναι να γίνει για ένα φεγγάρι πρωθυπουργός αλλά να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας. «Κάποια στιγμή η υπόλοιπη Ελλάδα θα βιάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ περισσότερο από εμάς του ίδιους. Εγώ δεν θέλω να μπω σε μία πρόωρη και ανώφελη διαμάχη».

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύτηκε ενώ σχετικά με τη καταψήφιση του Μνημονίου από τη Ν.Δ., σημείωσε ότι δεν μπορούσε να δώσει «λευκή επιταγή για μια τριετία» και ότι «δικαιώνεται από τις εξελίξεις».

Ads

«Ο στόχος για τη Ν.Δ. είναι να φύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και να βγούμε στις αγορές, διότι οι εκτιμήσεις λένε ότι το 2015 το εισόδημα των Ελλήνων θα είναι στο επίπεδο του 2008 και θα έχουν μεσολαβήσει 7 χαμένα χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακόμα, προσέφερε κάλυψη στον Κώστα Καραμανλή σχετικά με το Βατοπέδι, σημειώνοντας ότι δεν νομίζει πως έχε να προσθέσει κάτι νέο στη διερεύνηση της υπόθεσης. Υπογράμμισε πως «δεν θα υποδείξω σε ένα πρωθυπουργό 5,5 ετών εάν και πότε πρέπει να μιλήσει» και πρόσθεσε ότι «τα ιστορικά πρόσωπα, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί, έχουν την ευθύνη εκείνη πότε θα αναφερθούν στα πεπραγμένα της δικής τους κυβέρνησης. Εγώ τους λογαριασμούς της παράταξής μας με το παρελθόν το έχω κλείσει, με αυτοκριτική έως και αυτομαστίγωμα».

Σημείωσε ότι «προνομιακό καθεστώς δεν υπάρχει για κανένα», αλλά συμπλήρωσε ότι «πολιτικές ευθύνες έχει αναλάβει δημοσίως ο κ. Καραμανλής αλλά ποινικές ευθύνες δεν βρέθηκαν πουθενά. Δεν νομίζω ότι θα είχε τίποτε το καινούριο να προσφέρει η κατάθεση του κ. Καραμανλή». Ακόμα, αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάθεση της Αικ. Πελέκη λέγοντας μόνο ότι «αν είναι αξιόπιστη η μάρτυς δεν μπορεί να είναι αλά κάρτ. Είναι αξιόπιστη όταν αναφέρεται στις σχέσεις της με στελέχη της ΝΔ και δεν είναι όταν λέει ότι το Βατοπέδι δεν είναι σκάνδαλο;».

Όσον αφορά στη θέση που θα κρατήσει η ΝΔ σε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία, δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος, αρκεί, όπως τόνισε, να είναι στην πραγματική της διάσταση: «Η Ελλάδα δεν ιδρύθηκε το 2004, ούτε τελείωσε το 2009. Δεν θα δεχτώ να μπει χρονικό συρματόπλεγμα. Υπάρχει και πριν και μετά, με πολλές ευθύνες για το ΠΑΣΟΚ. Αν το θελήσει αυτό το ΠΑΣΟΚ, είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε», είπε.

Σχετικά με τη Ντόρα Μπακογιάννη, είπε πως στηρίζει τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία της στο Μνημόνιο. «Η κ. Μπακογιάννη μόνη της έφυγε και επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν βλέπω ευρύτερη κεντροδεξιά» εκτίμησε, ενώ για τον ΛΑΟΣ είπε ότι «ο κ. Καρατζαφέρης συστεγάζεται πλέον σε άλλη πολυκατοικία με τον κ. Παπανδρέου».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την υποψηφιότητα Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής τονίζοντας ότι είναι αντισυστηματική και κάνοντας λόγο για μία τακτική ρίσκου.

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις για τη Συνέντευξη Τύπου του Σαμαρά στη ΔΕΘ