Αντίθετος στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνάντησης με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, όπου υποστήριξε ότι θα επωφεληθούν «αεριτζήδες», οι οποίοι θα θησαυρίσουν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Ads

Για εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία αποσκοπεί στη βίαιη αναδιανομή του πλούτου, έκανε ο κ. Τσίπρας και προέβλεψε δραματικές αυξήσεις της τιμής του ρεύματος για τον καταναλωτή. Όπως είπε, υπάρχουν ακόμα κοινωνικές δυνάμεις, συνδικάτα και συνδικαλιστές “που δεν ξεπουλιούνται και θα βάλουν μέτωπο στην πολιτική ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου”.

Για “αεριτζήδες” μίλησε και ο πρόεδρος των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι έχουν στήσει “τρελό φαγοπότι” στη λιανική εμπορία των πελατών της ΔΕΗ. Ζήτησε προσλήψεις εργατοτεχνιτών, δήλωσε ότι ο εξορθολογισμός στα τιμολόγια του ρεύματος θα οδηγήσουν σε αυξήσεις της τάξης του 50 με 55% για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν ως 800 κιλοβατώρες και επανέλαβε ότι η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ δεν θα επιτρέψει την πώληση μονάδων σε ιδιώτες.

Για τα φωτοβολταϊκά, είπε ότι επικρατεί φρενίτιδα κατάθεσης αιτήσεων και ισχυρίστηκε ότι κάποιος πρέπει να προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι οι περισσότεροι κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Φωτοβολταϊκό «φιάσκο» για τους αγρότες

Έχει ήδη ξεπεραστεί ο εθνικός στόχος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μονάδων εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και η Ηρώ Διώτη στηλιτεύοντας τη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων των αγροτών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η προβλεπόμενη παραγωγή από φωτοβολταϊκές μονάδες έως το 2020 είναι της τάξης του 2.500-3.500 MW. Ωστόσο τονίζεται ότι και πριν από τον Ιούνιο του 2010 είχαν κατατεθεί αιτήσεις για εγκατάσταση φ/β πάνω από 3.000 MW και αν προστεθούν σε αυτές και οι αιτήσεις των αγροτών για εγκαταστάσεις φ/β έως 100 KW οι οποίες εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 1.000 MW -χωρίς να συμπεριληφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης φ/β σε κτίρια- προκύπτει το συμπέρασμα σύμφωνα με την ανακοίνωση ότι ο εθνικός στόχος έχει ξεπεραστεί.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι «με δεδομένο ότι εκκρεμεί η απόφαση της υπουργού ΥΠΕΚΑ με την οποία θα καθορίζεται η «πράσινη» ισχύς που θα μπορεί να εγκατασταθεί στη χώρα ανά έτος καθώς και η αναλογία την οποία θα έχει κάθε ανανεώσιμη τεχνολογία (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα κ.λπ.) και επιπλέον το δίκτυο της ΔΕΗ δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των αιτουμένης παραγωγής ρεύματος από φ/β, το βέβαιο είναι ότι μέρος μόνο των αιτήσεων θα εγκριθεί».

Στο πλαίσιο αυτό και εν μέσω διαρκούς κατάρρευσης του αγροτικού εισοδήματος στηλιτεύεται ως εμπαιγμός η επιβάρυνση των αγροτών με αμοιβές των μελετητικών γραφείων από 2.200 έως 4.000 ευρώ και η κατάθεση παράβολου 300 έως 500 ευρώ στη ΔΕΗ για την εξέταση του φακέλου κάθε αγρότη, καθώς εκτιμάται ότι οι κυρίως ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου των ΑΠΕ, και όχι οι οικονομικά εξουθενωμένοι αγρότες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα εγκριθούν ή θα απορριφθούν οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων, τι ποσοστό της παραγωγής ενέργειας από φ/β θα καλυφθεί από τους αγρότες, τι μέτρα θα ληφθούν για την ενθάρρυνση της κάλυψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από ΑΠΕ -ιδίως για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς σε όλη την γεωγραφική επικράτεια της χώρας- και τέλος αν θα υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμιστικές διατάξεις έτσι ώστε η μεγάλη πλειονότητα των φ/β συστημάτων να εγκατασταθεί στον κτιριακό τομέα (στέγες, ποιμνιοστάσια, θερμοκήπια κλπ) και όχι σε μεγάλες εκτάσεις, που όχι μόνο θα επιφέρουν σημαντική αλλαγή στη χρήση γης, αλλά θα πριμοδοτήσουν επί της ουσίας μόνο μια μικρή μερίδα πολιτών.