Την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στην κυβερνητική πρακτική της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 του Συντάγματος που απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας. «Στη Δημοκρατία, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα», τονίζει ο ΔΣΑ. Η επιστράτευση των καθηγητών τέθηκε σε ισχύ στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης. Αυτήν την ώρα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ για να επικυρώσουν την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν στις 17 Μαΐου. Η ΟΛΜΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στο να ζητήσει εκ νέου από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν απεργία την Παρασκευή.

Ads

Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι, η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών επιτρέπεται μόνο εφόσον συντρέχει περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή ανάγκη για την άμυνα της χώρας ή κατεπείγουσα κοινωνική ανάγκη από θεομηνία ή ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
 
Παράλληλα, ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι «σε μία δημοκρατική κοινωνία, η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ως ακραία επέμβαση της πολιτικής εξουσίας στην προσωπική ελευθερία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη φειδώ και μόνο ως ”ultimum refugium”, όταν δηλαδή προκύπτει ότι κανένα λιγότερο επαχθές μέσο δεν είναι πρόσφορο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κατά τα ανωτέρω περιοριστικά αναφερόμενων καταστάσεων».
 
Τέλος, οι δικηγόροι της Αθήνας υπογραμμίζουν ότι «όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να ευνοούν ή ακόμα και να μεθοδεύουν την επιστροφή στο παρελθόν, όσο κι αν η Δικαιοσύνη επιμένει να ανέχεται την πρωτοφανή δικαιοκρατική οπισθοδρόμηση που συντελείται σήμερα, πρακτικές που παραπέμπουν ευθέως σε άλλες εποχές αργά ή γρήγορα θα βρουν απέναντί τους ολόκληρο τον ελληνικό λαό».
 
Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΣΑ: «Στη Δημοκρατία, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Πολλώ δε μάλλον, καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως βάση για τη λήψη και εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων κατά κατάλυση του Συντάγματος».

Συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ
 
Η επιστράτευση τέθηκε σε ισχύ στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης. Την ίδια στιγμή οι καθηγητές στέλνουν ένα ηχηρό -αν και συμβολικό- μήνυμα στην κυβέρνηση, καθώς στην πλειονότητά τους οι χθεσινές γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τάχθηκαν υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχε εισηγηθεί η ΟΛΜΕ.
 
Αυτήν την ώρα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ για να επικυρώσουν τη σχετική απόφαση.
 
Στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ η συμμετοχή χαρακτηρίστηκε μεγάλη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατά τις χθεσινές ψηφοφορίες στις κατά τόπους ενώσεις, σε σύνολο 88.000 εκπαιδευτικών πανελλαδικά ψήφισαν μόλις 11.000.
 
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ΟΛΜΕ αφορά την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 17 Μαΐου (ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών) και πενθήμερης απεργίας από τις 20 έως τις 24 Μαΐου.
 
Εξάλλου, σήμερα ολοκληρώνονται τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια. Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του γυμνασίου θα αρχίσουν στις 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τις 14 Ιουνίου. Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του γυμνασίου θα ολοκληρωθούν έως τις 20 Ιουνίου.

Απεργιακή συμπόρευση δασκάλων με την ΟΛΜΕ
 
Στο μεταξύ, συμπόρευση με την ΟΛΜΕ, κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης ίδιας μορφής με της ΟΛΜΕ, η οποία θα ενεργοποιηθεί άμεσα με το κάλεσμα της ΟΛΜΕ προς τα μέλη της για «σπάσιμο» της επιστράτευσης στην πράξη, αποφάσισε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας σε έκτακτη συνεδρίασή του.
 
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης αναφέρεται: «Η επίθεση στον χώρο της εκπαίδευσης είναι δείγμα αναλγησίας και έλλειψης σεβασμού απέναντι σε αυτούς που προετοιμάζουν το μέλλον της γενιάς που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση».
 
Ειδικά για την επιστράτευση των καθηγητών, η ΔΟΕ κάνει λόγο «δείγμα αυταρχισμού» και «μια ακόμη επίθεση στο κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε με αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια».
 
«Η επίδειξη αλαζονείας, βιαιότητας και πολιτικού ‘τσαμπουκά’ απέναντι στους εργαζόμενους, έχει και τα όριά της. Η ΔΟΕ μπροστά σε όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στην εκπαίδευση, δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντιλαμβανόμενη πως η επίθεση που εξελίσσεται και προσωρινά δεν στοχοποιεί το χώρο της Πρωτοβάθμιας, είναι επίθεση που σε κάθε περίπτωση την αφορά. Με αίσθημα ευθύνης και σεβόμενη την ενενηντάχρονη ιστορία της, δηλώνει πως η αντίσταση σε όλα αυτά που συντελούνται είναι πράξη ευθύνης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ads