Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, με δελτίο τύπου, αμφισβητεί την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων πρόσφατης έρευνας που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, όπως αυτά αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Καταγγέλλει τα πορίσματα της έρευνας ως προς τη μεθοδολογική κι επιστημονική προσέγγισή της και τα θεωρεί αναξιόπιστα και μεροληπτικά, ενώ κάνει λόγο «για επιχείρηση κατασκευής συναινέσεων».

Ads

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση: Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, Το Δημόσιο Τεχνολογικό Ίδρυμα» αφορά «στην κατανόηση των προσδοκιών και των αντιδράσεων στις νέες προτάσεις του ΥΠΔΒΜΘ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, μέσα από τους δρώντες του χώρου σε ποσοτικό επίπεδο».

Η έρευνα κοινού, που διενεργήθηκε από γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων, πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνική συνέντευξη σε τρεις διακριτούς πληθυσμούς ενδιαφέροντος: α) φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, ως κοινό «βίωμα» (404 άτομα), β) Γονείς μαθητών γυμνασίου-λυκείου-ΤΕΙ-ΑΕΙ, ως κοινό «στόχος» (455 άτομα), γ) ευρύ κοινό, ως «ευρύτερος αποδέκτης-κριτής» (1002 άτομα), μεταξύ 10 Δεκεμβρίου 2010 και 11 Ιανουαρίου 2011.

Οι πανεπιστημιακοί διαμαρτύρονται ότι έχουν αποσιωπηθεί έρευνες που διεξήχθησαν από τα ίδια τα πανεπιστήμια καθώς και για το γεγονός ότι δε ζητήθηκε από δημόσιους ερευνητικούς φορείς η διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας, ενώ κάνουν λόγο και για το υψηλό κόστος της.

Ads

Σημείο προς σημείο:

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών υποστηρίζει

  • Ότι το δείγμα των φοιτητών δεν είναι επαρκές καθώς αυτό είναι πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο των φοιτητών, ενώ τους σταθμίζει ανεξαρτήτως σχολής ιδρύματος όπου φοιτούν.
  • Όσον αφορά τις νέες προτάσεις του ΥΠΔΒΜΘ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το ποσοστό των «πολύ ενημερωμένων» φοιτητών για τις αλλαγές στην Ανώτατη εκπαίδευση που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας είναι ιδιαίτερα χαμηλό (περίπου 1 στους 9 φοιτητές ΑΕΙ και 1 στους 11 φοιτητές ΤΕΙ). Παρόμοια, το ποσοστό των «σίγουρα ενημερωμένων» γονιών είναι περίπου 1 στους 9. Υπάρχει επίσης ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 20-30% στους τρεις πληθυσμούς ενδιαφέροντος που δηλώνει «μάλλον ενημερωμένο».
  • Σε πολλές ερωτήσεις της έρευνας διαπιστώνονται συστηματικά σφάλματα μέτρησης που αυξάνουν το βαθμό μεροληπτικών απαντήσεων και οφείλονται στον εσφαλμένο τρόπο διατύπωσης (π.χ. διφορούμενες ή διπλές ερωτήσεις, «καθοδηγούμενες» ερωτήσεις κλπ) και στον ανεπαρκή αριθμό επιλογών απαντήσεων.
  • Οι ερωτήσεις καθοδηγούν τις απαντήσεις ώστε να προκύπτουν συμπεράσματα όπως η έλλειψη διασύνδεσης των Ελληνικών Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, το οποίο αν και σχετίζεται σε κάποιο βαθμό, δεν ταυτίζεται με την προετοιμασία των υποψηφίων για την αγορά εργασίας, όπως έχει αποδειχτεί από συναφείς έρευνες.
  • Έντονες αντιφάσεις παρουσιάζονται στις απαντήσεις των φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 97,4% των φοιτητών ΑΕΙ και το 97% των φοιτητών ΤΕΙ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο υπάρχον σύστημα Ανώτατης εκπαίδευσης, η πλειοψηφία των φοιτητών ΑΕΙ (53,1%) και ΤΕΙ (51,9%) έχουν καλή-πολύ καλή εντύπωση για τις σπουδές τους, υποστηρίζουν (Φοιτητές ΑΕΙ: 51,3%, Φοιτητές TEI: 59,5%) ότι η κατάσταση στη σχολή τους σήμερα είναι τόσο καλή ή και καλύτερη από ότι περίμεναν και απαντούν (Φοιτητές ΑΕΙ: 71%, Φοιτητές TEI: 55%) ότι θα παρέμεναν φοιτητές / σπουδαστές στο ΑΕΙ / ΤΕΙ που φοιτούν.

«Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις μέσω δημοσιευμάτων σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με μια σχεδιασμένη επιχείρηση απαξίωσης και κατασυκοφάντησης του έργου που επιτελούν τα ΑΕΙ.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ακλουθεί πρακτικές που δεν συνάδουν ούτε με τους κανόνες του δημόσιου διαλόγου ούτε, πολύ περισσότερο, με τους «κανόνες της τέχνης και της επιστήμης», καταλήγουν οι Πανεπιστημιακοί στο δελτίο τύπου.