Παρέμβαση του εισαγγελέα για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» σε βάρος τους και «καλλιέργεια φόβου στην ελληνική κοινωνία», ζήτησαν αλληλέγγυοι των μεταναστών απεργών πείνας, που φιλοξενούνται στο μέγαρο Υπατία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν με αφορμή τη δήλωση στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι το συγκεκριμένο μέγαρο είναι «βόμβα» λοιμώξεων στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας με θέμα τη γρίπη, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι στο Μέγαρο Υπατία υπάρχει μία υγειονομική βόμβα. «Οι άνθρωποι µένουν εκεί χωρίς συνθήκες υγιεινής και κάποιοι µάλιστα είναι πολύ εξασθενηµένοι από την απεργία πείνας. Η κατάσταση αυτή δεν µπορεί να συνεχιστεί υπό τις συνθήκες αυτές. Ως υπουργείο Υγείας και ως Κέντρο Λοιµώξεων ανησυχούµε ιδιαιτέρως και εκπέµπουµε µήνυµα προσοχής και σοβαρότητας» υποστήριξε ενώ την ίδια ώρα υπήρξαν αναφορές στον Τύπο ότι κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ προσπάθησε να προσεγγίσει και να βοηθήσει τους μετανάστες που βρίσκονται στο Μέγαρο Υπατία και κάνουν απεργία πείνας, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό. Σύμφωνα με το υπουργείο, την Τρίτη κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα επιχειρήσει ξανά να δει τους απεργούς και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους κάλεσε αυτή τη φορά να συνεργαστούν.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας, ο Πέτρος Γιώτης δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή υπάρχει ομάδα γιατρών όλων των ειδικοτήτων που παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τους απεργούς πείνας.

«Χθες, εμφανίστηκε κλιμάκιο του ΚΕΛΠΝΟ, χωρίς καμιά ταυτότητα, δηλώνοντας ότι ήρθε να εξετάσει τους απεργούς. Μετά τέσσερις ώρες προσκόμισαν έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ήρθαν για να παράσχουν ιατρικές υπηρεσίες και ψυχολογική υποστήριξη στους μετανάστες απεργούς πείνας. Τους δηλώσαμε ότι οι απεργοί πείνας παρακολουθούνται από την πρώτη στιγμή από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και έχουν την ψυχολογική στήριξη των υποστηρικτών του αγώνα τους».

Ads

Από την πλευρά των γιατρών υποστηρικτών στους απεργούς πείνας, ο παθολόγος ογκολόγος Θανάσης Καραμπέλης δήλωσε ότι «διαβεβαιώνουμε τον υπουργό και τον ελληνικό λαό ότι στο κτίριο δεν υπάρχει κανένα ύποπτο περιστατικό γρίπης».

Οι εκπρόσωποι και αλληλέγγυοι των μεταναστών υποστήριξαν ότι ο υπουργός Υγείας «επιχειρεί να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό και παράλληλα να τον στρέψει σε βάρος των μεταναστών».

«Αν δεν συνεργαστούν θα εισηγηθούμε την απομάκρυνσή τους» προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα τους απεργούς πείνας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος.

Υπό στενή παρακολούθηση τα κρούσματα γρίπης

Εν τω μεταξύ, με προσοχή παρακολουθεί το υπουργείο Υγείας την εξέλιξη των κρουσμάτων της νέας γρίπης. Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το θέμα, συνολικά έχουν νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 208 άτομα από τα οποία τα 110 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ 60 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ιός φαίνεται ότι προτιμά τις ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και τους άνδρες καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι περίπου το 37% όσων έκαναν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα, ενώ από τους εξήντα ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, κανείς δεν είχε εμβολιαστεί. Οι επιστήμονες τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει και τώρα. Εκτίμησαν, πάντως ότι η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται έως το τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα, αναμένουν υποχώρηση των νέων κρουσμάτων από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, περισσότερα καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, πέντε ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το ίδιο ποσοστό στην Αττική είναι 2,2 ανά 100.000 κατοίκους. Οι επιστήμονες κάλεσαν τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς να μην περιμένουν το τεστ που γίνεται για την ταυτοποίηση του ιού και να χορηγούν αμέσως αντιϊκά φάρμακα όταν υπάρχει υποψία με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρόκειται για γρίπη που οφείλεται στον ιό H1N1. Επισήμαναν ακόμη ότι και ακόμα ο πολύ υψηλός πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία για την ύπαρξη νέας γρίπης.

Όσον αφορά το θέμα των ΜΕΘ εκπρόσωποι του υπουργείου, τόνισαν ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ήδη ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη από τον υπουργό Υγείας ώστε να χρησιμοποιηθούν οι ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και ιδιωτικών κλινικών εφόσον χρειαστούν.

Ο υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υποδοχή ασθενών προσβεβλημένων από τον ιό της γρίπης όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα στρατιωτικά νοσοκομεία αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές. «Ο ιός είναι σε έξαρση. Έως τον Απρίλιο χρειάζεται προσοχή. Από τους γιατρούς και τους ίδιους τους πολίτες. Με τα πρώτα αμφιλεγόμενα συμπτώματα χρειάζεται αμέσως η λήψη αντιικών φαρμάκων» ανέφερε ο κ.Λοβέρδος σε συνέντευξή που παραχώρησε στα «Νέα».