«Οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα βαίνουν προς την επίλυση όλων των μεταξύ τους προβλημάτων», υποστήριξε κλίνοντας τη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή» που ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς.

Ads

«Οι καλές σχέσεις μας με την Ελλάδα προχωρούν προς ένα σημείο που μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση».

«Η δήλωση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Οι διερευνητικές συνομιλίες αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ερωτηθείς σχετικά με τις «διαπραγματεύσεις» που υποστήριξε ο Μπουλέντ Αρίντς. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε τον «νομικό χαρακτήρα» της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, για να τονίσει στη συνέχεια πως «η τουρκική πλευρά συχνά παρουσιάζει θέσεις που γεννούν αμφιβολίες και πάντως, δεν συμβάλουν στον στόχο των διερευνητικών συνομιλιών, την πρόοδο των οποίων η Ελλάδα επιθυμεί».

Σημειώνεται ότι στη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή» συμμετείχαν προσωπικότητες
όπως ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός επικρατείας Αλί Μπαμπατζάν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγίς, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Άναν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πολλοί άλλοι ομιλητές.

Εν τω μεταξύ, σε διάβημα προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για την παρενόχληση από τουρκική κορβέτα ιταλικού πλοίου, το οποίο πραγματοποιούσε μελέτη για τη χάραξη της διαδρομής για πόντιση καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ. Το ιταλικό πλοίο που είχε ζητήσει και είχε λάβει τις προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο σχετικές άδειες από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, βρισκόταν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δημοσίευμα της «Αυγής». Υπογράμμισε δε, ότι η ελληνική πλευρά κατέγραψε πλήρως και ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις προς την τουρκική πλευρά, κατοχυρώνοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Ads