Το δρόμο για τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από κρατουμένους για εκπαιδευτικούς λόγους ανοίγει η απόφαση του Συνήγορου του Πολίτη, αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, για χρήση Η/Υ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος έχει ζητήσει δύο φορές να του δοθεί η δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, ωστόσο το αίτημα του απορρίφθηκε και τις δύο φορές από το αρμόδιο συμβούλιο φυλακών Κορυδαλλού, με την αιτιολογία ότι υπάρχει ρητή απαγόρευση στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας Καταστημάτων Κράτησης.

Στη συνέχεια ο Αλ. Γιωτόπουλος απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ), όπου αναμένεται η σχετική απόφαση.

Στην απόφαση του Συνήγορου του Πολίτη επισημαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη νόμιμης αιτιολογίας των απορριπτικών αποφάσεων, δεδομένου ότι το Σύνταγμα (άρθρο 5Α για την κοινωνία της πληροφορίας) όπως και ο Σωφρονιστικός Κώδικας, προς τον σκοπό της επανένταξης αλλά και της μείωσης των δυσμενών συνεπειών της ποινής, επιτρέπουν τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από κρατουμένους για εκπαιδευτικούς λόγους.

Ads