Άρματα Μ1Α1 ABRAMS χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στο Ιράκ

Ads

«Τα 400 άρματα μάχης Μ1Α1 ABRAMS, που προτίθενται να παραχωρήσουν δωρεάν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ, δεν διαθέτουν θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με την υφιστάμενη ενημέρωση από την αμερικάνικη πλευρά ενώ σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία τηρείται απαρέγκλιτα από την Ελλάδα, απαγορεύεται η προμήθεια και χρησιμοποίηση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Στρατού με αφορμή επιστολή της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας στην οποία εκφράζεται ανησυχία για παρουσία απεμπλουτισμένου ουρανίου στα συγκεκριμένα άρματα.

“Η ελληνική νομοθεσία, εξάλλου, προστίθεται στην ανακοίνωση, ορίζει ότι κατά την παραλαβή υλικού πραγματοποιείται έλεγχος εκπομπής ραδιενέργειας και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη της δεν υλοποιείται η παραλαβή. Το θέμα της δωρεάν παραχώρησης στην Ελλάδα των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 ABRAMS. είναι σε εξέλιξη καθόσον αναμένεται, αφενός η τελική έγκριση της παραχώρησης τους από την Αμερικάνικη πλευρά και αφετέρου η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας σχετικά με την αποδοχή ή μη της δωρεάς. Ως εκ τούτου, λεπτομέρειες όπως, οι σειριακοί αριθμοί των υποψήφιων για προμήθεια αρμάτων δεν είναι γνωστές, καθόσον η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο”, διευκρινίζει περαιτέρω το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Ads