Την ανεργία αναδεικνύουν σε σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας με ποσοστό 47,7% οι πολίτες. Παράλληλα δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον και περιμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον το 83% των πολιτών θεωρούν ότι ο ναζισμός – φασισμός δεν έχει θετικά στοιχεία και σε ποσοστό 81% πιστεύουν πως η ανάληψη της εξουσίας από ένα κόμμα με αυτά τα χαρακτηριστικά θα ήταν αρνητική εξέλιξη. Το 76% των πολιτών πάντως θεωρεί ότι δεν είναι πιθανό ένα ναζιστικό/φασιστικό κόμμα να αναλάβει την εξουσία. Δείτε αναλυτικά το δεύτερο μέρος της σφυγμομέτρησης της Vprc για το tvxs.gr.

Ads

 
Διαβάστε επίσης το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης:
Το συντριπτικό 65% διαφωνεί με το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

Φασισμός – Ναζισμός
 
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής έχει βάλει για τα καλά στο δημόσιο πολιτικοκοινωνικό διάλογο το ζήτημα του ναζισμού/φασισμού. Το 83% των πολιτών θεωρούν ότι ο ναζισμός – φασισμός δεν έχει θετικά στοιχεία ενώ το 11% ότι έχει.

image
 
Συγκεκριμένα στην ερώτηση «Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι ο ναζισμός – φασισμός στην προπολεμική Ευρώπη είχε και αρκετά θετικά στοιχεία. Εσείς προσωπικά συμφωνείτε με αυτή την άποψη;» οι πολίτες απάντησαν με ποσοστό 77% ότι διαφωνούν απόλυτα. Ένα 6% δηλώνουν ότι μάλλον διαφωνούν και ένα 7% ότι μάλλον συμφωνούν. Μόλις το 4% δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα. Δεν Γνωρίζω/Δεν απαντώ δήλωσε το 6%.
 
Αναφορικά με τις πιθανότητες ένα ναζιστικό – φασιστικό κόμμα να ανέβει στην εξουσία σε κάποια χώρα της Ευρώπης, το 76% των πολιτών θεωρεί ότι δεν είναι πιθανό ενώ το 17% πιστεύει ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Πιο συγκεκριμένα το 54% εκτιμά ότι δεν είναι καθόλου πιθανό, το 22% κρίνει πως είναι λίγο πιθανό, το 12% πιστεύει ότι είναι αρκετά πιθανό, ενώ το 5% ότι είναι πολύ πιθανό. Το 7% λέει Δεν Γνωρίζω/Δεν απαντώ.

Ads

image
 
Η άποψη του κόσμου για το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από ναζιστικό -φασιστικό κόμμα είναι αρνητική σε ποσοστό 81% και θετική σε ποσοστό 10%.
 
Στην ερώτηση «αν τελικά κατάφερνε ένα τέτοιο κόμμα να αναλάβει τη διακυβέρνηση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, θα ήταν μια εξέλιξη θετική, μάλλον θετική, μάλλον αρνητική ή αρνητική» οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 69% ότι θα ήταν αρνητική εξέλιξη. Ένα 12% απαντά ότι θα ήταν μάλλον αρνητική, ένα 6% ότι θα ήταν μάλλον θετική κι ένα 4% ότι θα ήταν θετική. Το 9% απάντησε Δεν Γνωρίζω/Δεν Απαντώ.

image
 
Υπενθυμίζεται ότι στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η ίδια έρευνα της Vprc δίνει στη Χρυσή Αυγή ποσοστό 14%. Πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 29% και δεύτερο η ΝΔ με 26,5%. Ποσοστό 7% συγκεντρώνουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ και έπονται Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 6% και η ΔΗΜΑΡ με 4,5%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 6% των πολιτών.

image
 
 
Ανεργία το «φάντασμα» που πλανάται πάνω από τη χώρα
 
Με ποσοστό 47,7% οι πολίτες αναδεικνύουν σε σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας την ανεργία. Την ίδια ώρα το εκτιμώμενο ποσοστό ανέργων στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας αγγίζει το 27,2%.

image

image

 
Δεύτερη – ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας – έρχεται με ποσοστό 33,4% η φτώχεια/χαμηλοί μισθοί και συντάξεις/Οικονομική Κρίση. Τρίτη έρχεται η διαφθορά με ποσοστό 3,6% και ακολουθούν Δημόσια Διοίκηση με 3,4% και Ακρίβεια με 3,1%.
 
Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά Δημόσιο Χρέος – Ελλείμματα, Εργασιακά θέματα/συνθήκες εργασίας/Απολύσεις, Αποτελεσματικότητα της τρικομματικής κυβέρνησης, Υγεία, Παιδεία, Ασφαλιστικό, Μετανάστευση, Παρέμβαση ΔΝΤ/Μνημόνιο, Εθνικά Θέματα (Κυπριακό, Σκόπια, Τουρκία), Εγκληματικότητα, Περιβάλλον/Ανακύκλωση, Κρίση αγροτικού τομέα/υπαίθρου, Εκδηλώσεις βίας – τρομοκρατίας, Άλλο, Δεν Γνωρίζω/Δεν απαντώ.

image
 
Στο μεταξύ οι πολίτες δεν νιώθουν καθόλου σίγουροι για το μέλλον. Στην ερώτηση «Όταν σκέφτεστε το μέλλον σας τα επόμενα χρόνια πόσο σίγουρος/η αισθάνεστε», το 65% απαντά καθόλου σίγουρος/η, το 25% απαντά όχι και τόσο σίγουρος/η, μόλις το 9% απαντά αρκετά σίγουρος/η και το 1% πολύ σίγουρος/η. 

image
 
Την ίδια στιγμή οι ερωτώμενοι απαντούν σε ποσοστό 87% ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση έχει χειροτερεύσει τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Το 12% απαντούν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει παραμείνει στάσιμη ενώ μόλις το 1% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση έχει καλυτερεύσει. 
 
Πιο αναλυτικά 63% απαντούν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει πολύ, το 24% ότι έχει χειροτερεύσει λίγο, το 12% απαντά ότι έχει παραμείνει στάσιμη και το 1% ότι έχει καλυτερεύσει πολύ.

image
 
Αναφορικά με την εκτίμηση της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης τον επόμενο χρόνο το 70% των πολιτών πιστεύει ότι αυτή θα χειροτερεύσει. Το 20% εκτιμούν ότι θα παραμείνει στάσιμη, το 4% εκτιμά ότι θα καλυτερεύσει ενώ ένα 6% δηλώνει ότι Δεν Γνωρίζει/Δεν απαντά.
 
Πιο αναλυτικά το 45% πιστεύει ότι η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ τον επόμενο χρόνο, το 25% θεωρεί ότι θα χειροτερεύσει λίγο, το 20% εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη ενώ ένα 4% εκτιμά ότι θα καλυτερεύσει λίγο. Τέλος ένα 6% είπε Δεν Γνωρίζω/Δεν απαντώ.
 
Η ταυτότητα της έρευνας